Jingluk Šinavatra: Tajland vidi Crnu Goru kao ''tržite u usponu''

„Lokacija Crne Gore i njen ekonomski napredak čine je atraktivnom kapijom za tajlandske proizvode koji se izvoze na Balkan“
227 pregleda 65 komentar(a)
Đukanović i Šinavatra, Foto: Boris Pejović
Đukanović i Šinavatra, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.09.2013. 14:17h

Počastvovana sam što sam prvi tajlandski premijer koji posjećuje Crnu Goru, zemlju sa ponosnom istorijom u značajnom regionu Balkana, rekla je u izjavi za medije predsjednica Vlade Kraljevine Tajlanda Jingluk Šinavatra koja je danas boravila u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šinavatra je istakla da Tajland vidi Crnu Goru kao jedno ''tržite u usponu''.

„Lokacija Crne Gore i njen ekonomski napredak čine je atraktivnom kapijom za tajlandske proizvode koji se izvoze na Balkan“, kazala je Šinavatra te dodala bi Crna Gora i Tajland trebali unaprijediti veze između svojih luka kako bi takva inacijativa mogla da se konkretizuje.

Radi podrške ekonomskih veza, danas je potpisan sporazum između te dvije države, koji će omogućiti što veće kontakte među zvaničnicima.

Vlada Tajlanda, kako ona navodi, takođe podržava Crnu Goru u procesu pregovora ka Evropskoj uniji (EU).

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je Tajland kao velika država u razvoju u regionu Jugoistočne Azije zanimljiva Crnoj Gori, te da je između te dvije države postavljen dobar temelj u razvoju saradnje u oblasti ekonomije.

Tokom razgovora dva premijera danas, kako je istakao Đukanović, puno pažnje posvećeno proizvodnji hrane u sklopu ukupne koncepcije razvoja turizma.

„Mislim da Tajland može predstavljati inspiraciju Crnoj Gori i svim zemljama ovog regiona kao jedna velika država sa ozbiljnim investicionim potencijalima, država koja je veoma respektabilna turistička destinacija na globalnoj sceni sa 15-20 miliona turista na godišnjem nivou“, rekao je Đukanović.

Šinavatra se tokom svoje zvanične posjete jutros na Cetinju susrela sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Premijerka Tajlanda u Crnu Goru doputovala je nakon posjeta Švajcarskoj i Vatikanu.

Bonus video: