Vlast finansira Pobjedu - ona blati kritičare

Policija se loše ophodi prema osumnjičenima prilikom hapšenja, uslovi u zatvorima su loši, sudovi nisu dovoljno nezavisni, a fizički se napadaju i novinari
52 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 07:16h

Korupcija nastavlja da bude ozbiljan problem iako je bilo poboljšanja u borbi protiv nje, a stanje pogoršavaju nepotizam, slaba kontrola konflikta interesa, i nemogućnost izvršne i sudske vlasti da identifikuju procesuiraju korumpirane visoko rangirane zvaničnike.

Ovo je jedan od zaključaka Izvještaja o ljudskim pravima Stejt dipartmenta koji je danas predstavila državna sekretarka Sjedinjenih američkih država (SAD) Hilari Klinton i sekretar Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad Majkl Posner.

Prijavljivano je kršenje prava radnika i upotreba djece kao radne snage.

Zašto su finansirali Pobjedu?

U dokumentu se napominje da je Vlada preuzela korake da procesuira i kazni zvaničnike koji su počinili zloupotrebe bilo u bezbjednosnim ili u drugim oblastima, ali je njihovo nekažnjavanje i dalje ostalo problem u pojedinim sektorima.

SAD su zabrinute zbog slobode medija, a kako navode, vlasti su ponovo bile neuspješne u prodaji 86 odsto nacionalnog dnevnog lista “Pobjeda”, o čemu se govori od 2002:”Oni su podržali finansijski taj list u cilju izbjegavanja stečaja. Opozicioni političari nastavljaju da kritikuju izvještaje 'Pobjede', za koju tvrde da favorizuje Vladu, a diskredituje njene - opozicionare, privatne medije i njihove vlasnike, kao i NVO. Opozicionari iz istih razloga kritikuju funkcionisanje Javnog servisa (RTCG), jer je “umjesto da služi javnom interesu, RTCG bila pod kontrolom vladajućih političkih struktura”.

Opozicioni političari nastavljaju da kritikuju izvještaje 'Pobjede', za koju tvrde da favorizuje Vladu.

Napominje se da su novembru prošle godine novinar i snimatelj iz Televizije Vijesti fizički napadnuti dok su pravili prilog u Nikšiću.

“Policija je uhapsila tri osobe posle napada. Istrage i suđenja u vezi sa nekoliko ranijih napada su nastavljena. Nastavljaju se pravna prepucavanja u vezi sa incidentom između gradonačelnika Podgorice i njegovog sina sa glavnim i odgovornim urednikom dnevnika 'Vijesti' i fotorporterom tog lista. Uprkos ovim dešavanjima, neki mediji pokazali spremnost da kritikuju Vladu”, ocjenjuje se u izvještaju.

Amfilohijevo suđenje

Kad je u pitanju sloboda govora, u izvještaju piše da od 20. januara tužilaštvo vodi proces protiv mitropolita Srpske paravoslavne crkve Amfilohija Radovića zbog govora mržnje.

“Odgovarajući na Vladin plan da se sruši crkva, za koju vlasti smatraju da je nelegalno postavljena na lokaciju, Amfilohije je rekao da “svakoga ko ruši crkvu, Bog može da ga sruši”. Tužioci su ustvrdili da Radović time vrijeđa Crnogorce, a suđenje pred sudom u Podgorici još nije završeno”, stoji u dokumentu.

LGBT osobe su, tvrdi se u dokumentu, i dalje mete diskriminacije:“Vlasti su donijele određeni broj regulative u borbi protiv diskriminacije i pokazale razumijevanje za njihova prava, ali je društvena antipatija dovela do toga da većina LGBT osoba i dalje kriju svoje opredjeljenje. Bilo je nekoliko izvještaja o diskriminaciji i napadima na LGBT osobe, a incidenti nijesu prijavljeni jer se žrtve plaše nedostatka razumijevanja od strane policije”.

Kad su u pitanju izbjeglice i interno raseljena lica, navodi se da su i dalje na ivici egyistencije, jer plaćaju visoke stanarine,. žive u nelegalnoj gradnji ili u neformalnim kolektivnim centrima.

“Zbog teške mogućnosti da se izbjeglice i raseljeni zaposle, posebno Romi, prinuđeni su da budu radna snaga na sivom tržištu rada”, zaključuje se u izvještaju.

Milan Radović iz Građanske alijanse smatra da je izvještaj objektivan i iscrpan, ali i da je zabrinut što se kritične oblasti ponavljaju iz godine u godinu.

"Naše vlasti još uvijek nijesu spremne da stvari mijenjaju u raznim oblastima. Zabrinjava jer je još uvijek oblast torture nešto na šta su naše institucije pasivne, pa imamo i dalje masovne prijave građana na postupanja policije i što je još zabrinjavajuće nakon toga prijave da nadležne institucije a prije svega tužilaštvo ne sprovode efikasne i djelotvorne istrage. Konkretan primjer jeste slučaj Šoškić gdje tužilaštvo ni nakon tri i po godine neće da istraži slučaj. Zatim nema rezultata u rasvjetljavanju napada na novinare i imovinu medija, visok nivo diskriminacije, loša sudska zaštita, visok nivo korupcije i nepotizma ukazuje na veoma zabrinjavajuće stanje i da živimo u veoma neuređenom društvu. Zbog toga je na državi da sada hitno reaguje na kritična mjesta, kako se ne bi dešavalo da iz godine u godinu dolazi do istih kritika", kazao je on.

Galerija

Bonus video: