Opozicija ne smije zaboraviti da je prvi princip smjena vlasti

O čemu bi opozicija trebalo da povede računa da bi povećala šanse za uspjeh na predsjedničkim izborima nakon prokockane šanse u Nikšiću
15 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2013. 17:57h

Tokom pregovora o formiranju vlasti u Nikšiću, opozicija je izgubila osnovni princip da bi ovu i ovakvu vlast trebalo što prije smijeniti. Zbog toga bi razgovori opozicionara, uoči predsjedničkih izbora, ali i u svakoj drugoj situaciji trebalo da polaze od činjenice da je vlast toliko loša da se mora smijeniti demokratskim sredstvima.

To je mišljenje profesora Svetozara Jovićevića koji smatra da opozicija ima šanse da povrati povjerenje građana uoči predsjedničkih izbora. On je istakao da se razgovori opozicije moraju voditi sa principijelne pozicije, upozoravajući da u takvim situacijama sagovornici moraju biti spremni na ustupke.

„Princip da se ova vlast mora što prije mijenjati, čini mi se, izgubio se kod opozicije. I to se pokazalo u razgovorima u Nikšiću. To je princip iznad svih principa, zbog kojeg se na trenutak zaboravljaju ili u drugi plan stavljaju svi ostali“, rekao je Jovićević.

Identitetske razlike idu u drugi plan

On je podsjetio da se mimo tog principa, u trenucima teške socioekonomske situacije, ne mogu postavljati pitanja vezana za jezik ili identitetska pitanja.

„Ne zato što ta pitanja nijesu važna, već zato što je situacija u Crnoj Gori takva da se ona moraju potisnuti u drugi plan. Mislim da ni ovaj put opozicija nije to shvatila kao vrhunsku potrebu“.

Identitetske razlike pravile su najveće probleme prilikom pregovora Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta za formiranje vlasti u Nikšiću. Iako je opozicije osvojila potrebnu većinu za formiranje vlasti, partije se nijesu mogle dogovoriti oko pitanja kao što su poštovanje državnih simbola ili određivanje prema događajima iz prošlosti.

Jovićević pojašnjava da se u trenutku činilo da je opozicija shvatila da je potrebno prevazići sve nepomirljive unutrašnje razlike, pronaći pravi odgovor i pokazati se kao alternativa vlasti.

„Tako je to izgledalo u jednom trenutku, ali to se brzo raspršilo kao mjehur od sapunice. Nevjerovatno je da nijesu naučili osnovno pravilo da se oko razlika ne raspravlja na pijaci, na javnoj sceni, nego u užem krugu, gdje se pokušavaju prevazići razlike, pri čemu ne mogu svi ostvariti svoje maksimalističke ciljeve“, rekao je Jovićević, aludirajući na medijska prepucavanja opozicionih predstavnika tokom pregovora u Nikšiću.

Uporedo sa pregovorima u Nikšiću predstavnici DF tvdili su da Pozitivna nema rukovodstvo jer njome “upravljaju tajkuni i obavještajne službe”, prebacujući im zbog uslovljavanja koje su ponudili u deklaraciji o međusobnoj saradnji. S druge strane, iz Pozitivne su na račun Fronta stizale optužbe da u tom političkom savezu glavnu riječ vodi Nova srpska demokratija.

Problem sa komunikacijom

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da su stare boljke opozicije pokazale da je dobar izborni rezultat na oktobarskim izborima za njih bio preveliki zalogaj. Opozicija, smatra ona, i dalje ima problem sa komunikacijom.

„Te slabosti su, prije svega, vezane za lošu komunikacionu strategiju među opozicionim akterima i prelako ulaženje u prostor međusobnih optužbi, a samim tim i nemogućnost potrebnog političkog planiranja i projektovanja u cilju predupređenja nepotrebnih iznenađenja tipa 'slučaj Nikšić'. Imate i odsustvo jedinstva cilja koji je suštinski preduslov za potrebni sinergetski efekat za promjenu vlasti na izborima“, tvrdi Uljarević.

Govoreći o tome šta je neophodno učiniti da se vrati povjerenje u opoziciju, ona je rekla da je neophodno unaprijediti komunikaciju među opozicionarima, navodeći da to ipak ne znači da svi treba da misle jednom glavom i u svemu da se slažu.

„Opozicija mora konkretnim radnjama i inicijativama pokazati da je sposobna da građanima pomogne, pruži zaštitu. Mora dokazati da se i ona pita u ovoj državi, a da nije samo dekor“, rekla je Uljarević, navodeći da opozicija mora puno toga da uradi na polju organizacione strukture, jer joj nije saveznik.

Stoga, kako je istakla, procedure moraju mnogo manje zavisiti od lidera, a mnogo više od prepoznatog javnog interesa.

Birači neće biti uspavani pred predsjedničke izbore

Odgovarajući na pitanje može li se desiti da se na predsjedničkim izborima uveća broj apstinenata, nakon razočaranja zbog dešavanja u Nikšiću, Uljarević je rekla da to zavisi od daljeg razvoja situacije koja će pratiti i oblikovati ukupnu atmosferu oko predsjedničkih izbora. „Naša praksa ne govori o uspavanosti građana kada je izborni proces u pitanju, naprotiv.

Ne očekujem da će to biti drugačije i na skorim predsjedničkim izborima, odnosno i na njima možemo očekivati veliku izlaznost“, istakla je Uljarević. Predsjednički kandidat Miodrag Lekić, međutim, smatra da na uspavljivanju birača, a posebno njihovih kritičkih svojstava, mnogo više radi vlast.

“Ona, zapravo, na tome radi dugo i temeljno. Nasuprot tome, interes opozicije mora biti aktivna participacija građana u društvenom životu. Zato, uz sve razlike, opozicija će se zalagati i za visoku izlaznost na predsjedničkim izborima, između ostalog i zbog demokratskog principa da budući predsjednik ima što je moguće širi politički legitimitet”, rekao je Lekić.

Lekić: Protivnik je na drugoj strani

Lekić je upozorio da opozicija mora biti stalno svjesna da se politički protivnici nalaze u vladajućim redovima. “I da opozicioni izborni mandat obavezuje na angažovano, kompetenetno, primjerno javno dijelovanje, s ciljem da se doprinese političkoj, ekonomskoj i kulturnoj emancipacije crnogorskog društva”, rekao je Lekić.

On je uvjeren da građani imaju mnogo razloga da podrže opozicionog kandidata na predsjedničkim izborima, koji bi svojom demokratskom kulturom bio u isto vrijeme autonomna ličnost, garant poštovanja zakona, i u pravom smislu predsjednik svih građana.

“To ne pravda često pogrešan metod i sadržaj neočekivano komplikovanih opozicionih pregovora. No, cijela ta priča nije završena, pa bi mnogi akteri u noj mogli naći i koristan nauk za budućnost, za nove izazove koji dolaze”

Lider Demokratskog fronta je mišljenja da je opozicija postigla relativan uspjeh na oktobarskim izborima. On je istakao da je opozicaja, prvi put poslije 2001. godine, postigla rezultat koji joj je omogućavao da zajedno sa partijama manjinskih naroda preuzme vlast u državi.

“Takva mogućnost je izostala iznenađujuće brzim opredjeljenjem partija manjinskih naroda da sklope koaliciju sa DPS-om i SDP-om, čime je produžena njihova višedecenijska vlast. Ipak, ostaje činjenica da je većina građana na posljednjim izborima tražila promjene, dajući zapravo legitimitet takvoj mogućnosti”, ocijenio je Lekić. On je podsjetio da opozicija ne može govoriti o uspjehu povodom konstituisanja vlasti u Nikšiću. Taj utisak, kako tvrdi, ne može opravdati ni činjenica da je dogovor opozicije spriječen otimanjem jednog odbornika Pozitivne Crne Gore.

“To ne pravda često pogrešan metod i sadržaj neočekivano komplikovanih opozicionih pregovora. No, cijela ta priča nije završena, pa bi mnogi akteri u noj mogli naći i koristan nauk za budućnost, za nove izazove koji dolaze”. On je mišljenja da bi odnose u opoziciji nakon dešavanja u Nikšiću trebalo graditi nanovo. “Pristalica sam pokušaja novog početka izgrađivanja povjerenja, naravno bez subordinacije bilo koje strane.

I dalje sam uvjeren da smo upućeni jedne na druge, da nas na to obavezuje i ispoljena izborna volja kojom se, prije svega, traže hitne, demokratske promjene kako bi Crna Gora postala prosperitetna, javno odgovorna država“, rekao je Lekić, navodeći da politički akteri treba da preuzmu odgovornost. „Razumije se da isto tako treba da preuzmu javnu odgovornost svi oni koji su spremni da miniraju opozicione dogovore ovim ili onim parcijalnim razlogom, bolje reći izgovorom. Mislim da će biti dosta novih izazova pred opozicijom, i to ne samo u kontekstu predsjedničkih izbora”.

Galerija

Bonus video: