Drobnič poručio Crnoj Gori: Učite na primjerima iz susjedstva

“Ulaskom Hrvatske u EU Crna Gora je dobila zemlju koja će je bolje razumjeti i podržati u evropskim procesima"
20 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 20:24h

Korupcija i u malom obimu urušava sistem. Uspostavljanjem snažne karike između policije, sudstva i tužilaštva, država može uspješno da se uhvati u koštac sa ovim problemom, a primjeri iz susjedstva su veoma značajni, ocijenio je šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Na diskusiji “Uticaj ulaska Hrvatske u EU na proces evropskih integracija u Crnoj Gori” u Herceg Novom, Drobnič je kazao da je pridruživanja težak posao, jer “se stalno nešto traži, a na drugoj strani se dobijaju obećanja da će država i građani nešto dobiti kada uđu u EU”.

On je ocijenio da je Crna Gora imala manje povoljan start od Hrvatske i Slovenije u procesu pridruživanja, jer je prošla kroz raspad dvije države.

“Ulaskom Hrvatske u EU Crna Gora je dobila zemlju koja će je bolje razumjeti i podržati u evropskim procesima. Vjerujem da će hrvatski predstavnici pomagati Crnoj Gori da što brže i kvalitenije završi proces pridruživanja”, kazao je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Pejović.

Predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić je, odgovarajući na pitanja o transportu vode kroz susjednu Hrvatsku za potrebe Herceg Novog, kazao da taj grad za devastaciju zemljišta u Konavlima preko koje prelazi cjevovod kojim Novljani dobijaju 400 litara vode u sekundi mjesečno plaća 25.000 eura.

“Mogli bi da otvorimo sada pitanje da li je to prevelika cijena i da li je to po evropskim standardima, s obzirom da je konstatovano da je cjevovod naš i da je voda naša. Nadam se da će uskoro biti realizovana inicijativa za gradnju novog cjevovoda koja bi trebalo da se finansira iz sredstava evropskih fondova, kazao je Mandić.

Vlahušić: Zadatak je da nestanu granice

“Naš zadatak u Dubrovniku i vaš u Herceg Novom, odnosno Hrvatskoj i Crnoj Gori, je da nestanu granice”, poručio je gradonačelnih Dubrovnika Andro Vlahušić na svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU na graničnom prelazu Karasovići. Uz opasku da bi “bio sretniji da smo danas obilježavali skidanje ovih graničnih zgrada”, on je izrazio nadu da Crna Gora neće čekati dug period pristupanja EU kao što je to bilo u slučaju Hrvatske.

“Naš osnovni interes, kao grada, je da bude što je moguće manje prepreka na granici. Dubrovnik je preuzeo na sebe dio političke odgovornosti, upravo zato da bi vlade mogle lakše otvarati puteve, jer putevi su otvoreni tek onoga trenutka kada ljudi njima prolaze”, kazao je Vlahušić i naglasio da u tome očekuje pomoć ministara iz EU i delegacije EU u Crnoj Gori.

„Crna Gora je pristupanjem Hrvatske EU došla na prag Evrope koji će, nadamo se, ubrzo i sama preći, a Herceg Novi je postao jedan od gradova koji su najbliži Evropi“, kazao je na svečanosti Mandić.

Galerija

Bonus video: