Demokratski front: Hvataćemo fantome i na biralištima

DF je dao i smjernice aktivistima na terenu, koji ovih dana na svakom biračkom mjestu upoređuju birački spisak sa realnim stanjem
111 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 15:35h

Demokratski front će svojim predstavnicima u biračkim odborima podijeliti podatke o neregularnostima u biračkom spisku na koje je posljednjih dana ukazivala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), ali i informacije sa kojima raspolaže ta partija, kako bi spriječili mogućnost da jedan birač dva puta glasa ili da to ostvare lica koja nemaju pravo.

Takođe, DF je dao i smjernice aktivistima na terenu, koji ovih dana na svakom biračkom mjestu upoređuju birački spisak sa realnim stanjem.

To je “Vijestima” juče saopštio predstavnik DF Aleksandar Sekulić.

"DF je, preko svog računskog centra, organizovao praćenje potencijalnih neregularnosti u biračkom spisku. Pored toga, sa pažnjom pratimo i energične i veoma smislene aktivnosti MANS-a ”, kazao je Sekulić, napominjući da se već duže bavi tom problematikom i “zna sve potencijalne probleme koje želi da stvori aktuelna vlast kada je u pitanju birački spisak”.

MANS je proteklih dana dostavio “Vijestima” podatke iz važećeg biračkog spiska prema kojima najmanje 14.267 birača imaju jednog ili više "dvojnika" sa istim imenima, prezimenima i adresama stanovanja, a različitim matičnim brojevima i šiframa birača, ali i da najmanje 1.282 birača nemaju upisan matični broj, dok je 290 građana upisano na dva različita biračka mjesta.

Ta NVO je, upoređujući birački spisak i prošlogodišnji popis ukazala i na to da se na biračkom spisku nalaze i oko 6.000 birača koji nijesu među živima, pa su pozvali Vladu da uloži sve napore kako bi riješila preko 20.000 konkretnih slučajeva i iz spiska izbriše dvojnike i fantome.

“Vijesti” od partija nijesu mogle dobiti konkretne odgovore na pitanje da li su i koliko do sada uputile zahtjev za izmjenu biračkog spiska po bilo kom osnovu.

Iz SNP-u su juče saopštili da će danas o tome govoriti lider SNP-a Srđan Milić.

Iz DPS-a su kazali da redovno prate promjene u biračkom spisku i podsjetili da je ta partija inicirala da Ministarstvo i DIK pozovu relevantne međunarodne institucije da provjere navode MANS-a.

Direktor Pozitivne Srđan Perić kazao je da ta partija pomno prati proces ažuriranja Centralnog biračkog spiska i izmjene koje se dešavaju.

“Ustanovili smo nepravilnosti, o kojima ćemo obavijestiti nadležne državne organe i tražiti adekvatnu reakciju”, naveo je Perić.

Za premijera Igora Lukšića podaci MANS-a ukazuju na to da se u Crnoj Gori vodi osmišljenja kampanja koja treba da dovede u pitanje legitimnost izbora i ocijenio da su neutemeljene optužbe o nepravilnostima u biračkom spisku.

Lukšić je to rekao u razgovoru sa odlazećim ambasadorom Misije OEBS-a Šarunasom Adomavičijusom. Srpski nacionalni savez (SNS) zatražio je da se lideri izbornih lista izjasne da li su za bojkot parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, a nosilac te liste Ranko Kadić je kazao da je SNS spreman za bojkot izbora ako se parlamentarna opozicija odluči na taj korak i tvrdi da su neregularnosti u biračkom spisku, kao i u čitavom izbornom procesu u Crnoj Gori, ono što je obilježilo sve dosadašnje izbore.

Nedavno upisivani i stariji od 80 godina

MANS je juče dostavio nove podatke koji pokazuju da su u periodu između dva izborna procesa, odnosno od 2009. do 2012. godine u birački spisak upisani mnogi birači stariji od 60 godina. Oni su upoređivali birački spisk iz 2009. godine kada su održani prethodni parlamentarni izbori sa važećim biračkim spiskom, a do sada su, kako su saopštili iz te NVO, obrađeni podaci za Bar, Ulcinj i Andrijevicu i utvrđeni “brojni sumnjivi slučajevi”.

“U birački spisak nedavno su upisane Jelka Pindović stara 85 godina i Ružica Živković stara 84 godine koje sada mogu glasati u Baru. Isto je i sa Jelenom Nikić starom 83 godine, Miodragom Mijuškovićem starim 81 godinu, Vidom Krgović koja je napunila 77 godina, Bosiljkom Đonović i Tomislavom Babovićem koji imaju po 75 godina, Đinom Škopelja od 74 godine, Ismetom Radončićem od 73 godine, Zorkom Radačić, Kimom Ajdarpašić i Rifom Hodžić koje imaju po 72 godine. Svi su rođeni u Crnoj Gori”, tvrde iz MANS-a.

Ta NVO navodi da je između dva izborna procesa u Ulcinju, tek nedavno upisana Šahida Rastoder koja je napunila 92 godine, Ljimone Quranolli od 84 godine, Bahri Briska i Đusta Đonović sa po 79 godina, Bajram Murić od 78 godina, Ilinka Pepaj stara 77 godina, Hajrudin Pufija, Smail Ajdarpašić i Ali Lunji sa po 74 godine, takođe rođeni u Crnoj Gori.

“U Andrijevici je upisana Magdalena Maslovarić od 81 godine, Velimir Bacanović od 73 godine, Milovan Marijanović od 68 godina, Žarko Novović od 66 i više drugih lica, takođe rođenih u Crnoj Gori”, podaci su MANS-a. Ta NVO je poređenjem prošlogodišnjeg popisa i biračkog spiska došla i do podatka da u nekim opštinama ima više glasača nego stanovnika, iako je njihova analiza obuhvatila i osobe koje imaju 16 godina, te nemaju pravo glasa. Zbog toga bi bilo logično da je razlika između popisnih građana i onih u biračkom spisku još veća u korist popisa koji je obavljen u martu prošle godine.

MANS je objasnio da podaci o svakom pojedinačnom godištu nijesu dostupni po opštinama već su kategorisani u grupe od 0 do 4 godine, 5 do 9, 10 do 14, 15 do 19 godina, pa zato na nivou opština, nije moguće precizno utvrditi koliko lica je u trenutku prošlogodišnjeg popisa imalo 17 godina, odnosno koliko ih danas može imati pravo glasa.

MANS je objasnio da podaci o svakom pojedinačnom godištu nijesu dostupni po opštinama već su kategorisani u grupe

“MANS je pristupio obradi podataka sa posebnom opreznošću i od ukupnog stanovništva po opštinama oduzeo samo prve tri kategorije kategorije lica, koja su u godini popisa bila mlađa od 14 godina, odnosno ove godine su napunila 15. Tako obračunati podaci pokazuju da u velikom broju opština ima znatno više lica koja imaju pravo glasa nego onih koji su stariji od 16 godina. Naravno, da je Monstat omogućio uvid u podatke po svim godištima, razlike bi bile još i veće”, navode iz MANS-a.

Stranke na internetu

Ministarstvo za informaciono društvo i tehnologije(MIDT) je saopštilo da su stranke od početka izborne kampanje do juče preko 7.000 puta provjerile stanje u biračkom spisku na njihovom sajtu

“Partije svakodnevno pristupaju bazi podataka kako bi ispratile sve promjene. U tome prednjači SNP, koji je do sada to učinio 6.046 puta, DPS 809 puta, PzP 257 puta i Pozitivna Crna Gora pet puta”, saopštili su iz Ministarstva.

Pomoćnik ministra Radule Novović je u nedjelju veče na TV Crne Gore kazao da su dobili oko 7.000 zahtjeva za izmjene u birčkom spiku. Iz MIDT je “Vijestima” odgovoreno da je riječ o ”lapsusu”.

Na pitanje koliko je birača izbrisano iz spiska nakon što je MANS ukazao na neregularnosti, iz tog vladinog resora je u usmenoj komunikaciji sa novinarem objašnjeno da oni nijesu nadležni da obrađuju tu vrstu zahtjeva, bez obzira od koga dolazila.

Galerija

Bonus video: