DPS i SDP zauzele državnu zgradu, opozicija plaća zakup bez tendera

Zdanje na desnoj obali Morače DPS je izdvao Vladi od 1993. godine do 2010. i otvaranja nove zgrade Vlade u centru Podgorice
108 pregleda 8 komentar(a)
DPS, Vlada Crne Gore, zgrada Vlade, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS, Vlada Crne Gore, zgrada Vlade, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.08.2013. 18:14h

Uprkos zakonskim odredbama prema kojim imovinu bivših društveno-političkih organizacija mogu da koriste sve parlamentarne partije, Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska (SDP) na državnom nivou jedine koriste nekretnine bivšeg Saveza komunista, dok se opoziciji iz budžeta isplaćuje novac za poslovne prostore koji se dijelom zakupljuju bez tendera i po nejasnim kriterijumima.

Iako je Zakonom o imovini bivših društveno-političkih organizacija predviđeno da nekretnine bivšeg Saveza komunista, Socijalističkog saveza radnog naroda i Saveza socijalističke omladine mogu koristiti sve parlamentarne stranke, prostorije u staroj zgradi Vlade besplatno koriste samo DPS i SDP, dok se za stranačke centrale opozicionih partija iz budžeta godišnje izdvaja 274 hiljade eura. Međutim, suštinski je nepoznato koliko nekretnine koje koriste DPS i SDP koštaju poreske obveznike jer na tu vrstu “besplatnog” korišćenja imaju pravo i sve ostale partije.

Napomena: Četiri nezavisna poslanika sa liste DF nijesu računata. Podaci o prostorijama koje koriste HGIi FORCA nisu dostavljeni

U svom posljednjem, prošlogodišnjem Izvještaju o reviziji godišnjih finansijskih izvještaja političkih partija, Državna revizorska institucija (DRI) upozorila je da “se Zakonom o finansiranju političkih partija moraju utvrditi svi vidovi finansiranja političkih partija i da nadležni organ na jedinstven način reguliše pitanje obezbjeđivanja prostora za obavljanje djelatnosti političkih partija”.

Ravnopravnost u korišćenju stranačkih prostorija nalaže i Zakon o imovini bivših državno-političkih organizacija, donijet prije tri godine, prema kojem je vladina Uprava za imovinu obavezna da utvrdi način i postupak davanja na korišćenje državne imovine parlamentarnim strankama.

U ranijem periodu SDP je kao pravni nasljednik i sljedbenik Saveza kominista koristio te prostorije. SDP je bio jedan od inicijatora da se sve prostorije bivše društveno-političkih organizacija vrate u državno vlasništvo”

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je “Vijestima” da ta partija u staroj zgradi Vlade ima jedan salon, jedan kabinet kao i četiri kancelarije i pres salu, te da su te prostorije dobili u skladu sa Zakonom o finansiranju partija.

“U ranijem periodu SDP je kao pravni nasljednik i sljedbenik Saveza kominista koristio te prostorije. SDP je bio jedan od inicijatora da se sve prostorije bivše društveno-političkih organizacija vrate u državno vlasništvo”, kazao je Stanić.

Upravi za imovinu tvrde da je pitanje stranačkih prostorija regulisano međustranačkim dogovorom o uslovima, načinu i postupku obezbjeđivanja i korišćenja prostora za rad parlamentarnih stranaka, koji je potpisan u oktobru 1993. godine, a prema kojem je država obavezna da parlamentarnim partijama “obezbijedi adekvatan poslovni prostor za obavljanje političke djelatnosti”.

Za razliku od vladajućih stranaka koje koriste državnu imovinu, prema podacima koje je “Vijestima” dostavila Uprava za imovinu opozicione partije do sada su dobijale poslovne prostore u privatnim kućama ili novim zgradama.

Prostorije se najčešće dijele bez raspisivanja tendera i po zahtjevima stranaka koje biraju najbolju lokaciju u okviru predviđene sume.

Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) za prostor u Ulici Vukice Mitrović u naselju Gorica C godišnje se iz budžeta plaća 72.000 eura. Stranci Srđana Milića je u ulici u čijoj je blizini smješten značajan broj ambasada, dodijeljen prostor od 386 kvadrata, sa podrumskim prostorom od 363 kvadrata i parking prostorom od 250 metara kvadratnih. Prostorije u kojima je SNP su vlasništvo kompanije “Pop komerc” a ugovor o izdavanju sklopljen je bez javnog nadmetanja.

Milićeva stranka ranije je koristila prostorije u Bloku V, koje su sada u vlasništvu Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, a posjeduje i baraku od 296 kvadrata kod Vezirovog mosta u kojoj se nalazi stranačka centrala.

Prema podacima Uprave svi konstituenti Demokratskog fronta (DF) imaju zasebne prostorije za koje se godišnje iz budžeta izdvaja 126.900 eura.

Tri konstituenta Demokratskog fronta (DF) imaju zasebne prostorije na koje se godišnje iz budžeta izdvaja 126.900 eura

Za poslovni prostor Nove srpska demokratije u Ulici Vojislava Grujića, za koji takođe nije bilo javnog nadmetanja, iz budžeta se godišnje plaća 32.400 eura. Kuća na Starom aerodromu od 216 kvadrata, u kojoj je smještena centrala stranke Andrije Mandića, ima podrum, prizemlje i jedan sprat.

U međuvremenu su na prostorijama Fronta u zgradi Maksim obilježjjima tog političkog bloka dodani stranački simboli Nove.

Prema podacima Uprave, grupa birača „Milan Knežević” koja nije upisana u registar političkih partija ima prostorije u Ulici 8. marta. Za 214 kvadrata poslovnog prostora u blizini Krivog mosta, država godišnje izdvaja 36.000 eura, i za njega je sproveden javni tender.

I za prostorije Pozitivne Crne Gore u Moskovskoj ulici sprovedeno je javno nadmetanje, a za prostor površine 426 kvadrata godišnje se plaća 46.000 eura.

Iz te partije su naveli da su odskoro ostvarili pravo za obezbjeđivanje prostora, iako su parlamentarni status stekli u oktobru 2012.

„Do 1. jula smo plaćali sami zakup prostora za sjedište stranke”, kazao je menadžer Pozitivne Dejan Božović.

Najmanje novca izdvaja se za prostorije Bošnjačke stranke, koja ima i najmanje poslanika u odnosu na ostale stranke koje zakupljuju prostor, na osnovu čega se može izvući zaključak da predstavnici ove partije imaju najveći komfor. Za kuću od 319 kvadrata na Starom aerodromu, BS plaća 32. 400 eura od novca poreskih obveznika. I ta partija sprovela je pregovarački postupak bez javnog nadmetanja.

Iz Uprave “Vijestima” nijesu dostavljene informacije o prostorijama koje koriste Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Forca.

Đukanović godinama iznajmljivao Đukanoviću

Poslanik Nove Milutin Đukanović podsjetio je da je DPS godinama koristio staru zgradu Vlade, upozoravajući da je svojevremeno Đukanovićeva stranka iznajmljivala zgradu na desnoj obali Morače Vladi koju je vodio upravo Đukanović. Funkcioner DF-a istakao je da treba objaviti koliko je DPS novca zaradio izdajući prostorije Vladi.

„Mi nemamo svoje prostorije kao oni, pa je to riješeno preko Uprave za imovinu. To funkcioniše različito od grada do grada. Negdje su nam ustupljene državne prostorije, negdje se sami snalazimo”, kazao je Đukanović.

Zdanje na desnoj obali Morače DPS je izdvao Vladi od 1993. godine do 2010. i otvaranja nove zgrade Vlade u centru Podgorice.

Prema informacijama koje su prije osam godina dostavljene u odgovoru na jedno od poslaničkih pitanja, vladajuća partija je od kirije za zgradu stare Vlade godišnje dobijala 636 hiljada eura. U zgradi Vlade, vladajuća koalicija godinama je održavala centralne stranačke skupove i iznajmljivala Opštini Podgorica salu za održavanje njenih sjednica.

Uprava za imovinu demantuje samu sebe

Iz Uprave za imovinu, u dva odvojena odgovora na pitanja “Vijesti”, naveli su različite kriterijume za dodjelu prostorija, odnosno novca za njihovo iznajmljivanje koji se izdvaja za partije koje ne koriste državne prostorije. U prvom odgovoru koji su “Vijesti” dobile iz Uprave navedeno je da broj poslanika nije kriterijum na osnovu kojeg se partijama dodjeljuju prostorije.

Uprava u prvom odgovoru navodi da prilikom javnih nabavki i u pregovaračkom postupku, za uzimanje u zakup prostora opredeljujući faktor nije bio broj poslanika koje partije imaju u Skupštini.

„Broj poslanika u Skupštini je važan za obezbjeđivanje uslova za rad klubova poslanika u skupštinskim prostorijama, a ne i za ove prostore koji su u suštini za okupljanje i rad rukovodstva i organa partija.

S obzirom da su neke partije i u prethodnom periodu koristile iste prostore, to smo za postizanje sporazuma i potpisivanje ugovora imali i njihovu saglasnost”, kazali su iz Uprave. U drugom mejlu koji su “Vijesti” dobile od Uprave za imovinu navodi se upravo suprotno.

“Kriterijum za dodjelu prostorija parlamentarnim partijama u Crnoj Gori je broj poslaničkih mjesta u parlamentu”, navodi se u odgovoru. Prostom računicom se lako može utvrditi da broj poslanika nije kriterijum na osnovu kojih Uprava sa imovinu sklapa posao sa njima.

Bonus video: