Nikolića miluju, Tadića i za manje gazili

Mlake reakcije vlasti na stav Nikolića da Srbi treba da budu konstitutivni narod, a srpski jezik službeni
76 pregleda 20 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Boris Pejović
Tomislav Nikolić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.02.2014. 20:37h

Podgorica - Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) mlako su reagovale na stav predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da status Srba u Crnoj Gori mora biti definisan Ustavom i da to što ih nema u Ustavu predstavlja atak, iako su, primjera radi, prije samo dvije godine burno reagovale na izjavu bivšeg šefa Srbije Borisa Tadića da srpskom jeziku treba omogućiti ravnopravan status u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Na viđenje predsjednika Srbije o sastavu crnogorske Vlade u kojoj ništa ne bi falilo Srbima i da je njih najviše u SNP-u, nijemi su ostali DPS i SDP, ali i Demokratski front čiji je najjači konstituent, Nova srpska demokratija, partner sa Nikolićevim naprednjacima.

Iz DPS-a su saopštili da su bolji odnosi Podgorice i Beograda posljedica uvažavanja državnog integriteta Crne Gore od strane vlasti u Srbiji.

Portparol DPS-a Časlav Vešović kazao je da se saradnja dvije države može dalje unaprijediti samo na partnerskoj osnovi.

Prije samo dvije godine DPS i SDP su burno reagovale na izjavu Borisa Tadića da srpskom jeziku treba omogućiti ravnopravan status

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković je 2011. kazao da izborni zakon, koji je bio uslov za status kandidata za EU, nije usvojen zahvaljujući miješanju Beograda u dešavanja u Crnoj Gori, indirektno optužujući predsjednika Tadića i patrijarha SPC Irineja.

Iz SDP-a su prije dvije i po godine oštro osudili Tadićeve izjave navodeći da se predsjednik Srbije svojim izjavama miješa ne samo u dogovor crnogorskih političkih subjekata o Izmjenama zakona o obrazovanju, nego praktično zahtijeva i promjenu crnogorskog Ustava, koji jasno propisuje jezičku politiku.

Iz SDP-a su juče naveli da nije dobro da u Crnoj Gori, kao građanskoj državi, bilo čija etnička pripadnost treba da bude preporuka za nečije učešće ili neučešće u vlasti.

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je da u građanskoj Crnoj Gori politički treba da se integrišemo oko nekih temeljnih vrijednosti građanskog društva, dok etničke pripadnosti treba da ostanu van političkog diskursa.

“Držim da su to fundamentalni principi evropske demokratije kojoj težimo – okupljati se oko građanskog koncepta, u našem slučaju primarno oko vladavine prava i evropskih vrijednosti”, rekao je Stanić.

Šef poslaničkog kluba DF-a i potpredsjednik Nove Goran Danilović kazao je da bi ulaskom u Vladu predstavnici Srba teško mogli nešto riješiti, izuzev svojih pozicija.

Danilović je kazao da su sve što imaju da kažu na ovu temu kazali Nikoliću.

“Plašim se da će ovakva Nikolićeva izjava biti predizborno zloupotrijebljena”, rekao je on.

Danilović je DPS-u poručio da predloži da se u Ustavu izjednači srpski jezik, kojim, prema njegovim riječima, govori najviše grđana Crne Gore, sa crnogorskim.

”I još nekoliko stvari koje treba uraditi dvotrećinskom većinom, mi ćemo zato dati svim srcem podršku i nećemo tražiti kontrauslugu”, kazao je Danilović.

On je podvukao da neko može prihvatiti pruženu ruku DPS-a i u toj ruci neki sitniš “ali da suštinski, bez pokazane političke snage i bez borbe za svoja prava, neće promijeniti svoj status”.

Raonić: Što ne priča o sirotinji, korupciji, platnom prometu...

Izvršni direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić kazao je da “ove gluposti i dnevno politikanstvo nemaju veze sa potrebama građana, a nikako pojedinačnih etničkih grupa, za koje se Nikolić navodno zalaže” i da Nikolić predizbornu kampanju pokušava da započne iz Crne Gore.

“Građani regiona imaju socijalne probleme, vladavine prava nema u praksi, zbog nepostojanja platnog prometa iz zemlje izađe godišnje vrijednost pet vrtića, pa neka se Nikolić na ovo fokusira, umjesto da počinje kampanje Srpske napredne stranke iz Crne Gore” kazao je Raonić za “Vijesti”. O

n je dodao da je nacionalistička priča iz koje je Nikolić iznikao, stvar prošlosti i da je samo “on i njemu slični pale u zgodnim momentima”.

“Crna Gora je na putu da postane ozbiljna država, pa ovakve izjave treba da ignoriše ili odbije sa indignacijom, bez obzira na etnički tor iz koga dolaze, a dolazile su od istočnih i zapadnih susjeda, a sada, i prečesto, prije od sjevernih” rekao je Raonić.

Bonus video: