Vujanović: Rompej smatra da će, nakon Hrvatske, CG biti prva nova članica EU

Vujanović očekuje da se pored pregovora o poglavljima 23 i 24, EU to omogući i za poglavlje 25 koje se odnosi na nauku i istraživanja
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 10:31h

Crna Gora će, nakon Hrvatske, biti prva nova članica Evropske unije (EU), uvjeren je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej, koji je na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem kazao da je EU spremna da cijeni individualna dostognuća svake države.

Vujanović se, učestvujući na Međunarodnoj konferenciji za mir u Sarajevu, sastao sa Rompejom.

“Vujanović je saopštio i naglasio privrženost Crne Gore evropskim integracijama, ističući da se i parlamentarni izbori održavaju narednog mjeseca kako bi se omogućilo da Vlada u četvorogodišnjm kapacitetu vodi intezivne pregovore za članstvo u EU”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Vujanović, kako se dodaje, očekuje da se pored pregovora o poglavljima 23 i 24, koje je Crna Gora spremna da odmah i obuhvatno otpočne, EU to omogući i za poglavlje 25 koje se odnosi na nauku i istraživanja.

“A koje bi bilo otvoreno za vrijeme kiparskog predsjedavanja EU i za koje je ova članica EU kao predsjedavajuća iskazala spremnost ohrabrenja intezivnog pregovaranja”, dodaje se u saopštenju.

Vujanović je ponovio i da očekuje individualan tretman svake države koji pojedinačno vrednuje integraciona dostignuća svake države u pristupanju Uniji.

Rompej je, kako se dodaje, naglasio da je brzo sticanje statusa kandidata i otvaranje pregovora o članstvu dokaz da je EU otvorena za pristupanje Crne Gore.

“I spremna da cijeni individualna dostognuća svake države u postizanju standarda.”

“To je isticao u svim susretima sa svim zvaničnicima Crne Gore i ovom prilikom ohrabrujući intenzitet pristupnih pregovora, naglasio je svoje uvjerenje da će nakon Hrvatske, Crna Gora biti prva nova članica EU”, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: