Pokret za neutralnost: Đukanovićeve tvrdnje proizvoljne

Iz Pokreta za neutralnost tvrde da nijedna od Đukanovićevih kvalifikacija o NATO savezu nije tačna
0 komentar(a)
Filip Kovačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Kovačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.02.2014. 14:57h

Premijer Milo Đukanović saopštio je niz proizvoljnih tvrdnji u vezi sa ulaskom države u NATO i još jednom pokazao da mu je interes angloameričkih imperijalističkih krugova važniji od javnog interesa crnogorskih građana, ocijenjeno je iz Pokreta za neutralnost Crne Gore.

Đukanović je saopštio da ulazak Crne Gore u NATO podržava 42 odsto građana, ali da na daljem rastu treba predano i pažljivo raditi.

Predsjednik Upravnog odbora te nevladine organizacije, Filip Kovačević, ocijenio je da je Đukanović, saopštio čitav niz proizvoljnih tvrdnji u vezi sa ulaskom Crne Gore u NATO, sa očitom željom da predstavi realnost NATO onako kako je vide njegovi mentori iz Vašingtona.

“Time je Đukanović još jedan put pokazao da mu je interes angloameričkih imperijalističkih krugova, koji o Crnoj Gori govore kao o “rupi na mapi” i koji namjeravaju da upotrebljavaju njenu teritoriju kao poligon za ofanzivna vojna dejstva u svojim geopolitičkim igrama za svjetsku dominaciju, važniji od javnog interesa crnogorskih građana i građanki”, naveo je Kovačević.

On je upitao ima li nekoga u Crnoj Gori ko poslije ovakvog nastupa može da ne vidi koliko je u stvari marionetska Đukanovićeva spoljna politika.

“Đukanović tvrdi da je NATO predstavlja “najbolji, najefikasniji i najisplativiji okvir za unapređenje stabilnost u Crnoj Gori i na Balkanu”. Ni jedna od ovih kvalifikacija NATO nije tačna”, kaže se u saopštenju Kovačevića.

Prema njegovim riječima, NATO je daleko od efikasnosti u svom djelovanju.

“Sa svom svojom “moćnom” vojnom silom, NATO nije uspio da zavede poredak i mir čak ni u jednoj najsiromašnijih zemalja svijeta, Avganistanu, nego se povlači u konfuziji i porazu poslije 13 godina intervencije. Nažalost, zbog pogubnih odluka Đukanovićeve vlade, i crnogorski poreski obveznici su već platili nekoliko miliona EUR za taj vojni fijasko”, dodao je Kovačević.

Kako je rekao, taj novac je mogao ići u crnogorski obrazovni sistem. “Što bi bio veći doprinost dugoročnoj stabilnosti i miru u Crnoj Gori i na Balkanu, nego njegovo “rasipanje” u avganistanskim pustarama. Vojna okupacija i demokratija ne mogu da idu zajedno”.

Vojna neutralnost manje opterećuje državnu kasu

Kovačević je poručio da NATO nije najisplativiji okvir za unapređenje stabilnosti, jer vojna neutralnost manje opterećuje državni budžet, što pokazuje i komparativni pregled vojnih budžeta već postojećih neutralnih država u Evropi, od kojih su šest i članice Evropske unije.

To je, dodaje on, činjenica koju Đukanović namjerno prećutkuje, insistirajući da je ulazak u NATO neophodan uslov za ulazak u Uniju.

“A u čemu je NATO najbolji? Dovoljno je pogledati statistike žrtava u NATO intervencijama u proteklih dvadeset godina: u SRJ, u Avganistanu, u Libiji, pa uvidjeti da je NATO šampion samo u jednom: ratnom haosu i stradanju civila”, rekao je Kovačević.

NATO je, rekao je on, odgovaran za kršenje normi međunarodnog prava, uključujući i Statut ujedinjenih nacija, i kao takav je faktor nestabilnost, a ne stabilnosti, u savremenom svijetu.

“Ulaskom u NATO, Crna Gora stiče nove neprijatelje, uključujući i tradiocionalno prijateljske države, jer ulazi, kao dio agresivne alijanse, u nove sukobe i ratna razaranja. Suprotno od onoga što tvrdi Đukanović, jedino proglašenje vojne neutralnosti može mlade generacije crnogorskih građana i građanki spasiti od budućih ratnih vihora”, zaključio je Kovačević.

Bonus video: