Đukanović: Crna Gora i Srbija uvijek imale bolji odnos kao nezavisne države

Đukanović koji će 9. decembra doći u posjetu Srbiji, prvi put nakon deset godina, rekao je da dolazi u Beograd sa pomućenim osjećanjima
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2013. 12:56h

Uoči prve zvanične posjete Srbiji nakon osamostaljenja, premijer Milo Đukanović ocijenio je da Crna Gora i Srbija "kao nezavisne države stabilno napredjuju na putu evropske integracije".

Đukanović je u autorskom tekstu za današnji broj nedjeljnika NIN podsjetio da je Crna Gora već u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji a da će Srbija vrlo brzo otpočeti taj proces.

"Saradnja koju već ostvarujemo na tom poslu doprinosi jačanju povjerenja i naših ukupnih odnosa", smatra Đukanović i dodaje:

"Evropski put smo izabrali ne kao modni politički trend. Ne ni zato što mi ne vidimo krizu i kontroverze razvoja savremene Evrope. Izabrali smo ga jer uprkos svemu tome, mislimo da boljeg, stabilnijeg i prospreritetnijeg puta nema za naše istorijski izmučene zemlje i naroda."

Đukanović koji će 9. decembra doći u posjetu Srbiji, prvi put nakon deset godina, rekao je da dolazi u Beograd sa pomućenim osjećanjima.

Đukanović je rekao da Crna Gora nije, niti će napraviti nijedan potez protiv Srbije i Srba, ma gdje živjeli

"Ne mogu da zaboravim Zorana Đinđića i njegovu sahranu kao povod jednog od mojih posljednjih boravaka tamo. Niti da sakrijem zadovoljstvo što današnja vlast u Srbiji istrajava na njegovoj evropskoj viziji", rekao je Đukanović.

Đukanović smatra da se kroz istoriju pokazalo da su odnosi između dvije zemlje bili "čistiji kada smo imali nezavisne države".

"Potvrđeno je to i u ovih sedam i po godina", nastavio je Đukanović. "Posebno za vrijeme sadašnje vlasti u Beogradu. Posjeta premijera Dačića Crnoj Gori u septembru ove godine bila je istorijska samim tim što je bila prva otkako smo obnovili državu".

"Za ovu moju posjetu Srbiji početkom iduće nedjelje postoji interesovanje zato što je takođe prva od vremena kad smo bili u državnoj zajednici", istakao je Đukanović.

On je rekao da vlade dvije zemlje ozbiljno rade na unapređenju infrastrukturne veze, putne, željezničke, vazdušne i da one "moraju biti na nivou potreba i perspektiva naše ekonomske i ukupne saradnje".

Prema njegovim riječima, isto važi i za oblast energetike, za turizam, za očuvanje životne sredine i da dvije zemlje moraju raditi na formuli za privlačenje stranih investicija na izglednim zajedničkim projektima.

Đukanović je rekao da Crna Gora nije, niti će napraviti nijedan potez protiv Srbije i Srba, ma gdje živjeli.

"Priče o njihovoj navodnoj ugroženosti u Crnoj Gori pronose 'majstori' o kojima je još govorio Gavro Vuković. Isti oni koji negiraju Crnogorce i crnogorsku naciju. Takav potez nije bio ni priznanje Kosova. Neka se makar dobronamjerni zapitaju da li je takav naš, možda surovo realističan stav, koliko-toliko pomogao da lakše dođe i do aktuelnog sporazuma između Beograda i Prištine", rekao je Đukanović.

Na kraju, on je ocijenio da dvijema državama ostaje mnogo rada u politici i svim sferama od zajedničkoj interesa.

"Najvažnije je da to istinski hoće i Podgorica i Beograd. Potvrđujemo to i ovom mojom uzvratnom posjetom. Poslije sticanja nezavisnosti, ni Crna Gora ni Srbija nikuda nisu otišle. Krenule su samostalno istim, evropskim putem. Naći ćemo se u Evropskoj uniji. Slovenija i Hrvatska već nas čekaju tamo", zaključio je Đukanović.

Bonus video: