Funkcioneri za članarinu u partiji plaćaju od 30 do 150 eura mjesečno

Glavni odbor SNP-a nije donio odluku o utvrđivanju članarnine za 2013. zbog “činjenice da je većina članstva SNP-a nezavidnog materijalnog stanja
4 komentar(a)
DPS, Foto: Vesko Belojević
DPS, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.02.2013. 15:27h

Funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) koji su u ime partije izabrani na državnom i lokalnom nivou obavezni su da za partijsku članarinu izdvoje tri odsto, dok oni koje je partija postavila u upravnim odborima, savjetima i odborima direktora moraju izdvojiti sedam odsto od svojih mjesečnih primanja.

To je predviđeno Odlukom o članarinama političkih partija, koja je objavljena na sajtu Državne izborne izborne (DIK).

Tom odlukom, koja je usvojena krajem 2013. godine, nalaže se i da članovi partije koji su u stalnom radnom odnosu u državnim i organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini mjesečno izdvajaju jedan odsto za članarinu.

U praksi bi to značilo da ministar ili poslanik iz vladajuće partije koji zarađuje 1.100 eura, za partiju mjesečno odvaja 33 eura.

Ovom odlukom predviđeno je da se članarina uplaćuje jedan put mjesečno, te da su plaćanja oslobođeni penzioneri, nezaposleni i studenti.

Za razliku od partije Mila Đukanovića, Socijalistička narodna partija (SNP) Srđana Milića nije donijela Odluku o članarini.

SNP je u dokumentu koji je objavljen na sajtu Državne izborne komisije (DIK), naveo sljedeći razlog za to: “Rukovođeni činjenicom da je većina članstva SNP-a nezavidnog materijalnog stanja, shodno tome Glavni odbor partije nije donio odluku o utvđivanju članarine za 2013. godinu”.

Plaćanja su oslobođeni i članovi Nove srpske demokratije, nakon što je Izvršni odbor te stranke donio odluku prema kojoj se ne uplaćuje članarina u 2013. godini.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) utvrdilo je da je funkcioner te stranke na državnom i lokalnom nivou, koji je izabran u ime SDP-a, u obavezi da plaća članarinu u iznosu od tri odsto od ličnog primanja.

Glavni odbor SNP-a nije donio odluku o utvrđivanju članarnine za 2013. zbog “činjenice da je većina članstva SNP-a nezavidnog materijalnog stanja”

“Član partije koji se nalazi u radnom odnosu obavezan je plaćati članarinu u iznosu od najmanje jednog eura od mjesečnih primanja”, navodi se u odluci partije Ranka Krivokapića, uz napomenu da se penzioneri, nezaposlena lica i studenti oslobađaju plaćanja članarine.

Predsjedništvo Pozitivne Crne Gore je donijelo odluku da jedan euro mjesečno partiji doniraju svi članovi, deset eura članovi Glavnog odbora, a po pedeset eura članovi Predsjedništva.

Istom odlukom utvrđeno je da poslanici ove partiji u Skupštini Crne Gore izdvajaju od 15 odsto od svojih primanja do zakonskog limita od dvije hiljade eura, što znači da izdvajaju 150 eura poslanici čija je mjesečna zarada 1. 000 eura.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) donijela je odluku da visina članarine po pojedinom članu na godišnjem nivou bude pet eura, dok porodice u kojima ima dva ili više članova partije godišnje plaćaju 10 eura.

I HGI i Bošnjačka stranka (BS) su oslobodile plaćanja partijske članarine đake, studente, socijalne slučajeve i one čija su primanja ispod prosječnih.

Koga je zaposlio BS uplaćuje do 40 eura

Stranka na čijem je čelu Rafet Husović je donijela odluku da svaki član koji je u radnom odnosu do petog u mjesecu uplati jedan euro, članovi Opštinskog odbora koji su zapošljeni dva eura, Glavnog odbora tri, dok su članovi Predsjedništva stranke dužni da uplaćuju pet eura.

Odlukom o članarini propisano je da članovi te stranke koji su zapošljeni zahvaljujući uticaju stranke, plaćaju članarinu od tri odsto od ukupnog primanja, ali ne više od 40 eura mjesečno.

Pokret za promjene (PzP) je DIK obavijestio da je na prvom GO nakon formiranja stranke donesena odluka da nemaju partijske članarine, dok je Forca saopštila da nije donijela ovu odluku, jer ne sakuplja prihode na osnovu članarina.

Bonus video: