Kod Katnića krupne ribe mirno plivaju

To što za GST nema indicija o odgovornosti Đukanovića i Stijepovića dodatno urušava povjerenje u tužilaštvo, navodi pravni zastupnik MANS-a
11424 pregleda 22 komentar(a)
Bivši gradonačelnik samo svjedok: Stijepović i Katnić, Foto: Boris Pejović
Bivši gradonačelnik samo svjedok: Stijepović i Katnić, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istragu afere “Koverat” fokusiraće na aktiviste Demokratske partije socijalista (DPS) kako bi partijske čelnike zaštitili od odgovornosti, smatraju pravnici i predstavnici opozicije. SDT Milivoje Katnić kazao je da neće saslušavati predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i pored navoda vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića da je po njegovom nalogu dao 200 hiljada dolara donacije za izbornu kampanju DPS-a.

Pravni zastupnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Veselin Radulović tvrdi da će se istraga voditi prema dnu ljestvice “kriminalne organizacije koja očito postoji i radi u okviru vladajuće partije”.

“To je ono što dodatno urušava nikakvo povjerenje koje tužilaštvo ima u javnosti kada je u pitanju njihov rad i procesuiranje krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Radulović.

Duško Knežević je kazao da je bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću poslao 200 hiljada dolara za finansiranje kampanje DPS-a, ali da mu je on tražio da ih konvertuje u eure kako bi ih mogao podijeliti aktivistima. Objavljen je snimak na kojem se vidi kako Knežević u svojoj kući daje Stijepoviću koverat i govori da je tu 97.500 eura. Stijepović je zbog toga kao svjedok saslušan u tužilaštvu, kao i 21 osoba iz lokalnog odbora DPS-a u Zeti. Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da su saslušani zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo povređivanje izbornog prava. Katnić je kazao da Đukanovića neće saslušavati u tom predmetu na osnovu udaljene sumnje ili insinuacija, aludirajući na Kneževića koji tvrdi da je Stijepoviću novac dao u dogovoru sa predsjednikom DPS-a.

Saslušavani aktivisti: Prostorije DPS-a Zete

“Knežević tvrdi i da sam ja član kriminalne organizacije i da neću biti ovdje kad on dođe. Mora da postoji stepen osnovane sumnje da je neko nešto počinio, pa tek onda da se preduzmu radnje. Na osnovu udaljenih sumnji ili insinuacije ovo tužilaštvo neće djelovati”, rekao je Katnić na presu u petak.

Radulović upozorava da je odmah nakon objavljivanja snimka bilo jasno da se istraga neće baviti suštinom.

“Tužilaštvo je pokazalo da neće ići do vrha piramide. Od snimka je prošlo nedjelju dana, nakon čega je tužilaštvo pod pritiskom javnosti, dijela medija i civilnog društva objavilo da će ispitati o čemu se radi”, kazao je Radulović, ističući da je nakon toga trebalo još nedjelju da Stijepović bude pozvan u svojstvu svjedoka.

Veselin Radulović

“Ovo je pojačalo utisak da tužilaštvo postupa potpuno nezakonito i ima različite aršine kada su u pitanju funkcioneri vladajuće partije i ostali građani Crne Gore”, kazao je on.

Advokat i bivši savjetnik ministra u Vladi izbornog povjerenja Sergej Sekulović tvrdi da je za zaključke istrage prerano, ali da se “krivična djela vezana za izborno zakonodvstvo nalazimo u vakuum prostoru”.

“Institucionalni okvir ne funkciniše, tužilaštvo vodi istrage koje ne dopiru do suštine stvari i time kreira ambijent da se ovakve stvari procesuiraju kao obični prekršaji. Istovremeno, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) priznaje da samo vodi formalnu kontrolu podataka i izvještaja i djeluje preventivno, ne ulazeći dublje u samu istragu”, navodi on.

Sergej Sekulović

Iako Kneževićevog imena nema na spisku donatora u finansijskom izvještaju DPS-a, u Agenciji su kazali da u vladajućoj partiji od 2016. godine nijesu evidentirana lica koja su je finansirala u iznosima koji prelaze zakonske limite. Zakonom o finansiranju političkih subjekata najveći iznos donacija za fizička lica je dvije hiljade, a za pravna deset hiljada eura. Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanji,

ASK ne može pokrenuti prekršajni postupak “ako proteknu dvije godine od dana kad je prekršaj izvršen”. Navodi se i da zastarjelost prekršajnog gonjenja nastaje kad proteknu četiri godine od dana kad je prekršaj izvršen.

Funkcioner Demokratskog fronta Nikola Bajčetić smatra da tužilaštvo neće saslušavati čelnike DPS-a jer je od parlamentarnih izbora 2016. godine korišteno isključivo kao politička batina vladajuće partije.

Bajčetićeve kolege iz DF-a, Nebojša Medojević i još nekoliko osoba osumnjičeni su za pranje para, za koje oni navode da su uporavo ove koje je Stijepović strpao u džep. Njihov aktivista i vozač Duška Kneževića saslušavan je u istrazi ovog predmeta.

“Svima u Crnoj Gori je jasno da zakon nije jednak za sve i da postoje oni koji su iznad Ustava i zakona. Očigledno je da Katnić ne smije da sasluša Đukanovića i Stijepovića u svojstvu osumnjičenih, te da želi potpuno da ih izopšti iz ovog slučaja. Jasno je i da bi svaki nezavisni tužilac odmah morao da uhapsi ovu dvojicu, a Kneževiću ponudi status svjedoka saradnika”, tvrdi Bajčetić.

On je upozorio da Crna Gora mora pod hitno da uspostavi minimum vladavine prava u institucijama sistema, ističući da su one odavno partijski zarobljene.

“Crnoj Gori pod hitno trebaju časni i nezavisni tužioci i sudije koji će pokrenuti procese protiv ključnih aktera iz režima, a povodom korupcije i ostalih kriminalnih djela u kojima su visoki državni zvaničnici učestvovali.

Crna Gora nakon najnovijih afera i brukanjem tužilaštva, samo narušava ugled i reputaciju u međunarodnim krugovima, koji već odavno prepoznaju Đukanovića kao glavni problem u regionu”, kazao je on.

SDT sada ne pita ima li pranja para

Komentaruišući navode čelnika Demokratskog fronta da je novac koji je Stijepović uzeo onaj za koji je SDT optužio funkcionere Fronta, Radulović je kazao da ne očekuje da će se to raščistiti.

“Teško je očekivati da SDT raščisti tu okolnost koja je jako bitna. Da li se radi o novcu koji je bio namijenjen za Front ili za DPS ili se radi o dva potpuno različita događaja. To su pitanja za tužilaštvo na koja ono neće da odgovori. Čini se da je u interesu DPS-a da sve ostane nejasno, da se sumnja svede na neka druga lica i da, ako neko mora da se optuži, to budu vojnici na dnu ljestvice”, rekao je on.

Danilović: EU ne smije da ignoriše aferu

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović smatra da je afera “Koverta” problem kojim treba da se pozabavi Evropska unija (EU). On kaže da međunarodna zajednica treba da odgovori da li je to ambijent koji su hvalili i veličali njihovi predstavnici i posmatračke misije.

“Ovo više nije problem opozicije i građana. Afera ‘Koverta’ i ‘Atlas’ pokazuju da je ovo evropski problem. Nismo izigrani samo mi, nego i čuveni evropski partneri. Ne može se ništa dokazati kroz institucije ako te institucije izigravaju očigledne i jasne stvari - rivolving kartica nije poklon, a kada razdijelite 100.000 eura aktivistima onda su krivci aktivisti. Ta logika je užasna”, kazao je on.

Ne bih se čudio da se ovo završi izborima: Danilović

On smatra da će se kampanje i dalje finansirati na isti način ako ne bude kontrole opozicije kroz izvršnu vlast.

“Ne bih bio iznenađen da ovaj sukob u DPS-u, u kojemu se raskrinkava Đukanović, završi raspisivanjem nekih prevremenih izbora, na kojima bi djelovi DPS-a pokušali da utvrde poljuljanu vlast i disciplinuju one koji ćute tokom afere ili nisu voljni da brane do juče neprikosnovenog gospodara. Opozicija tako nešto, bez prethodnih pravila ne bi smjela da dopusti. To bi za nas bilo kobno i samo bismo pomogli iz temelja poljuljanu političku kuću vlasti”, kazao je on.

Navodeći da je iluzorno očekivati da predsjednik Crne Gore podnese ostavku zbog afere, Danilović je rekao da opozicija mora tražiti vanredne parlamentarne i predsjedničke izbore u istom danu i u roku u kojem može do kraja iskontrolisati proces sa najvišeg nivoa.

Bonus video: