Mladih sve više u političkim partijama, većina tvrdi da nisu tu zbog privilegija

Da vladajuća partija nije baš omražena među mladima potvđuje i podatak da je na kongresu mladih DPS-a bilo skoro 500 delegata
75 pregleda 50 komentar(a)
Kongres mladih DPS, Foto: Zoran Đurić
Kongres mladih DPS, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.08.2013. 15:18h

Mladi koji imaju člansku kartu neke od političkh partija su u Crnoj Gori brojniji nego ikad, a većina tvrdi da u politici nije zbog privilegija ili karijere. Stranački aktivizam većina pravda željom da kroz politički angažman promjeni stanje u društvu, ali i potrebom da aktivnije učestvuju u kreiranju politike i donošenju važih odlika. Ipak, gotovo svi priznaju da u partijama prednost imaju stariji i da se stranačke omladine očekuje da gleda i uči.

Predsjednik Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Pešić smatra da politika među mladima danas nije popularna, upozoravajući da mladi nijesu dovoljno aktivni. ”Ako kažete da ste aktivni u nekoj političkoj partiji, nebitno da li je u pitanju vladajuća ili opoziciona, često nailazite na razne kritike i predrasude”, kaže Pešić.

Da vladajuća partija nije baš omražena među mladima potvđuje i podatak da je na kongresu mladih DPS-a bilo skoro 500 delegata, dok je u Predsjedništvo savjeta izabrano 29 članova, među kojima 21 čine predsjednici opštinskih organizacija Savjeta mladih. Predsjdnoštvo ima predsjednika, četiri potpredsjednika, od kojih su po jedan za južnu i centralnu regiju a dva za sjevernu regiju.

Predstavnik mladih Pozitivne Crne Gore, Luka Rakčević smatra da mladi moraju biti aktivniji u politici, jer jedino tako mogu društveno djelovati

“Mladi u DPS-u su zastupljeni u svim partijskim strukturama što daje mogućnost da kroz prijedloge, inicijative, drugačija razmišljanja i slično mladi daju svoj doprinos i na taj način utiču na kreiranje politike partije”, navodi Pešić.

Predstavnik mladih Pozitivne Crne Gore, Luka Rakčević smatra da mladi moraju biti aktivniji u politici, jer jedino tako mogu društveno djelovati. On ističe da mladi kroz partije moraju ukazivati na ključne probleme u državi. ”Trenutna društvena vrijednosna ljestvica u Crnoj Gori nije dobra i neminovna smjena generacija mora se ispratiti drugačijim načinom razmišljanja. Mladi ljudi imaju svoj glas i on se mora čuti”, navodi Rakčević.

Ipak, koordinator Mreže mladih Pokreta za promjene (PZP) Nikola Bajčetić smatra da je nezainteresovanost za učešće u procesima odlučivanja danas ključni problem kod mladih. ”Apatiju koju je na neki način kreirao režim i nametnuo je mladima, dovela je do toga da mladi na jedan veći dio političkih partija gledaju sa rezervom i imaju odbojnost premanjima. U vladajuće partije se uglavnom učlanjuju mladi koje politika mnogo ne interesuje, ali znaju da im je to jedini put do zaposlenja nakon završenih studija”, smatra Bajčetić.

Ipak, Tamara Milošević iz organizacije ”Ulica 2013” odlučila je da stanje u državi mijenja kroz vaninstitucionalni pokret, navodeći da političke stranke u Crnoj Gori nisu napravile nikakav progres u poslednjie dvije decenije. Ona je upozorila da po uzoru na stranačka rukovodstva u kojem se strogo poštuje hijerarhija, djeluju i partijski podmlaci.

”Veoma je važno za mladu osobu koja rano uđe u politiku da ide stepenicu po stepenicu, a ne da ih preskače, jer, uglavnom, velike ambicije mladu osobu u političkom životu nekad znaju da koštaju dosta”

Ona pojašnjava da je pokret “Ulica 2013”, koja je nastao nakon predsjedničkih izbora, uglavnom čine studenti i nestranačke osobe. Za razliku od partija unutar pokreta, prema njenim riječima, ne dominiraju nacionalna i vjerska opredjeljenjia.

“Različiti smo, a ujedinjeni u kritici opozicije i vlasti, razvijanja i afirmacije kulture protesta, naročito uličnih protesta koji bi doveli do onog što postaje neophodno za dalje življenje u Crnoj Gori-konačne i potpune smjena svih krivaca za našu oduzetu budućnost”, rekla je Milošević.

Šefovi ih čuvaju da ne sagore

Bajčetić tvrdi da stranački podmaladak odlično sarađuje sa starijim kolegama, pojašnjavajući da se u PzP-u ide korak po korak, da mlađi članovi ne bi “sagoreli”. On istićče da su mladi u stranci da uče, ali da “pružaju dodatni vjetar u leđa funkcionerima”.

”Veoma je važno za mladu osobu koja rano uđe u politiku da ide stepenicu po stepenicu, a ne da ih preskače, jer, uglavnom, velike ambicije mladu osobu u političkom životu nekad znaju da koštaju dosta”, kaže Bajčetić, dok Rakčević tvrdi da Pozitivna raspoređuje mlade članove na mjesta gdje mogu da nauče dosta i tako aktivno učestvuju u odlučivanju.

“Velik broj mladih članova se već nalazi i u sekretarijatima koji se bave problematikom iz sfere njihovog interesovanja. Tako se članstvom u sekretarijatu za pravo, student Pravnog fakulteta na najbolji način može upoznati sa funkcionisanjem našeg pravosudnog sistema, i steći izuzetno značajno praktično znanje i partijski organi dopuštaju izuzetno visok stepen autonomije funkcionisanja mladih, a time omogućavaju Forumu i značajno unutar-partijsko djelovanje”, kazao je Rakčević.

I podmladak će odgovarati

Tamara Milošević smatra da mladi iz partija, posebno oi iz vladajuće strukture, moraju biti spremni na posljedice politike koju sprovode njihove starije kolege, jer su svjesno pristupili tim partijama.

“Prihvatajući članstvo i angažman u okviru vladajućih partija, oni su podržali politiku koju te partije vode i samim time prihvatili da sjutra dijele odgovornost za katastrofalne posledice tih politika. A to je već, njihov problem. Njihova primarna potreba i želja je da se domognu funkcija i fotelja, kako bi se nastavila ista partijsko-parazitska zaraza na uštrb građana Crne Gore”, zaključila je Milošević.

Bonus video: