Razgovor Filea i Milića: Potrebno je osnažiti mehanizme kontrole vlasti

Prema Milićevim riječima, Crnoj Gori je potreban vidan napredak u pristupnim pregovorima, povećana dinamika reformi i puna posvećenost ispunjavanju obaveza iz agende EU
3 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2012. 16:18h

Rješavanje ustavne refome, jačanje nezavisnosti pravosuđa i veća uloga parlamenta u pregovaračkom procesu predstavljaće odraz odgovornosti sva tri nivoa vlasti i osnažiće kontrolu nad njima, ocijenili su evropski komesar za proširenje Štefan File i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić.

“U dužem i otvorenom telefonskom razgovoru Milić i File razmijenili su mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, u susret ovogodišnjem Izvještaju o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija, koji će biti objavljen 10. oktobra”, saopšteno je iz SNP-a.

Milić je kazao da očekuje da će Evropska unija (EU) i dalje podržavati Crnu Goru kao partnera na zajedničkom poslu.

“Samo jasno iskazanom političkom voljom dokazaćemo da smo sposobni i spremni uhvatiti se u koštac sa svim izazovima iz nove zahtjevne faze-poglavlja koja se tiču borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i poštovanja i zaštiti osnovnih ljudskih prava”, rekao je Milić.

File je zahvalio SNP-u i Miliću na aktivnoj ulozi i konstruktivnom dijalogu sa EU u predhodnom periodu.

“U telefonskom razgovoru Milić i File razmijenili su mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji u CG, u susret ovogodišnjem Izvještaju o napretku CG u procesu evropskih integracija, koji će biti objavljen 10. oktobra”, saopšteno je iz SNP-a

“Sagovornici su se složili da će rješavanje pitanja ustavne reforme i jačanje nezavisnosti pravosuđa, zatim veća uloga parlamenta tokom pregovaračkog procesa, kao i regionalna saradnja, predstavljati odraz odgovornosti svih triju nivoa vlasti, ali i princip kojim će se osnažiti različiti mehanizmi kontrole vlasti”, kaže se u saopštenju SNP-a.

Prema Milićevim riječima, Crnoj Gori je potreban vidan napredak u pristupnim pregovorima, povećana dinamika reformi i puna posvećenost ispunjavanju obaveza iz agende Evropske unije.

“Trebaju nam mjerljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i nezavisno i efikasno pravosuđe, jer jedino tako možemo dostići temeljne vrijednosti za razvoj Crne Gore i otklanjanje svih preostalih prepreka na našem evropskom putu”, zaključio je Milić.

Galerija

Bonus video: