Tanok: Podrška reformskim i integracionim procesima u CG

1 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2013. 16:47h

Crna Gora može biti ponosna na ono što je postigla u periodu od obnove nezavisnosti, naročito na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, poručio je član Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Alijanse, Čarls Tanok.

Nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović, razgovarao je danas sa Tanokom o aktivnostima Vlade i Komunikacionog tima u procesu evroatlantske integracije.

Kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, posebno je upoznao sagovornika sa procesom javnog dijaloga.

„Koji, imajući u vidu značaj članstva Crne Gore u NATO, podrazumijeva uključenje svih društvenih aktera i argumentovanu razmjenu mišljenja, radi bolje informisanosti građana o NATO-u“.

„Tanok je istakao da Crna Gora može biti ponosna na ono što je postigla u periodu od obnove nezavisnosti naročito na putu ka EU i NATO.

Naglašavajući komplementarnost dva integraciona procesa, Tanok je pozdravio reformske procese u našoj zemlji i pružio im punu podršku“, zaključuje se u saopštenju.

Sastanci sa Lukšićem i Pejanović Đurišić

Sa Tanokom su danas razgovarali i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Tanok je pohvalio važnu ulogu Crne Gore u regionalnim okvirima

On je naveo da je Crna Gora prepoznata kao primjer dobrosusjedskih odnosa, ističući da koncept zajedničkog regionalnog nastupa može biti snažan mehanizam na planu integracija u EU, i u tom smislu i pokretač ekonomskog rasta.

Iz Ministarstva su kazali da je Lukšić upoznao sagovornika sa aktuelnim momentom u procesu pregovora i izrazio zadovoljstvo što je u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore notiran napredak.

"Lukšić je izrazio očekivanje da će se plan otvaranja poglavlja ispuniti u skladu sa planiranom dinamikom, te da će otvaranje poglavlja 23 i 24 biti od značaja i za dalji evrotlantski put”, kaže se u saopštenju.

Lukšić je Tanoka upoznao sa agendom obaveza na planu integracija u evroatlantske strukture, ističući da je fokus na ključne oblasti i vođenje javnog dijaloga sa građanima.

“Tanoka je upoznao sa aktivnostima Vlade na planu ostvarivanja dinamičnog ekonomskog rasta, te unapređenja poslovnog ambijenta. U tom kontekstu, Lukšić je nagalasio važnost dalje koordinacije projekata od značaja za dalji ekonomski razoj,i regionalno povezivanje i djelovanje na planu realizacije opipljivih projekata i inicijativa", dodaje se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić upoznala je Tanoka sa dosadašnjim rezultatima ostvarenim u procesu reformi sistema odbrane u Crnoj Gori i planovima i aktivnostima u narednom periodu sa ciljem što bržeg prijema u punopravno NATO članstvo.

"Cijeneći značaj regionalne saradnje, ona je ponovila posvećenost Crne Gore daljem razvoijanju dobrosusjedske saradnje, po čemu je Crna Gora i prepoznata kod partnera.

Istakla je odlučnost da se u i narednom periodu ulože dodatni napori u održavanju već postignutih pozitivnih rezultata u sektoru odbrane, kao i u cilju postizanja veće podrške javnosti za ulazak u NATO", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, Tanok je istakao da je Crna Gora ”a good news story” ne samo u evropskim, već i u evroatlanskim integracijama.

"Interesujući se za pojedinačne aktivnosti koje Crna Gora sprovodi u sektoru odbrane, istakao je značaj učešća pripadnika Vojske u međunarodnim misijama, kao što su ISAF, EU 'Atalanta' i UN 'Liberia'", dodaje se u saopštenju.

Tanok je ukazao na veliki značaj kontinuiranog sprovođenja i implementacije reformskih procesa, koji se, kako je naveo, jednim dijelom preklapaju kad su u pitanju evropske i evroatlanske integracije.

Bonus video: