SNP: Otvaranje pet poglavlja je važan korak ka članstvu u EU

„Bez zalaganja i glasanja poslanika SNP-a, ne bi ni došlo do ove faze evropskih integracija“
2 komentar(a)
SNP, poslanici SNP, Damjanović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
SNP, poslanici SNP, Damjanović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.12.2013. 15:41h

Otvaranje pet pregovaračkih poglavlja važan je korak u procesu stabilizacije i pridruživanja Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU u Briselu, otvorila pregovore u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava i pravdu, slobodu i bezbjednost, poglavlju pet – Javne nabavke, šest – Privredno pravo i 20 – Preduzetništvo i industrijska politika.

Iz SNP su saopštili da se ta partija izborila za to da krivična djela iz procesa privatizacije ne zastarijevaju

Iz SNP-a su pozdravili otvaranje tih poglavlja, navodeći da je riječ o vrlo važnom, sljedećem koraku u procesu stabilizacije i pridruživanja Crne Gore na putu ka članstvu u EU.

„Dio procesa evropskih integracija Crne Gore završen, ali tek sada nam predstoje obaveze koje iziskuju vidljive i mjerljive rezultate, jer koliko budemo napredovali, tek ćemo vidjeti u mjesecima koji slijede nakon otvaranja poglavlja“, kaže se u saopštenju.

Iz SNP-a podsjećaju da se ta partija zalaže za međunarodnu aktivnost Crne Gore koja će omogućiti da se njen položaj u međunarodnoj zajednici uvaži, a njeni državni interesi ravnopravno tretiraju.

„Crnoj Gori je mjesto u evropskoj porodici naroda i svim institucijama EU, kao ravnopravnom članu. Integracija u evropsku zajednicu predstavlja vitalni cilj SNP-a“, poručili su iz te stranke.

SNP je, kako su naveli, to pokazala konkretnim potezima i djelovanjem, posebno imajući u vidu ozbiljan, stručan i odgovoran odnos prema Ustavnim promjenama, koje su predstavljale i ključni uslov za otvaranje pregovora o ovim poglavljima.

„Bez zalaganja i glasanja poslanika SNP-a, ne bi ni došlo do ove faze evropskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se ta partija izborila i za to da budu prihvaćeni njeni predlozi da krivična djela iz procesa privatizacije ne zastarijevaju.

Iz SNP-a su kazali da se danas otvaraju veoma važna poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost, koja su akcentovana kao najteža i najvažnija.

„Pred svima su teški i izazovni zadaci koji se odnose na istinsko dobijanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa, mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije, zaštiti korpusa osnovnih ljudskih prava, sprovođenje migracione politike, azila, vizne politike, kontrole granica, pravosudne i policijske saradnje, borbe protiv terorizma, protiv trgovine narkoticima i dobre carinske saradnje“, navodi se u saopštenju.

U SNP-u smatraju da Crna Gora treba da bude država i društvo koje će imati sposobnosti da osvoji i usvoji tekovine savremene evropske civilizacije na političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom planu.

„Zato niko nema prava da zaustavlja naš evropski integrativni proces“, poručili su iz te partije.

Bonus video: