Opet na Cetinje sele ministre i diplomate

U zakonu o Prijestonici koji je predložio DPS uglavnom prepisana stara rješenja...
16 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 08:50h

Prijedlog novog Zakona o prijestonici dio je izborne kampanje kojom Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava da pokaže želju za decentralizacijom lokalnih samouprava, ocijenio je pravni savjetnik u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Boris Marić. On smatra da ponuđeno zakonsko rješenje, koje je šef cetinjskog DPS-a Jovan Martinović predložio u sred kampanje za lokalne izbore, ne nudi originalna rješenja niti služi razvoju Prijestonice.

“DPS nema namjeru da radi na suštinskoj decentralizaciji lokalnih samouprava, tako da je i predlaganje ovog zakona dio izbornog marketinga bez potrebne suštine i orginalnosti. Osim toga sadržaj tog zakona je ponižavajući za samu prijestonicu, jer se ne bavi realnim razvojnim kapacitetima, ulaženjem u analizu i presjek stanja, finansijskom održivošću, a diskriminatoran je prema drugim lokalnim samoupravama kod činjenice da je najveći broj njih baš kao i Prijestonica finansijski neodrživo”, smatra Marić.

Vladajuća stranka na Cetinju predložila je novi zakon prošle nedjelje, u vrijeme dok u tom gradu traje kampanja za lokalne izbore. Aktuelni Zakon, prema kome funkcioniše cetinjska uprava, usvojen je uoči prošlih izbora u tom gradu. Iako je predlog novog zakona gotovo prepisano rješenje iz 2008. godine, ključna promjena je što se traži formiranje namjenskog Fonda za prijestonicu kojim bi poslodavci plaćajući porez od 0.2 odsto na neto zarade zaposlenih finasirali razvoj Cetinja.

Novi zakon zadržao je staro rješenje prema kojem se pojedine državne funkcije vrše u Prijestonici, iako se to do sada nije primjenjivalo. Tako je zadržano rješenje prema kojem se u Cetinju nalazi rezidencija predsjednika države i sjedište Ustavnog suda, ali i odredba da se na Cetinju održavaju prve sjednice redovnog zasjedanja Skupštine, a ostavljena je i mogućnost da u gradu pod Lovćenom budu otvorena diplomatsko-konzularna predstavništva.

Umjesto ranijeg rješenja da crnogorski parlament odluči koje bi naučne i kulturne ustanove i državne organe trebalo preseliti na Cetinje, novim zakonom se precizira da će pod Lovćenom biti centrala ministarstva za vanjske poslove, ministarstva nauke, kulture kao i Univerzitet umjetnosti, Istorijski institut, Institut za crnogorski jezik i Matica crnogorska. Pet godina nakon usvajanja aktuelnog zakona na Cetinje se preselilo Ministarstvo kulture i rezidencija šefa države.

Dok u Socijaldemkoratskoj partiji (SDP) tvrde da će nakon što se upoznaju sa zakonom odlučiti hoće li ga podržati u parlamentu, Marić smatra da suštinski nije bitno da li će novi zakon biti usvojen.

“Nije od suštinske važnosti da li će se predlog ovog zakona naći pred poslanicima, pa čak i da li će biti usvojen, jer priča i obećanja oko prijestonice obično traju koliko i izborna kampanja. I dosadašnja obećanja su ostala mrtvo slovo na papiru. Prijedlozi koji se iznose u javnost sve i da se realizuju nijesu ni blizu dovoljni da budu osnova razvoja. Stvaranje finansijski održivih lokalnih samouprava podrazumjeva i demokratizaciju, ali i gubljenje političkog monopola na državnom nivou, što vladajućem DPS-u sigurno ne odgovara”, smatra Marić.

Predloženim zakonom uvode se značajne izmjene u Senatu prijestonice, jer se u to upravljačko tijelo uvode premijer i predsjednici države i Skupštine Crne Gore

Ukoliko zakon bude usvojen gradonačelnik Cetinja imaće veća ovlašćenja jer će upravljati Fondom i utvrđivati godišnji program za razvoj grada. Osim toga, imaće pravo i da učestvuje u radu Vlade kada se raspravlja o o poslovima koji su od interesa za Cetinje. Novina je i zakonska odredba kojom vlasinici nepokretnosti koje se nalaze u području istorijskog jezgra obavezuju da ih prvo na prodaju ponude upravi prijestonice. Ako gradska uprava to ne prihvati, vlasnik ne smije nekretninu prodati drugome po nižoj cijeni. Ukoliko vlasnik to učini, predloženim zakonom predviđeno je poništavanje kupoprodajnog ugovora.

U Senatu premijer i šef države, poslanici i akademici izbačeni

Predloženim zakonom uvode se značajne izmjene u Senatu prijestonice, jer se u to upravljačko tijelo uvode premijer i predsjednici države i Skupštine Crne Gore. Izmijenjenim zakonom izbačena je odredba prema kojoj su Vladu I predsjednika države predstavljala po dva izaslanika, a parlament po jedan oslanik vlasti i opozicije.

Ukoliko zakon bude usvojen u novom sastavu Senata i dalje će biti gradonačelnici Cetinja i Podgorice, predsjednik skupštine prijestonice i predsjednik upravnog odbora Zajednice opština, ali će u tom upravljačkom tijelu mjesto dobiti i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda. Novim rješenjem iz Senata su isključeni predstavnici Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Univerziteta Crne Gore, dok su mjesto zadržali po jedan predstavnik građana i nevladinog sektora.

Prema podacima sa internet prezentacije Senata, članovi tog tijela mjesečno za angažman dobijaju 200 eura, a sudeći prema godišnjim izvještajima Senat se sastaje jednom mjesečno.

Galerija

Bonus video: