Vlada obećala Briselu da će za poglavlja 23 i 24 uložiti 115 miliona

Poglavlja 23 i 24 najteža su u pogledu ispunjavanja zahtjeva Evropske unije (EU), ali spadaju u najjeftinija
14 komentar(a)
novac, sudstvo, Foto: Shutterstock
novac, sudstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2013. 08:40h

Vlada Crne Gore obećala je Briselu da će zaključno sa 2018. godinom za aktivnosti predviđene za ispunjavanje planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 uložiti oko 115 miliona eura.

Prema predlogu akcionih planova, Vlade očekuju da će od stranih organizacija i fondova za unapređenje vladavine prava dobiti oko 32 miliona eura, dok bi iz budžeta u sljedećih pet i po godina trebalo da se izdvoji oko 83 miliona eura.

Za ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23, Pravosuđe, antikorupcija i temeljna prava Crnoj Gori će biti potrebno oko 90 miliona eura, od čega su očekivane donacije procijenjene na oko 28 miliona eura.

Značajna sredstva iz budžeta trebalo bi da budu uložena u zatvorski sistem, pa će tako za izgradnju zatvora u Bijelom Polju biti izdvojeno skoro šest miliona

Za poglavlje 24, Pravda i bezbjednost, a koje obuhvata troškove za obezbjeđivanje granica, pitanja bezbjednosti građana, sprečavanje pranja novca, modernizaciju policije i drugih državnih organa zaduženih za borbu protiv kriminala biće izdvojeno oko 24 miliona eura, od čega se nešto više od 4 miliona eura očekuje od donatora.

Najveća svota biće izdvojena za projekat rješavanja stambenog pitanja oko 1.200 Roma iz izbjegličkog kampa Konik.

Vlada je procijenila da će to koštati nešto više od 27 miliona eura, od čega izvršna vlast planira da od donacija sakupi 23 miliona.

Značajna sredstva iz budžeta trebalo bi da budu uložena u zatvorski sistem, pa će tako za izgradnju zatvora u Bijelom Polju biti izdvojeno skoro šest miliona, a izgradnja zdravstvene jedinice pri Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu koštaće 2,7 miliona eura.

AP za poglavlje 24 predviđa da do 2018. na obuku i modernizaciju policije bude izdvojeno najviše novca.

Dosadašanja iskustva ukazuju da bi Crna Gora tokom pristupnih pregovora, ali i nakon prijema u članstvo u EU, za zaštitu životne sredine i poljoprivredu trebalo da izdvoji nekoliko stotina miliona eura

Tako je budžeom za 2013. planirano da sredstva za rad tužilaštva budu 5,77 miliona eura, dok je za oblast javni red i bezbjednost, u koju spadaju izdaci za službe policije, finansiranje sudova, zatvorske službe i za finansiranje opštih poslova javnog reda i bezbjednosti, predviđeno 111,88 miliona eura.

Najveći dio izdataka, više od 56 odsto odnosio se na policiju.

Istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) sprovedeno početkom godine pokazalo je da je u proteklih pet godina za borbu protiv organizovanog kriminala iz fondova Evropske unije i crnogorskog budžeta u crnogorske institucije uloženo 37 miliona eura, ali i da se u praksi ne vide konkretni rezultati.

Tako je istraživanje te nevladine organizacije, između ostalog, pokazalo da je u Upravu policije u prethodnih pet godina uloženo skoro 26 miliona eura, u Ministarstvo pravde blizu četiri miliona, u Ministarstvo unutrašnjih poslova 3,3 miliona, u Upravu za antikorupcijsku inicijativu 1,93 miliona, u Upravu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma 1,45 miliona.

Poglavlja 23 i 24 najteža su u pogledu ispunjavanja zahtjeva Evropske unije (EU), ali spadaju u najjeftinija. Dosadašanja iskustva ukazuju da bi Crna Gora tokom pristupnih pregovora, ali i nakon prijema u članstvo u EU, za zaštitu životne sredine i poljoprivredu trebalo da izdvoji nekoliko stotina miliona eura.

Bonus video: