Rodić: Pokazali da nema svijesti da pravosuđe treba nezavisne kandidate

Nik Đeljošaj iz kluba albanskih stranaka kazao je da nijesu mogli podržati Rodića zbog njegove biografije
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 06:56h

Što je bilo do mene da sekao stručnjak i nezavisni kandidat prijavim na oglas, ja sam učinio. Na kraju su poslanici rekli svoje. Zahvaljujem onima koji su mi glasovima ukazali povjerenje, a na određen način bi se zahvalio i onima koji to nijesu.

Time su potvrdili da u Crnoj Gori nije sazrela svijest o tome da najviša mjesta u pravosuđu treba da pokrivaju stručni i nezavisni kadrovi, rekao je Rodić “Vijestima”, ne želeći da kaže da li će se ponovo kandidovati.

Predstavnik kluba manjinskih partija Genci Nimanbegu rekao je da oni nijesu mogli pošto poto da glasaju za Rodića samo zato da u tužilaštvu i dalje ne bi bilo v.d. stanje.

DPS je ovime zadao šamar tužilaštvu

Vrhovni državni tužilac (VDT) nije izabran zbog političkih interesa Demokratske partije socijalista (DPS) i u Crnoj Gori je sada paralisan tužilački sistem, ocijenili su opozicioni poslanici.

VDT ni danas, treći put, nije izabran u parlamentu, jer advokat Goran Rodić nije dobio tropetinsku, odnosno podršku 49 poslanika. Za njega je glasalo 37 poslanika, dok je 36 bilo protiv.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, kazala je, nakon sjednice parlamenta, da je očigledno da je crnogorsko tužilaštvo i princip nezavisnosti tužilaštva dobilo šamar od DPS-a. "Ovo je još jedan antievropski potez DPS-a".

"Zbog očiglednih političkih interesa DPS-a i nekih drugih njenih manjih koalicionih partnera, mi smo sada u situaciji da nemamo VDT i da je paralisan tužilački sistem", rekao je poslanik Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, prenosi televizija Vijesti.

Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije kazao je da je današnjim neizborom VDT-a javnosti poslata loša poruka.

Nik Đeljošaj iz kluba albanskih stranaka kazao je da nijesu mogli podržati Rodića zbog njegove biografije.

Poslanik DPS-a, Milutin Simović, kako je rekao, sa žaljenjem konstatuje da ni danas nijesu uspjeli da izaberu VDT-a. "I da ta važna institucija u sistemu Crne Gore i dalje ostaje u statusu vršioca dužnosti, vjerujući da će i u tom statusu odgovoriti zadacima koji se pred njom nalaze".

"Ne treba gubiti nadu, siguran sam da ćemo u nekom drugom, ponovljenom konkursu, brzo biti u prilici da u Skupštini definišemo i to kadrovsko rješenje".

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje rekao je da će ponovljeni proces trajati otprilike koliko i ovaj, četiri mjeseca do pola godine.

"U ovom slučaju Skupština je na sebe dodatnu odgovornist preuzela u odnosu na neki prethodni način izbora VDT. Tu činjenicu su uzeli kao neophodnu za stvaranje nepristrasnog, samostalnog, oslobođenog eventalnog uticaja politike vrhovnog državnog tužilaštva. Očigledno da model koji je podržala Venecijanska komisija i ohrabrila Evropska unija (EU) nije uspio da da željeni rezultat", rekao je on.

Prema riječima Marića, ovaj model je i podržan od Venecijanske komisije i Unije kako bi poboljšao kapacitete tužilaštva i dao inpute za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Međutim, ovo će definitivno moći da bude osnova za usporavanje procesa evropskih integracija i neće biti plus u evropskoj agendi Crne Gore", dodao je on.

Marić smatra da će definitivno uslijediti reakcija delegacije EU u Crnoj Gori, ali i same Evropske komisije i da će upozoriti crnogorsku politićku elitu.

"Mislim da će posebno ukazati na odgovornost DPS-a kao nekog ko artikuliše vlast par decenija", rekao je on.

Galerija

Bonus video: