SVE BOLJI ODNOSI

Đukanović smatra da Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo

"Imamo veliki problem u regionalnoj saradnji, koja je nasušna potreba svih nas u regionu. I to upravo zbog izostanka komunikacije između Beograda i Prištine".
62 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.06.2011. 09:00h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je da su odnosi Crne Gore i Srbije na uzlaznoj liniji i da bi sve države regiona trebalo da prihvate realnost.

"Čini mi se da su odnosi dviju zemalja sada na uzlaznoj putanji, mada bih se, nažalost, složio sa onima koji kažu da se radi o nedovoljno dinamičnoj uzlaznoj putanji", rekao je Đukanović u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Prema njegovim riječima, niko razuman u Crnoj Gori ne zagovara nekakav antisrpski stav, a crnogorska realnost nije antisrpska.

"Najvažinije je da uvažimo realnost i da se okrenemo budućnosti i zajedničkim ciljevima u toj budućnosti", rekao je bivši dugogodišnji crnogorski predsjednik i premijer.

Osvrćući se na svoju nedavnu izjavu u Bečićima da "Srbija predstavlja jedan od ključnih problema u regionu", Đukanović je istakao da smatra da je u pitanju "nedovoljno pažljivo političko čitanje" njegovih reči.

"Tada sam naveo tri problema koja najviše koče regionalnu saradnju. Na prvom mjestu je Bosna i Hercegovina, koja je i 15 godina poslije Dejtona nefunkcionalna država, druga je Makedonija, a na trećem mjestu su odnos Srbije i Kosova", kazao je lider DPS-a.

Đukanović smatra da bi Srbija, polazeći upravo od realnosti, trebalo da prizna nezavisnost Kosova i da se potom obje države potpuno okrenu budućnosti i evroatlanstkim integracijama.

"Imamo veliki problem u regionalnoj saradnji, koja je nasušna potreba svih nas u regionu i kao priprema za život u Evropskoj uniji i NATO. I to upravo zbog izostanka komunikacije između Beograda i Prištine", zaključio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas