Politička 2014: Godina nevjerstva

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk ne očekuje da će u 2014. godini biti vanrednih izbora
50 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2014. 07:32h

Da li će Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) raskinuti petnaestogodišnju vezu? Hoće li će biti vanrednih parlamentarnih izbora? Ko će biti prve žrtve borbe protiv korupcije na visokom nivou koje se Briselu moraju prinijeti, ako vladajuća crnogorska elita želi da sačuva titulu balkanskog lidera evropskih integracija ?

To je samo dio nepoznanica sa kojima se ulazi u 2014. koja bi političko-finansijskoj eliti u Crnoj Gori mogla donijeti mnogo glavobolje zbog sve češćih nevjerstava SDP i otvorenog koketiranja DPS sa SNP-om i pozivom predstavnica srpskih partija da uskoče u sve hladniji krevet vladajuće koalicije.

Kao argumente za istovremeno održavanje vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u 13 opština, koji se moraju održati najkasnije u maju, pojedini funkcioneri u vladajućoj partiji vide u SDP-u koji, kako tvrde, namjerno usporava velike investicije poput izgradnje autoputa, što otežava ekonomsku situaciju sa kojom vrijednost političkih akcija DPS zakonomjerno pada.

Zagovornici istovremenog održavanja izbora, koji bi vjerovatno doveli do prekompozicije u vladajućoj koaliciji i na političkj sceni, navode i da su male šanse da Crna Gora u septembru dobije pozivnica za NATO, zbog čega DPS ne može da računa na taj adut u mogućoj kampanji na jesen. Dodatni argument za istovremeno proljećno održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora mogla bi biti činjenica da će partija Mila Đukanovića na proljeće ionako morati da podigne čitavu partijsku mrežu, koja bi se teško održavala u pogonu do jeseni.

Na drugoj strani, u dijelu Đukanovićeve partije i SDP-u tvrde da bi raspisivanje vanrednih izbora na proljeće, istovremeno sa lokalnim, bio trn u oko NATO partnerima koji bi, dok diskutuju o eventualnom pozivu Crnoj Gori, izlazak na izbore mogli shvatiti kao namjerno prolongiranje neophodnih reformi.

Veliko pitanje je i kako bi DPS, koji svoj pad sa aprilskih parlamentarnih i predsjedničkih izvora s kraja 2012, pokušava da izbalansira pobjedama na parcijalnim lokalnim izborima, poput Cetnja, Mojkovca, moguće Ulcinja i Berana. Poznavaoci političke matematike ukazuju da računica sa lokalnih i parlamentarnih izbora nije ista i da bi u postojećoj, prije svega ekonomskoj situaciji, državni izbori bili preveliki rizik za DPS, čak i u slučaju da su u opozicionim redovima našli alternativu socijaldemokratama.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk ne očekuje da će u 2014. godini biti vanrednih izbora.

On smatra da će vladajuća koalicija opstati i nakon aprilskih izbora, podsjećajući da Đukanović ne krije planove da iskoristi mandat do kraja.

Ne vjeruje ni da je SDP spreman da obori Vladu na proljeće.

“SDP svoj odnos prema većem koalicionom partneru nije do kraja raspravio i definisala u sopstvenim redovima, tako da ih čeka zahtjevan proces, ako rukovodstvo stranke ili njegov dio bude istrajao na strateškom redefinisanju političke pozicije. Od ishoda tog procesa zavisiće i njihove odluke, ali se sada ne čini vjerovatnim da socijaldemokrate izazovu vanredne izbore na proljeće”, smatra Muk.

Ukoliko Miomir Mugoša, kao glavni zagovornik konačnog obračuna sa socijaldemokratama, dobije priliku da se ponovo kandiduje za gradonačelnika, što se čini prilično izvjesnim, izbori u Podgorici biće poprište najvećeg obračuna između partnera na državnom nivou

S druge strane, mogući lokalni savezi SDP-a sa opozicijom ili formiranje državotvornog bloka u Podgorici sigurno će povećati šanse za razvod na državnom nivou.

Ukoliko Miomir Mugoša, kao glavni zagovornik konačnog obračuna sa socijaldemokratama, dobije priliku da se ponovo kandiduje za gradonačelnika, što se čini prilično izvjesnim, izbori u Podgorici biće poprište najvećeg obračuna između partnera na državnom nivou.

Upravo opozicionari bi mogli dobiti glavnu ulogu u formiranju nove podgoričke vlasti, ukoliko uspiju da zadrže rezultat koji je na predsjedničkim izborima imao Miodrag Lekić. Podgorički izbori mogli bi biti i konačni test dugovječnosti Demokratskog fronta, u kojem još nije bilo ozbiljnih turbulencija, ali i Pozitivnoj Crnoj Gori, čiji su potencijali značajno opali nakon lokalnih izbora na Cetinju.

“Izbori u Podgorici su u svakom slučaju najvažnija politička utakmica koja će u bitnom odrediti krajnji rezultat političkih procesa i budućnost odnosa sadašnje političke većine i manjine”, ističe Muk.

Otvoreno koketiranje DPS-a sa SNP-om: Vujanović i Milić (Foto: Boris Pejović)

Na drugoj strani, kaže Muk, ukoliko DPS samostalno odnese pobjedu u Podgorici, biće to jasan signal da je niz političkih pobjeda od Nikšića, preko Cetinja i Mojkovca, do Podgorice moguće i potrebno zaokružiti pobjedom na vanrednim parlamentarnim izborima.

Kako kod bilo na političkom terenu, Đukanović i vrh DPS do kraja 2014. čeka otvaranje pitanja borbe protiv korupcije na viskom nivou, što će neminovno voditi stvaranju problema u sopstvenim redovima.

Muk smatra da će narednih mjeseci Vlada biti pod dvostrukim pritiskom.

“S jedne strane, Đukanović je pod pritiskom procesa evropskih integracija i zahtjeva da se ozbiljno obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom, dok je s druge strane pod pritiskom nedostatka unutrašnjih ekonomskih resursa koji su se uobičajeno dijelili između interesnih lobija. Moguće je da pod takvim pritiscima dođe do unutrašnjih lomova i sukobljavanja u borbi za ograničene resurse i političku moć koja može da ih zaštiti”, tvrdi ona.

SNP - "kora od banane"

Ukoliko ne bude parlamentarnih, lokalni izbori pokazaće koliko je ozbiljno Đukanovićevo približavanje SPC i srpskom biračkom tijelu.

Otvoreno koketiranje sa SPC moglo bi biti uvod u jači ulazak u srpsko biračko tijelo i priprema za stvaranje novih koalicija. Muk smatra da SPC u ovom momentu ne može biti kopča Đukanovića sa opozicijom, zbog različitih stavoa o njenom statusu.

“Međutim, očigledno je da je politička dinamika unutar SNP-a takva da ne isključuje neku vrstu saradnje sa DPS-om, ali je manje jasno pod kojim uslovima i kojom dinamikom će se taj proces dalje razvijati. Meni se ne čini vjerovatnim da SNP bude u predizbornoj ili postizbornoj koaliciji sa Đukanovićevom strankom tokom naredne godine”, navodi Muk.

Stranka Srđana Milića je politička kora od banane i za Đukanovića, s jedne i za ostatak političke scene, sa druge strane. SNP je tokom prethodne godine uglavnom podržavao DPS kada su na dnevnom redu bila ekonomska pitanja, dok je s druge strane bio na istoj strani sa DF-om, SDP-om, i Pozitivnom kada se glasalo o pitanjima vladavine prava.

Prekompozicija moguća i bez izbora

Prekompozicija političke scene naredne godine mogla bi se desiti i bez izbora, tako što bi novu parlamentarnu većinu činili SDP i opozicija ili Đukanovićeva i Milićeva stranka.

Za sada je takvu mogućnost isključio Krivokapić kada je dobio pozive za formiranje prelazne Vlade, a nešto kasnije i Đukanović koji je u početku poručivao da izlazak SDP-a iz Vlade ne bi značio i nove izbore.

Međutim, ne bi bilo prvi put da Đukanović pribjegne političkoj manipulaciji za šta je najbolji primjer potpisivanje beogradskog sporazuma, kada su njegovi najuži partijski i koalicioni saborci zaspali u jednoj, a 14. marta 2003. se probudili u drugoj državi. Veće iznenađenje bi izgleda bilo kada bi Krivokapić pobjegao iz sve hladnijeg kreveta DPS-a u zagrljaj opozicije.

U slučaju tog scenarija, ključnu ulogu bi imao Filip Vujanović na kome bi, kao predsjedniku države, bilo da odluči da li da mandat za sastav nove vlade da socijaldemokratama, Frontu, Pozitivnoj ili SNP, moguće i dijelu DPS-a koji bi bježao sa tonućeg broda ili da pokuša kupiti vrijeme za svoju partiju, kako bi izlaz tražila u novim izborima ili preletačima u državnom parlamentu.

Nema puno vremena za državotvorni blok

Nakon što se sedam godina od referenduma na političkoj sceni pojavio ozbiljan opozicioni savez, oličen u Demokratskom frontu, godina pred nama mogla bi iznjedriti i treći politički blok čije je formiranje najavio Krivokapić.

On je, svoju raniju poruku, nedavno konkretizovao najavom da bi u Podgorici mogao izaći na izbore u savezu sa Pozitivnom i Forumom 2010. Ukoliko želi da potvrdi politički autoritet i odgovori Đukanoviću koji je tvrdio da je takav savez najavljivao da bi poboljšao rejting stranke, Krivokapić će morati što prije da uđe u pregovore sa bivšim partijskim kolegama.

“Izbori u Podgorici pokazali bi da li je takva izborna lista sposobna da ostvari snažniji sinergetski efekat i značajnije zadobije podršku birača aktuelne koalicije. Treba imati na umu da je do izbora u Podgorici ostalo relativno malo vremena, te da ako se sa tom idejom ozbiljno namjerava tražiti podrška građana treba djelovati mnogo brže kako bi se takva lista predstavila na dovoljno ubjedljiv način”, upozorio je Muk.

Galerija

Bonus video: