SDP se isto piše, sa Mugošom ili bez njega

Boris Marić smatra da su socijaldemokrate u zabludi ako misle da će DPS zbog njih mijenjati svoj kurs
13 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2014. 08:25h

Savjetnik u Centru za građansko obrazovanje Boris Marić je ocijenio da Demokratska partija socijalista(DPS) neće mijenjati svoj politički kurs otvaranja prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i srpskim partijama zbog Socijaldemokratske partije (SDP) i njenog odnosa prema gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, bez obzira na rezultate loklanih izbora.

On smatra da je najrealnije da Mugoša bude noslilac liste DPS na izborima u Podgorici, ali i da odluka o nekom drugom kandidatu neće biti motivisana pozicijom i stavovima SDP-a.

“Vijesti” su ranije objavile da je aktuelni ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović najozbiljniji je kandidat za nosioca liste te partije u Podgorici, ako Predsjedništvo stranke u cajtnotu ne odluči da na proljećnim izborima za gradonačelnika ponovo kandiduje Mugošu. Pored Stijepovića kao najozbiljnijeg kandidata, kao mogući nosioci liste pominju se predsjednica Borda direktora Montenegro airlinesa Daliborka Pejović i šef podgoričkog DPS-a Vladan Vučelić.

Marić je, u izjavi za “Vijesti” naveo da se DPS danas direktno otvara prema koaliciji sa prosrpskim političkim subjektima i što je, kako je kazao, posebno važno prema boljoj saradnji sa Crnogorsko-primorskom mitropolijom.

On podsjeća da je Mugoša nakon lokalnih izbora 2010. godine u Podgorici, bio politički vjesnik ovih odnosa, ali i realizator nelegitimnog i neformalnog političkog saveza sa nekoliko odbornika narodnjačke koalicije.

Marić je, u izjavi za “Vijesti” naveo da se DPS danas direktno otvara prema koaliciji sa prosrpskim političkim subjektima i što je, kako je kazao, posebno važno prema boljoj saradnji sa Crnogorsko-primorskom mitropolijom

Marić je je dodao da je DPS glomazna struktura isprepletana brojnim interesima, pa i frakcijama, tako da ne bi bilo iznenađenje ni neko novo kadrovsko rješenje na čelu DPS liste u Podgorici.

“Ali ako se to i desi ne vjerujem da će primarni motiv biti reafirmacija loših odnosa sa SDP-om u Podgorici”, kazao je on.

Marić je ocijenio da podgorički izbori imaju veliki značaj za dalji razvoj crnogorske političke scene te da se nakon njih može očekivati konkretizacija nekih za sada još nejasnih, političkih tendencija.

Upitan da li je moguće da Mugoša bude nosilac liste i da, ukoliko DPS ne ostvari željeni rezultat, bude uklonjen kako bi se učinio ustupak nekoj partiji za ulazak u postizbornu koaliciju, Marić je rekao da bi u slučaju poraza DPS-a sve političke opcije bile moguće.

“Opozicione partije sa SDP-om bile bi sa jedne strane ohrabrene izbornim rezultatom, ali i pred velikim izazovom formiranja vlasti u Podgorici. Prijevremeni parlamentarni izbori u tom slučaju brzo bi se nametnuli kao neophodno riješenje”, zaključio je Marić.

Odlučiće braća Đukanović šta će biti sa gradonačelnikom

Sve češće spekulacije da će nosilac liste DPS i kandidat za gradonačelnika u Podgorici biti ministar Slavoljub Stijepović, samo govore o tome da vlada veliki strah u DPS od predstojećih izbora u glavnom gradu, kazala je šefica odborničkog kluba PzP u Podgorici Branka Bošnjak.

“Prićerani uza zid pokušavaju da nađu osobu koja će biti partijski poslušnik koji gine za gospodara i koja neće iskakati iz kolosijeka, kao što je Mugoša često činio, a koji će možda ljepše i mekše umjeti da razgovara i sa pojednim "opozicionim" partijama, te nekim krugovima iz Beograda i crkvom, koja im je naprasno postala veoma važna, a sve zarad očuvanja vlasti i bježanja od odgovornosti za niz višemilionskih neregularnih i koruptivnih poslova koji su karakterisali njihovu vladavinu u glavnom gradu”, kazala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, rebus oko toga ko će biti kandidat za za gradonačelnika Podgorice, a koji bi trebalo da zadovolji sujetu i interese sadašnjeg gradonačelnika i prikrije brojne mahinacije koje se vežu za njegovo ime, a sa druge strane pokušaj da se održe na vlasti, je u rukama braće Đukanovića.

“Čija će se više pitati, i koje će od već isprobanih metoda prema Mugoši prevagnuti, zavisiće od njegove pragmatičnosti kako da preživi. Jasno je da on u procesu evropskih integracija ima najviše šanse da bude "krupna riba" koju će Đukanović položiti na oltar evropskim zvaničnicima”, navela je Bošnjak.

Ona je navela da je za PzP, bez obzira ko bio kandidat DPS za prvog čovjeka, neprihvatljiv jer ne žele na bilo koji način da ih aboliraju od ogrome odgovornosti koju imaju za sva nedjela koja su napravili Crnoj Gori.

“Svi ostali koji su spremni da na programskim osnovama gradimo Podgoricu po mjeri građana, a ne na ličnim i partijskim interesima, su prihvatljivi za pregovore o postizbornoj koaliciji. Pri tome ne smijemo zanemariti preispitivanje dosadašnjih koruptivnih i neregularnih radnji i snošenje odgovornosti za iste”, navela je ona.

Galerija

Bonus video: