Vrhovnog državnog tužioca biraće Skupština većinom glasova svih poslanika

Ministar pravde Duško Marković kazao je da se kao moguće rješenje predviđa da Tužilački savjet čini predsjednik i 10 članova
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.06.2011. 14:05h

Vlada je prijedlogom za promjenu Ustava Crne Gore u dijelu koji se tiče izbora pravosudnih organa vlasti definisala da vrhovnog državnog tužioca bira Skupština večinom glasova svih poslanika na prijedlog Tužilačkog savjeta koji bi ubuduće umjesto poslanika birao i državne tužioce.

Ministar pravde Duško Marković kazao je da se kao moguće rješenje predviđa da Tužilački savjet čini predsjednik i 10 članova.

"I to Vrhovni državni tuzilac, šest članova iz redova džavnih tuzilaca, dva pravna stručnjaka koja imenuje Skupština, jedan advokat na prtedlog Advokatske komore I jedan predstavnik ministarstva pravde", rekao je Marković, nakon sjednice Vlade.

Prijedlogom za promjenu Ustava definisano je da Sudski savjet bude sastavljen od predsjednika i 10 članova i to šest sudija, dva pravna stručnjaka koja imenuje Skupština, dva pravnika koja imenuju Predsjenik Crne Gore i ministar pravde ,

"Predsjednik Sudskog savjeta da se bira na prijedlog sudija Vrhovnog suda, dok bi predsjednika Vrhovnog suda birala Skupština na prijedlog Sudskog savjeta uz mišljenje opšte sjednice Vrhovnog suda", objasnio je Marković.

Marković je kazao da je promjena Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe prepoznato u izvještaju EK kao važna uslov u procesu daljih integracija, jer sadašnja zakonska rešenja ostavljaju prostor za nesrazmjeran politički uticaj.

Bonus video: