Vuković povlači potpis sa rezolucije ukoliko se usvoji amandman

Vuković, koji je jedan od četiri predlagača rezolucije, kazao je da svi poslanici nijesu bili na vrijeme informisani o amandmanu i da ga ne može prihvatiti
82 pregleda 7 komentar(a)
Miodrag Vuković, Foto: Luka Zeković
Miodrag Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.11.2013. 15:25h

Poslanik Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković najavio je da će povući svoj potpis sa rezolucije o integracijama Crne Gore u Evropsku uniju, ukoliko poslanici usvoje amandman kojim se povećaju nadležnosti matičnog Odbora.

Skupština je u srijedu završila raspravu o rezoluciju, a Odbor za evropske integracije ranije je usvojio amandman, kojim se predviđa da ukoliko to tijelo da negativno mišljenje na pregovoračku poziciju, Vlada mora da je ponovo razmatra i da je vrati u roku od 30 dana.

Vuković, koji je jedan od četiri predlagača rezolucije, kazao je da svi poslanici nijesu bili na vrijeme informisani o amandmanu i da ga ne može prihvatiti.

On je rekao agenciji MINA da je i prije skupštinske rasprave saopštio

da će ukoliko se prihvati amandman povući svoj potpis sa rezolucije, i da je o tome obavijestio kolege iz njegovog poslaničkog kluba i šefa radne grupe koja je pripremala taj dokument, Branka Radulovića.

"Rekao sam ako se prihvati amandman kada se bude glasalo povući ću potpis sa rezolucije, jer onda ne može kao akt četvorice nego mora da se povuče iz procedure pa da je onda ostala tri predlagača predlože. Sa tim amandmanom to nije rezolucija iza koje mogu da stojim“, kazao je Vuković.

On je naveo da su do sada rezolucije u parlamentu usvajane sa visokim stepenom saglasnosti, ocjenjući da je to trebalo i sada uraditi.

Vuković je podsjetio da je prva verzija rezolucije povučena iz procedure u julu, a da je nakon toga je napravljen tekst koji je usaglašen.

On je naveo da je bilo koretktno da se amandman prvo najavi, i da se sa tako „radikalnim predlogom upoznajun svi predlagači prije rasprave“.

„Rezolucija je politički akt koji pravno nije obavezujući i njome se ne mogu utvrđivati pravne obaveze, jer je to politički dokument i ne možemo se igrati sa parlamentom“, kazao je Vuković

On je precizirao da ne može prihvatiti rezoluciju sa amandmanom, jer, kako je kazao, rezolucija nije pravni već politički akt.

„Rezolucija je politički akt koji pravno nije obavezujući i njome se ne mogu utvrđivati pravne obaveze, jer je to politički dokument i ne možemo se igrati sa parlamentom“, kazao je Vuković.

Rezolucija je, kako je dodao, politička preporuka.

„Čak i da prođe amandman i da ostane u rezolucije, on pravno nikoga pravno ne obavezuje. Rezolucija samo može da politički zahtijeva određeno ponašanje“, kazao je Vuković.

On je saopštio da pravni dokumenti propisuju i kaznu u slučaju nepoštovanja određenih obaveza, što u rezolucijama ne postoji.

„Šta ako Vlada ne postupi po amandmanu, piše li u rezoluciji da će biti smijenjena , naravno da ne piše“, kazao je Vuković.

On je podsjetio da se Poslovnikom o radu parlamenta, definiše nadležnost i način odlučivanja njegovih radnih tijela.

„Ako je neko imao namjeru da proširi nadležnost Odbora za evropske integracije to je trebalo da predloži kroz izmjenu Poslovnika a ne kroz rezoluciju“, rekao je Vuković.

Vuković smatra da su pogrešna tumačenja u javnosti da će ukoliko se usvoji amandman Vlada morati da „sluša“ parlamentu.

„Ako je neko imao namjeru da proširi nadležnost Odbora za evropske integracije to je trebalo da predloži kroz izmjenu Poslovnika a ne kroz rezoluciju“, rekao je Vuković

Vuković je kazao da nijedan Odbor u parlamentu ne može na 30 dana da suspenduje rad Vlade u nekom segmentu i da koči evropske integracije.

„Ne samo da su to prevelika, već nedozvoljiva ovlašćenja“, rekao je on.

Vuković je rekao da su pogrešne izjave pojedinih poslanika koji se, obrazlažući amandman, pozivaju na uporedna iskustva.

„Takav primjer ne postoji ni u jednoj zemlji, niko pametan to nije uradio“, kazao je on.

Vuković je rekao da ukoliko prođe ovakav predlog rezolucije sa amandmanom, legitimiše se zahtjev Demokratskog fronta da se rezolucijom utvrdi odgovornost za aferu Snimak.

„Ako može Vlada u evrointegracijama da se suspenduje rezolucijom, onda može i bilo ko u drugom slučaju, što je potpuno nelegitimno i pravno neosnovano“, kazao je on.

Bonus video: