Đukanović u UN: EU i NATO ostaju glavni prioriteti Crne Gore

Kako je naveo, poslije tri godine snažnog ekonomskog rasta, globalna ekonomska i finansijska kriza 2009. godine pogodila je i Crnu Goru, što je uticalo na pad investicija
0 komentar(a)
Đukanović u UN, Foto: Vlada Crne Gore
Đukanović u UN, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.09.2013. 13:17h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović iskazao je tokom svog govora na 68. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u jujorku da Crna Gora ostaje privržena vrijednostima UN-a na putu ekonomskog napretka.

Kako je naveo, poslije tri godine snažnog ekonomskog rasta, globalna ekonomska i finansijska kriza 2009. godine pogodila je i Crnu Goru, što je uticalo na pad investicija, kreditne aktivnosti banaka i spoljne trgovine, a sve to je dovelo prilagođavanje ekonomske politike novim uslovima, javlja agencija Anadolija.

"Crna Gora ostaje privržena vrijednostima i ciljevima Ujedinjenih nacija na putu ekonomskog napretka i uspješno sprovodi unutrašnje reforme neophodne za realizaciju glavnih vanjsko-političkih prioriteta - članstva u Evropskoj uniji i NATO".

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora, paralelno i komplementarno, posvećena evroatlantskim integracijama, te iskazao vjerovanja da bi time doprinijeli i jačanju bezbjednosti na Balkanu koji je ''zbog nedostatnosti jakih sigurnosnih aranžmana, imao tako gorku nedavnu prošlost".

"Crna Gora je prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, što potvrđuje stalnim unaprjeđenjem političke, ekonomske, socijalne i kulturne saradnje sa svim svojim susjedima", istakao je.

On je istaklnuo da je Crna Gora aktivan učesnik u radu regionalnih organizacija, držeći visoko na svojoj agendi jačanje regionalne saradnje.

Osuda korišćenja hemijskog oružja u Siriji

Tokom svog izlaganja, kako se prenosi iz Vlade Crne Gore, premijer Crne Gore je izrazio duboku zabrinutost zbog konstantnog pogoršanja situacije u Siriji, te najoštrije osudio svaki oblik nasilja, ubijanje civila i kršenje ljudskih prava.

"Među svim krizama, situacija u Siriji, zbog ukupnih posljedica po zemlju i širi region, nažalost i dalje okupira najveću pažnju svjetske političke javnosti i centralna je tačka agende UN. Ovim putem pozivamo na odgovornost za zločine u Siriji i kršenje međunarodnog prava".

Takođe, on je naveo da sirijski slučaj, između ostalih, podsjeća na značaj preventivnih mjera i medijacije za očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti.

Premijer Crne Gore je zaključio da dalja integracija ljudskih prava u sve aspekte rada UN-a smjernice su djelovanja Crne Gore, posebno u Savjetu za ljudska prava čija je članica.

Kao zajednički cilj, Đukanović je izrazio vjerovanja da će se region, odnosno Balkan, dodatno zbližiti i približiti EU.

Generalnom zasjedanju Generalne skupštine prisustvovalo je više od 130 šefova država, te 90 ministara.

Bonus video: