Zviždači nijesu zaštićeni

Jedan od nedostataka je i minimalni iznos kazne koji se propisuje za straješine organa koji ne obezbijede zaštitu zviždača
0 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Arhiva Vijesti
Ana Novaković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.07.2011. 11:31h

Centar za razvoj nevladinih organizacija(CRNVO) ocijenio je da vladin prijedlog Zakona o državnim službenicima i namještenicima predstavlja "čak nazadnije" rješenje od nacrta tog zakona.

"Ključni nedostatak u prijedlogu zakona je taj što se zaštita zviždača obezbjeđuje samo za prijavljivanje djela sa obilježjem korupcije i krivičnih djela protiv službene dužnosti. To znači da bez zaštite ostaju svi oni koji bi prijavili druge različite vrste nezakonitog postupanja, ozbiljnog ugrožavanja ljudskih prava koja ugrožavaju ili utiču na život i zdravlje, djela koja su povezana sa određenom opasnošću, prevarom ili drugom ilegalnom i neetičkom aktivnošću povezanom sa radnim mjestom", navela je izvršna direktorka CRNVO Ana Novaković.

Prema njenim riječima, jedan od nedostataka je i minimalni iznos kazne koji se propisuje za straješine organa koji ne obezbijede zaštitu zviždača.

"Taj iznos je od 30 do 2000 eura i svakako da ne predstavlja dovoljno jako upozorenje da se mora obezbijediti zaštita lica koja su odlučna i hrabra u prijavljivanju nelegalnih radnji u svojim organima”, navela je Novaković u saopštenju za javnost.

Ona je ocijenila da Vlada na ovaj način pokazuje lošu praksu ispunjavanja svih obaveza iz Akcionog plana za praćenje preporuka iz mišljenja EK.

Bonus video: