Zakon o CANU za opoziciju ideološki projekat

Uvjeren da novim zakonom najviše gubi DANU, Obrad Stanišić (DPS) kazao je da je objedinjavanje akademija očekivan potez
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 16:15h

Crnogorski poslanici, drugog dana rasprave o Predlogu zakona o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU), kojim je predviđeno spajanje te sa Dukljanskom akademijom nauka i umjetnosti (DANU), bili su saglasni jedino u konstaticiji da je riječ o zakonu koji je izazvao izuzetno veliku pažnju javnosti.

Višesatna polemika bila je znaku tvrdnji opozicije da je riječ o političkom projektu, što su iz vladajuće koalicije pokušali da pobiju argumentima da zakon predstavlja isključivu namjeru da se objedini naučni potencijal.

No, iako nemaju ništa protiv objedinjavanja naučnog potencijala, opozicionarima je bila sporna verifikacija članstva, kojim se, kako ističu, narušava autonomija CANU.

"Nigdje se u svijetu ne može postati član verifikacijom. Ni do sada nije postojala prepreka da kroz redovnu proceduru članovi DANU postanu članovi CANU. Niko nije protiv objedinjavanja naučnih potencijala, ali kroz redovnu proceduru", rekao je Svetozar Golubović (SNP).

Uvjeren da novim zakonom najviše gubi DANU, Obrad Stanišić (DPS) kazao je da je objedinjavanje akademija očekivan potez. On je poručio da nikome ne bi trebalo da smeta sinergija naučnih potencijala dvije akademije.

"Indikativno je da se opozicione partije zalažu za nešto što ima crnogorski predznak. Mislim da to ne govori samo o njima, već o identičnim stavovima njihovih ideloga kao što su Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) i SPC", kazao je Stanišić.

Pitajući ministarku zašto gasi NVO (DANU), ako bi Vlada trebalo da pospješi stvaranje novih, Strahinja Bulajić (Nova) pitao se i da li je to ustavno.

"Ne znam ko to ukida NVO? Vlada ništa ne ukida", odgovorila je ministarka Sanja Vlahović.

Ocjenjujući da je DANU bila politički projekat koji je bio potreban Crnoj Gori, Koča Pavlović (PzP) kazao je da je on kasnije metastazirao u nešto drugo.

“Ne znam otkud vam pravo da određujete ko će da bude član CANU. To je udar na autonomiju, jer CANU sama bira članove. Najveći broj članova DANU je istovremeno već u CANU. Je li ovaj zakon osmišljen za ljude koji se plaše kriterijuma za članstvo u CANU”, rekao je Pavlović, zamjerajući što zakonom nije limitiran broj članova.

Poručujući poslanicima koji su učestvovali u raspravi da je pažljivo saslušala sve sugestije Vlahović je, na primjedbe manjinskih partija o nazivu akademije, kazala da o promjeni nijesu razmišljali, jer riječ o kontinuitetu.

“O tome nijesmo razmišljali, jer ime odslikava kontinuitet koji je takav više od 40 godina. Naziv Crnogorska je nastao zbog prisvojnog pridjeva koji je izveden iz naziva države, ali o tome ćemo ozbiljno porazmisliti“, obećala je Vlahović.

Navodeći da u predloženom zakonu ne vidi ništa problematično Miodrag Vuković (DPS) kazao je da mu je zasmetala reakcija CANU na pomen objedinjavanja akdemija.

“Ne mogu da ostavim po strani da su se u odbranu akademije, stavile srpske stranke i crkva”, rekao je Vuković.

Podsjećajući da Ustav jamči autonomnost naučnih ustanova, Neven Gošović (SNP) kazao je da je dopuna članstva putem verifikacije nepoznat mehanizam u nacionalnim akademijama i da je predlog zakona izrazito ideološkog karaktera, te da je riječ o političkom projektu.

Poslanici će se o zakonu izjasniti naknadno.

Vlahović: Ništa nisam falsifikovala

Sjednicu je obilježila i polemika Pavlovića i Vlahovićke, nakon što je ministarku pitao je li tačno da je falsifikovala naučni rad, na osnovu kojeg je stekla zvanje, a koji je predstavila na Rodosu.

"Ništa nijesam falsifikovala i to nema veze sa istinom. Naravno, sve se može provjeriti, dobrodošli ste kod mene, sve je transparentno. Zar u 21. vijeku postoji nešto što se može sakriti. Kako to da jedan rad koji je prezentiran na skupu može da ne bude objavljen. Naravno da to ne može. Ali, nije ovdje stvar o meni, vjerujem da skrećete priču sa zakona, jer nemate argumentaciju", poručila je Vlahović.

Galerija

Bonus video: