Vujanović: Hajde da pričamo o ekonomiji umjesto o crkvi

On je kazao da je u proteklih 10 mjeseci nastojao da pokaže lično usmjerenje na ekonomska i socijalna pitanja i radovao se organizaciji „sjajnih ekonomskih foruma“
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2011. 15:05h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da bi za crnogorsko društvo bilo mnogo bolje da aktuelizuju ekonomske i socijalne teme, umjesto pitanja koja se tiču crkve.

„Veoma bih se radovao da maksimalnu aktuelnost u Crnoj Gori imaju ekonomske i socijalne teme. Moram reći da očigledno ne uspijevamo da te teme nametnemo, iako su one, izuzetno vrijedne i značajne, rekao bih kapitalno bitne za Crnu Goru. Ovdje treba povećati nivo ekonomije, povećati životni standard i obezbijediti da Crna Gora nastavi jedan sjajan investicioni ciklus koji je imala i osigura da, kroz investicije i razvoj preduzetništva, obezbijedimo bolji kvalitet života“ rekao je Vujanović koji je, povodom Dana opštine, boravio u Nikšiću.

On je kazao da je u proteklih 10 mjeseci nastojao da pokaže lično usmjerenje na ekonomska i socijalna pitanja i radovao se organizaciji „sjajnih ekonomskih foruma“ prilkom posjeta predsjednika Srbije, Češke, Slovačke i Slovenije, podsjećajući i je učestvovao na sastanku partnerstva američkih i balkanskih kompanija u SAD, kao i da je nedavno u Azerbejdžanu promovisao atraktivnost Crne Gore.

„Međutim, ovdje se stalno aktuelizuje priča koja ima svoju vrijednost, ali je do te mjere naglašena da imam utisak da se samo o njoj priča“ rekao je on.

Poput Ruske pravoslavne crkve

Ne želeči da ostavi utisak da je izbjegao odgovor na novinarsko pitanje o SPC u Crnoj Gori, Vujanović je ponovio da ona treba da prihvati realnost i činjenicu da treba da djeluje u samostalnoj Crnoj Gori u kojoj je većinska nacija i vjernička grupa crnogorska.

„Sjajan primjer toga je Ruska pravoslavna crkva koja je, nakon raspada SSSR-a, uvažila ono što je pozicija mitropolija, dajući joj jedan poseban stepen vrednovanja i veći kapacitet djelovanja“, rekao je predsjednik Crne Gore.

„To je formula kroz koju treba da se slijedi pozicija pravoslavne mitropolije Crne Gore, mitropolije crnogorskih i srpskih vjernika, da se od njih i kroz njihove odluke tom vrstom spoznaje realnosti afirmiše ono što je pozicija crkve u nezavosnoj Crnoj Gori i vjernika koji su Crnogorci i Srbi. Tako bi se izbjegao rizik tenzičnosti i stalne aktuelizacije te priče koja je vrlo često usmjerena i u potrebi da ja dajem objašnjenja koja sam uvjek dosledno davao, čini mi se bez nijanse razlike, poštujući kanonsko ustrojstvo koje je teško mijenjati i ne treba ga mijenjati sa pozicije države jer znači rizik miješanja, ali uvjek pozivajući crkvu da se ne bavi državnim pitanjima i da, prije svega i iznad svega, poštuje državu u kojoj djeluje, poštuje njenu nezavisnost i suverenitet i poštuje crnogorsku naciju“ rekao je Vujanović.

On je kazao da poziciju akademija nauka treba regulisati „u skladu sa najvećim standardima akademija i njihovih vrijednosti“.

Bonus video: