Da li će nakon hapšenja Mladića, Srbija postati miljenik EU?

"Srbija će sada ići brže ka EU, ali ne smijemo zaboraviti da je ona iza nekih drugih zemalja regiona kao što su Crna Gora i Makedonija koje imaju status kandidata".
54 pregleda 0 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock.com
Evropska komisija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.05.2011. 06:53h

Vijest o hapšenju Ratka Mladića, nakon početne nevjerice, dočekana je u crnogorskim političkim krugovima i sa pitanjem da li će Zapad sada i dalje na Crnu Goru gledati kao na jedinu svijetlu tačku u regionu ili će Srbija postati novi miljenik EU.

Hapšenje najpoznatijeg haškog bjegunca moglo bi otvoriti i pitanje da li će se sada Crna Gora suočiti sa snažnijim pritiscima da krene u ozbiljniji obračun sa organizovanim kriminalom.

Direktor evropskog programa Međunarodne krizne grupe Nikolas Vajt smatra da je hapšenjem Mladića uklonjena jedna velika prepreka Srbiji na putu ka EU. Međutim, on ne misli da će Beograd sada postati favorit Brisela jer su “uslovi za sve zemlje isti”.

“Srbija će sada ići brže ka EU, ali ne smijemo zaboraviti da je ona iza nekih drugih zemalja regiona kao što su Crna Gora i Makedonija koje imaju status kandidata”, rekao je Vajt “Vijestima”.

Napredak jedne zemlje povlači cio region

On očekuje od svih evropskih zemalja, a posebno od Britanije i Holandije, pozitivniji pristup Srbiji. Na pitanje da li misli da će sada EU favorizovati Beograd, Vajt je kazao da je Crna Gora napravila prilično veliki napredak proteklih godina:

“Ali reći da je ona mnogo ispred drugih zemalja bilo bi veliko pretjerivanje. Mislim da napredak jedne zemlje u regionu znači povlačenje cijelog regiona naprijed i ne bih to gledao kao takmičenje”.

On smatra da će Unija zadržati princip regate odnosno da neće biti grupnog prijema već da će svaka zemlja ka EU napredovati shodno svojim zaslugama.

Evropska komisija juče je nezvanično najavila da će Srbiju nagraditi tako što će joj dati status kandidata, a možda i datum za početak pregovora do kraja godine. Međutim, Evropski parlament podsjeća i na obavezu Beograda da uhapsi još jednog bjegunca - Gorana Hadžića.

Crnogorska državna sekretarka za evropske integracije Slavica Milačić kazala je da je saradnja sa Haškim tribunalom važan politički uslov i obaveza koju je ta država trebalo da ispuni. Napredak svake države pojedinačno, smatra ona, važan je i za region u cjelini.

Uslovi za pridruživanje biće sve teži

Briselski zvaničnici već mjesecima upozoravaju - evropske integracije će biti mnogo teže za zemlje zapadnog Balkana nego za države koje su ranije ušle u Uniju. To je prije svega zbog toga što su Rumunija i Bugarska bile nespremne za ulazak, a bivše jugoslovenske republike imaju neugodno nasljeđe rata devedesetih.

Uz to ih prati i uvjerenje da i one, kao Bugarska i Rumunija, imaju nedovoljne kapacitete i neriješen sistemski problem organizovanog kriminala i korupcije. Uz sve ovo, situaciju je pogoršala i ekonomska kriza pa sada javnost u EU teško pristaje na proširenje.

U Briselu se govori da je hapšenje Mladića rezultat vrlo intenzivnog pritiska na Beograd. “EU ne želi prekide u politici proširenja. Srbija i Crna Gora kreću nakon Hrvatske i takođe će imati našu punu podršku”, rekao je juče visoki francuski diplomata nekim novinarima u Briselu.

Francuski eksperti na nacionalnoj televiziji su ocijenili da je hapšenje Mladića zainteresovalo javnost zemalja članica EU za Balkan. Naveli su da su Crna Gora, Srbija i Makedonija, poželjne za razliku od Kosova i BiH koju su nazvali “polugrađevinom”.

Bonus video: