U birački spisak sumnjivo upisano oko 1.500 glasača

Većina birača bez matičnog broja je iz seoskog područja sa sjevera Crne Gore koji u prosjeku imaju od 70 do 90 godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 07:01h

Na biračkom spisku najmanje 1.282 birača nema upisan matični broj, dok je 290 građana upisano na dva različitita biračka mjesta.

To su podaci koji proizilaze iz izvoda iz važećeg biračkog spiska koje je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavila “Vijestima”.

Ovakav spisak otvara dilemu da li je u pitanju neažurnost područnih jednica Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalne samouprave, ali i Ministarstva za informaciono društvo, ili jedan od primjera zloupotreba u cilju manipulisanja rezultatima izbora.

Većina birača bez matičnog broja je iz seoskog područja sa sjevera Crne Gore koji u prosjeku imaju od 70 do 90 godina. Građani koji su upisani na dva biračka mjesta, što im daje mogućnost da na istim izborima glasaju dva puta, mijenjali su mjesto prebivališta.

Prema zakonskoj proceduri, područna jedinica MUP iz mjesta iz kojeg se građanin preseljava dužna je da obavijesti sekretarijat lokalne samouprave zadužen za vođenje biračkih spiskova o tom biraču kako bi ga izbrisao sa spiska.

Na drugoj strani, područna jedinica MUP-a u kojoj se birač prijavljuje dužna je da obavijesti tamošnji sekretarijat o tome, kako bi punoljetni građanin bio uveden na spisak u toj opštini.

Prema zakonima, Ministarstvo za informaciono društvo kontroliše biračke spiskove i dužno je da upozori lokalne sekretarijate na nepravilnosti.

“Vijesti” su preko web adrese koje je objavilo to ministarstvo, kako bi građani utvrdili da li su i gdje upisani, provjerile da li su birači sa spiska do kojeg je došao MANS dva puta upisani u evidenciju tog resora. Pretraga za nekoliko birača pokazuje da su oni samo upisani na jednom biračkom mjestu.

Prema podacima sa spiska u koji su “Vijesti” imale uvid, najviše građana bez matičnog broja u biračkom spisku je iz opštine Nikšić, njih 439, dok je 309 birača iz opštine Berane.

Na prošlim izborima je 186 birača glasalo u opštini Bijelo Polje, iako na biračkom spisku nije bilo njihovog matičnog broja.

Među biračima koji su se dva put našli na biračkom spisku je Dragoljub Bojović koji je upisan u Baru i u Beranama, na biračkim mjestima Osnovna škola “Meksiko”, odnosno “Beranselo”. U Baru je upisan 7. oktobra 2008, a u Beranama 31. avgusta 2010.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Koji su ostali primjeri duplio upisanih glasača
  • U kojim još gradovima ima takvih primjera
  • Šta kaže Vanja Ćalović o manipulacijama
  • Koliko je ukupno birača u biračkom spisku

Galerija

Bonus video: