Ko će dočekati Vujanovića na Cetinju?

Vujanović polaže zakletvu najvjerovatnije 20. maja, inauguracija bez opozicije i SDP-a
64 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 15:32h

Filip Vujanović će vjerovatno 20. maja po treći put staviti ruku na Ustav i zakleti se čašću da će ga poštovati i boriti se za dobro svih građana, ali kako će izgledati ta ceremonija još nije poznato.

Ni sada, kao ni 2008. godine, kada je Vujanović biran za predsjednika, ne postoji nijedan pravni akt kojim se reguliše rok i način na koji predsjednik države preuzima dužnost.

Izvjesno je takođe da će, kao i 2008. godine, opozicija bojkotovati inauguraciju, a ovog puta moguće i ministri i poslanici iz redova Socijaldemokratske partije.

Za sada je poznato jedino da inauguraciji neće prisustvovati poslanik SDP-a Džavid Šabović koji je ranije kazao da bi to bilo licemjerno.

Po pravilu, predsjednik se zaklinje pred Skupštinom, a prema informacijama “Vijesti” šef parlamenta i jedan od najžešćih kritičara Vujanovićeve kandidature Ranko Krivokapić ne planira da pravi problem oko zakazivanja.

Ostaje pitanje da li će, kao prošlog puta, Krivokapić dočekati Vujanovića i proći sa njim crvenim tepihom. On je 2008. godine kazao i da inauguracija Vujanovića predstavlja “nit crnogorske državnosti”.

Zakonom o izboru predsjednika Crne Gore nije preciziran rok koji treba da prođe od proglašenja zvaničnih rezultata izbora od Državne izborne komisije do polaganja zakletve, kada zvanično izabrani predsjednik stupa na dužnost.

Ni u državnom protokolu, ali ni u Vujanovićevom kabineta još ne znaju ni datum, ni detalje organizacije.

Nakon pobjede na prethodnim predsjedničkim izborima, koji su održani 6. aprila 2008. godine, inauguracija je održana tek 20. maja, uoči Dana nezavisnosti. Čekalo se, kako je tada objašnjeno, da Vujanoviću 11. maja istekne prethodni mandat, jer se tek tada stiču uslovi za organizovanje inauguracije.

Ako bi slijedili tu logiku, Vujanović bi zvanično postao novi-stari predsjednik ne prije 20. maja 2013.

Bez obzira na datum, ostaje problem nadležnosti i načina organizacije, na šta ukazuje predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić.

Za razliku od predloga pojedinih pravnika da se ta materija nađe u okviru Zakona o izboru predsjednika, on je prije više od pet godina ukazao na neophodnost donošenja zakona o inauguraciji predsjednika.

“Zbog nepostojanja takvog zakona nastao je pravni vakuum, a za njegovo donošenje lako bi se obezbijedila podrška. Ovako ne znamo ni kada ni kako bi to moglo da izgleda. Postojale su ideje da se inauguracija organizuje u formi koktela, ali to ne bi doprinijelo afirmaciji uloge predsjednika i građenju imidža te institucije kao simbola države”, kazao je “Vijestima” Raonić.

On je podsjetio da je parlament usvojio krajem 1997. godine, nakon tadašnjih predsjedničkih izbora, Zakon o inauguraciji predsjednika.

“Tadašnji predsjednik Momir Bulatović nije htio da potpiše ukaz o proglašenju zakona. Stoga je organizovana inaugurativna svečanost povodom stupanja na predsjedničku funkciju Mila Đukanovića. Od tada se ovim pitanjem Skupština nije bavila, niti je iko pokretao to pitanje”, kazao je Raonić.

Kada bi postojao takav propis, ne bi dolazilo do komičnih situacija, kao na prošloj inauguraciji, kada su jedina dva gosta koje su prošla crvenim tepihom, osim Vujanovića i domaćina Ranka Krivokapića, bili premijer Milo Đukanović i - poslanik DPS-a Miodrag Vuković. Te godine je i muzika greškom svirala da pozdravi novog predsjednika, kada su iz limuzina izlazili Ranka Čarapić i Branimir Gvozdenović.

Neovlašćeno promijenio tekst?

Tekst zakletve koju predsjednik Crne Gore polaže pred poslanicima u Skupštini glasi: „Zaklinjem se svojom čašću da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava“.

Te 2008. godine Vujanović je samoinicijativno još izgovorio „tako mi Bog pomogao“, što su pojedini pravnici tumačili kao neovlašćeno mijenjanje teksta zakletve.

Dan prije inauguracije na sjednici parlamenta usvojen je tekst zakletve koji su predložili poslanici vladajuće koalicije Miodrag Vuković i Ivan Brajović.

“Vijesti” su tada objavile da je Vujanović zamolio književnika Jevrema Brkovića da napiše tekst zakletve, ali Brkovićeva verzija na kraju nije usvojena. Služba za odnose sa javnošću predsjednika je to demantovala, na što je Brković rekao da mu se za pisanje zakletve nikad nije obratio Vujanović već Krivokapić.

“Obratio mi se predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i zamolio me da napišem verziju kako mislim da treba da glasi zakletva predsjednika države. Napisao sam i poslao Krivokapiću, koji me obavijestio da je tekst proslijedio predsjedniku Vujanoviću”, kazao je Brković.

Galerija

Bonus video: