Opozicija se protivi odlasku vojnika u Avganistan

Nova: Ne želimo da rizikujemo živote naših građana da bismo pokazali solidarnost, i to vojničku. Previše smo mali da bismo učestvovali u velikim globalnim igrama i pričama
68 pregleda 0 komentar(a)
Vojska CG, Avganistan, povratak, Foto: Zoran Đurić
Vojska CG, Avganistan, povratak, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.01.2012. 09:11h

Opozicija je jedinstvena u stavu da bi odluka o angažovanju naših vojnika u NATO misijama trebalo da ostane isključiva nadležnost Skupštine, te da niko u Vladi ne bi smio da preuzme odgovornost za donošenje tako važnih odluka.

Komentarišući mogućnost da Crna Gora ove godine započne ustavne i zakonske izmjene, kako bi svoje zakonodavstvo upodobila sa zahtjevima NATO-a i kolektivne odbrane koje promoviše taj savez, a sve u cilju bržeg i jednostavnijeg angažovanja vojske u NATO misijama, potpredsjednik Nove Goran Danilović kazao je da će takva priča „vrlo teško ili nemoguće proći u parlamentu“.

Mi iz Nove ne želimo da rizikujemo živote naših građana da bismo pokazali solidarnost, i to vojničku. Previše smo mali da bismo učestvovali u velikim globalnim igrama i pričama

Uvjeren da je to jedan od uslova za NATO integracije, Danilović je istakao kako smatra da „neće biti dvotrećinske većine spremne da plati toliku cijenu članstva u Alijansi“:

„Mi iz Nove ne želimo da rizikujemo živote naših građana da bismo pokazali solidarnost, i to vojničku. Previše smo mali da bismo učestvovali u velikim globalnim igrama i pričama. Mislim da će se i ovog puta potvrditi naš stav da je Crnoj Gori dovoljan nivo integracije Partnerstvo za mir“, poručio je Danilović.

Lider PzP-a Nebojša Medojević podsjetio je da je na skupštinskom zasjedanju, kada je razmatrana odluka o slanju crnogorskih trupa u ISAF misije, upozorio da ima informacije da će na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost, koja je nedavno održana, doći do izmjena nacionalnih ograničenja.

„Vjerovatno je na ovoj sjednici Savjeta, koju je zakazao predsjednik Filip Vujanović, došlo do promjene ograničenja. To znači drastično povećanje rizika za naše momke i slanje u operacije u kojima je ugrožen njihov život“, kazao je Medojević „Vijestima“.

Uvjeren da bi crnogorski kontingent trebalo da se povuče onda kada to učine i saveznici, Vasilije Lalošević (SNP) izričit je da bi sve odluke o učešću naših vojnika u misijama trebalo da donosi Skupština: “Samim tim što postoji opasnost da naši vojnici budu na prvoj liniji fronta, zbog najavljenog povlačenja saveznika iz Aganistana, parlament apsolutno mora odlučivati o svim stvarima koje se tiču ostanka ili slanja vojnika u mirovne misije. Niko sebi ne smije uzeti to za pravo“.

U SDP-u nijesi bili upoznati sa mogućnošću promjene Ustava i mandata misije crnogorskim vojnicima u Avganistanu: “Kako se radi o važnom pitanju, kad budemo dobili konkretan predlog, odnijećemo se prema njemu na ozbiljan način, sagledavajući sve aspekte eventualne izmjene procedure“, kazao je šef medijskog pula te stranke Mirko Stanić.

Detaljnije komentare nijesu imali ni u DPS-u. “Kada i ako budu inicirane ustavne i zakonske izmjene DPS će iskazati konkretan stav”, rekao je portparol Rajko Kovačević.

Zahladili odnosi između NATO i crnogorske vlasti

Medojević je poručio da je apsolutna neistina da iko u NATO-u traži od Vlade da donosi odluku o slanju trupa, navodeći kako Njemačka ne može poslati nijednog svog vojnika bez odluke Bundestaga. Istakao je i da je zbog curenja informacija koje je NATO dostavljao Vojsci Crne Gore, ali i prisluškivanja ambasada NATO zemalja, što je shvaćeno kao neprijateljski čin, došlo do zahlađenja odnosa na relaciji Vlada – Alijansa.

„Izgubljeno povjerenje, kao i presuda za korupciju protiv visokih funkcionera, koji su uzeli više od sedam miliona eura u aferi Telekom, očigledno da su izazvali paniku u vlasti, pa su odlučili da odigraju na posljednji adut, ne vodeći računa o bezbjednosti naših vojnika, kako bi dobili naklonost politike SAD-a“, rekao je Medojević.

Naglasio je i kako se sada, iza leđa javnosti, pokušava promijeniti odluka o slanju crnogorskih trupa u Avganistan, kao i nacionalnih ograničenja da „naši momci mogu biti gurnuti u direktne borbe sa talibaninma“:

„Ova vlast neće bitrati sredstva i neće imati nikakve skrupule u pokušaju da drži dobre odnose sa SAD i spriječi objavljivanje dokaza o korumpiranosti vrha vlasti u aferi Telekom“.

Bonus video: