Izbori u oktobru pod lupom OEBS-a

Šef posmatračke misije smatra da je tim od 19 članova dovoljan da “pokrije” cjekokupni izborni proces
3 komentar(a)
herceg novi, izbori, Foto: Zoran Đurić
herceg novi, izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.09.2012. 13:02h

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a je otvorila ograničenu misiju koja će pratiti cjelokupani izborni proces uključujući pravni okvir i njegovu primjenu, kao i izborne kampanje, rad izborne administracije, zastupljenost manjina, način rješavanja eventualnih sporova u toku izbornog procesa i izvještavanje medija.

To je na konferenciji za novinare saopštio ambasador Gert-Hinrič Arens koji će predvoditi misiji od sedam eksperata i 12 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni širom države.

Ova misija će procjenjivati usklađenosti sa obavezama koje propisuje OEBS i drugim međunarodnim standardima kojima se regulišu demokratski izbori, kao i sa domaćim zakonodavstvom.

“Nismo ovdje da kritikujemo, da se suprotstavljamo već da posmatramo da bismo dali preporuke na bazi standarda koji postoje”

“Nismo ovdje da kritikujemo, da se suprotstavljamo već da posmatramo da bismo dali preporuke na bazi standarda koji postoje”, kazao šef misije koja je došla na poziv Vlade Igora Lukšića.

U skladu sa metodologijom OEBS-a, istakao je Arens, misija neće obavljati sistemsko i opsežno posmatranje glasanja i prebrojavanje glasova na dan izbora, ali će članovi misije posjetiti nekoliko izbornih mjesta širom države kako bi ispratili sprovođenje procedura na dan izbora.

Upitan da li misija OEBS-a može ograničiti upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima kako građani ne bi fotografisali svoje glasačke listiće, Arens je kazao:

“To se često dešava, posebno zbog kupovine glasova koja je ozbiljno kršenje propisa. Isti problem imaju i još neke zemlje, nemojte me pitati koje. Ako budemo imali dokaza skrenućemo pažnju na ovaj problem.”

Prema njegovim riječima, isto će postupiti i u slučaju eventualnih zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe.

“Ne mogu izdavati naredbe jer mi nismo izborna policija, možemo samo neregularnosti zajedno sa preporukama unijeti u konačni izvještaj o posmatračkoj misiji”, dodao je on.

Šef posmatračke misije smatra da je tim od 19 članova dovoljan da “pokrije” cjekokupni izborni proces

Šef posmatračke misije smatra da je tim od 19 članova dovoljan da “pokrije” cjekokupni izborni proces.

“Mi nećemo dovesti 100 posmatrača koji će tu biti raspoređeni po čitavoj državi u roku od tri dana. Mogu da vas uvjerim da će nas 19 na dan izbora posjetiti svako izborno mjesto i u stanju smo da sve vidimo”, kazao je on.

Arens je kazao da će tu biti i dio parlamentarne delegacije, oko 30 ili 40 parlamentaraca, naglašavajući da se radi o izuzetno iskusnom timu.

Predstavnici OEBS-a su na konferenciji saopštili da će konačni izvještaj misije objaviti dva mjeseca nakon završetka izbornog procesa, a dan nakon izbora će dati izjavu sa preliminarnim nalazima i zaključcima.

Bonus video: