Lukšić: Socijalni problemi su bitni, ali su integracije bitnije

Lukšić smatra jako važnim uvjeriti Brisel da je vladina evropska agenda prioritet države
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 17:18h

"Između Crne Gore i Evropske komisije postoji potpuno razumijevanje i snažan stepen saradnje", ocijenio je premijer Igor Lukšić, nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje, Štefanom Fileom.

“Imali smo konstruktivan sastanak koji nam je pomogao da razumijemo gdje se nalazimo i na koja pitanja se moramo skoncentrisati u naredna dva mjeseca kako bi obogatili izvještaj EK i time otklonili svaku dilemu da krajem juna možemo očekivati početak pregovora”, rekao je Lukšić novinarima.

Prema njegovim riječima, jako je važno iskoristiti dane posjete crnogorske delegacije Briselu i uvjeriti sagovornike da je evropska agenda i projekat integracija prioritet države.

“Teme poput ekonomskog oporavka i ekonomsko-socijalnog stanja u državi značajne su i bitne, ali one nijesu zasjenile evropsku agendu”, kazao je on.

“Jako je važno da se nastavi implementacija zakonodavstva koje smo usvojili i to što smo obnovili dijalog oko ustavnih promjena", kazao je Lukšić

Lukšić je rekao da svi segmenti društva u Crnoj Gori razumiju da je odluka Evropskog savjeta od decembra, da Crnoj Gori dodijeli uslovni datum pregovora, jasna poruka napretka, “ali, naravno, to ne znači da tu treba dići ruke od daljeg posla”.

“Jako je važno da se nastavi implementacija zakonodavstva koje smo usvojili. Jako je važno i to što smo obnovili dijalog oko ustavnih promjena.

Nadam se da možemo stvoriti preduslove kroz politički dijalog da se i to pitanje privede kraju za dobrobit onog što želimo, a to je napredak Crne Gore ka evropskim integracijama”, zaključio je Lukšić.

Lukšić boravi u posjeti Briselu, a tokom dva dana sastao se i sa generalnim sekretarom NATO-a, Andersom Fog Rasmusenom, predsjednikom EK, Žoze Manuel Barozom, i predsjednikom Evropskog parlamenta, Martinom Šulcom.

Galerija

Bonus video: