Budva: Ambasador Srbije položio vijenac uprkos protivljenju SDP

SDP je polaganje cvijeća ocijenio nediplomatskim potezom i provokacijom
152 pregleda 158 komentar(a)
Zoran Bingulac, Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Zoran Bingulac, Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.11.2013. 14:03h

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac položio je jutros vijenac na spomen ploči iznad glavnih vrata na Starom gradu u Budvi, povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, uprkos oštrom protivljenju loklanog odbora SDP, koji je u svom javnom saopštenju naglasio da takav čin ocijenjuje nediplomatskim I provokaciojom.

SDP osporava tekst uklesan na spomen ploči - „ Pokolenja, djela sude“ riječi Petra Petrovića Njegoša, koju je, kako je stoji na mermernoj tabli, „budvanska opština postavila na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918“.

"Opštinski odbor Socijaldemokratske partije SDP Budva iznenađen je viješću da ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac namjerava da položi vijenac na spomen ploču na zidinama starog budvanskog grada, koja podsjeća na to da je navodno srpska vojska na Mitrovdan 8. novembra 1918. godine oslobodila Budvu od austro-ugarske okupacije.Opštinski odbor SDP Budva želi da ukaže da je istorijska istina s tim u vezi sasvim drugačija i veoma surova, krvava i bolna po slobodarski i samosvojni crnogorski narod i njegovu do tada međunarodno priznatu i suverenu državu", piše u saopštenju SDP-a.

Upitan kako komentariše navode SDP, koji je polaganje cvijeća ocijenio nediplomatskim potezom i provokacijom, Bingulac je naveo da sa tim nije upoznat.

"Ne želim da ulazim u unutrašnje stvari. Danas je dan primirja i meni je zaista drago što sam mogao da položim vijenac na ovom mjestu. Postoji izvanredni odnosi između dvije države i saradnja koji su započeti posjetom predsjednika Srbije Tromislava Nikolića, a završiće se posjetom predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića Beogradu koja će uslijediti početkom decembra. Ne postoji dvije bliže države u svijetu , ne postoje bolji uslovi u svijetu za razvoj ukupnih odnosa“, kazao je Bingulac.

Polaganju cvijeća prisutvovao je i gradonačelnik Budve Lazar Rađenović koji je kazao da je kao dobar domaćin ispoštovao ambasadora Bingulca i sa njim prisustvovovao polaganju vijenca.

„Smatram da je Budva slobodan i otvoren grad za sve . Sa velikom pažnjiom i uvažavanjem sam pročitrao stavove SDP. Mislim da je moj dolazak potpuno normalan u ulozi dobrog domaćina, da ispoštujemo jednu od važnijih zemalja sa kojom Crna Gora sarađuje i treba da sarađuje. Takava jedan gest samo poptvrđuuje namjeru Budve da bude široko otvoren grad“, kazao je Rađenović.

Inače, i lokalni odbor Liberalne partije prije dva dana je osporio da je je srpska vosjka oslobodila Budvu, nakon što je lokalni odbor SNP, na Mitrovdan obilježio ispred zidina Staroga grada taj datum.

Bonus video: