SD: Đukanovića ne ucjenjujemo, ali neće moći bez nas

“Nezajažljiva pohlepa kupljenih saveznika je smetnja njegovoj opsesiji apsolutnom vlašću”, ocijenio je Ivan Vujović
99 pregleda 30 komentar(a)
Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2018. 05:29h

Socijaldemokrate (SD) Ivana Brajovića poručile su da se sigurno na njih nije odnosila poruka predsjednika Dmokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koji je kazao da je cilj da u glavnom gradu imaju apsolutnu vlast kako ne bi bili ucjenjivani. Iz opozicije, međutim, tvrde drugačije.

“Socijaldemokrate nikad nikoga nijesu ucjenjivale po bilo kom pitanju. Legitimno je da politički subjekti žele da ostvare pobjedu, pa i apsolutnu, ali mislim da je svim građankama i građanima Podgorice potpuno jasno da nijedna izborna lista na lokalnim izborima u glavnom gradu ne može da osvoji apsolutnu vlast. Takođe, osvajanje apsolutne vlasti bilo koje partije ili predizborne koalicije ne bi bilo u interesu Podgorice i njenih građana”, kazao je za “Vijesti” nosilac izborne liste “Dosljedno za Podgoricu” Đorđe Suhih, dodavši da će SD sigurno biti dio vlasti u Podgorici.

SD će samostalno nastupiti na izborima koji se održavaju 27. maja.

Za razliku od njih, DPS na izborima u glavnom gradu nastupa u širokoj koaliciji sa Bošnjačkom strankom, Demokratskom unijom Albanaca, Liberalnom partijom, Crnogorskom i Pozitivnom Crnom Gorom. Izbornu listu “Za bolje građana Podgorice” predvodi profesor na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković.

Lider DPS-a je na predstavljanju izborne liste kazao da je cilj u Podgorici da ponove rezultat koji je on postigao na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca.

“Ako smo 15. aprila došli do podrške od 51 odsto, zašto ne bismo mogli da ostvarimo takvu podršku i 27. maja. Ajde da sada tu istu podršku pokušamo da mobilišemo za našu listu, jedan takav rezultat koji će nam obezbijediti da ne budemo u postizbornim periodu sa bilo koje strane ucjenjivani”, poručio je Đukanović.

Suhih je poručio da DPS treba da odgovorili da li je ta partija ikad ucjenjivana i od strane koga.

Nosilac izborne liste “Građanski savez za promjene SDP-Demos-Slobodni građani” Ivan Vujović smatra da Đukanović odavno nema partnere, čak ni u svojoj partiji dok su svi ostali “izdajnici”.

“Tako i članove ‘nepobjedive koalicije’, kako ih je nazivao prije dvadesetak dana, danas otvoreno naziva ‘ucjenjivačima’. Nikada nećete čuti da među njima postoji spor zbog različitog pristupa rješavanju nekog pitanja, drugačije ekonomske, socijalne ili poreske politike... već uvijek oko funkcija. Nezajažljiva pohlepa kupljenih saveznika je smetnja njegovoj opsesiji apsolutnom vlašću. ‘Zarobljena država’ je talac takve naopake politike”, kazao je Vujović za “Vijesti”.

Miranović: Ovo je dio izborne taktike Đukanovića

Iz koalicije Demokrate - URA, međutim, smatraju da je cilj Đukanovićeve izjave o ucjenjivačima predstavljanje lažne slike o rejtingu njegove partije u glavnom gradu.

“Ovakva izjava je za cilj imala da homogenizuje biračko tijelo DPS-a koje je u Podgorici već odavno u rasipanju ne bi li se predstavila lažna slika o superiornosti partije u gradu u kojem je između ostalih gradonačelnik bio i optuženi Miomir Mugoša. Zaključuje se da je riječ o taktičkoj izjavi kojom bi Đukanović da digne cijenu svoje posustale mašine u glavnom gradu, ali bezuspješno. Njegovi sateliti i privjesci nijesu u sferi njegovog interesovanja sve dok mu bezrezervno služe kao puki podizači ruke”, kazao je kandidat za odbornika sa liste “Podgorica za 21. vijek” Lazar Miranović.

Bonus video: