Damjanović: Vlada usporila evropski put Crne Gore

On je podsjetio da je Vlada prema planu prioritetnih aktivnosti tokom marta trebala da predloži ustavne promjene Skupštini.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 11:25h

Evropski put Crne Gore može značajno da uspori to što Vlada nije predložila ustavne promjene Skupštini u predviđenom roku, ocijenio je šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović. On je podsjetio da je Vlada prema planu prioritetnih aktivnosti tokom marta trebala da predloži ustavne promjene Skupštini. Svjedoci smo, kaže on, da to Vlada nije uradila i nije prvi put da se ne realizuju obaveze koje je ona sebi zacrtala. „Međutim, imajući u vidu da je ovo trebala da bude jedna od najvažnijih aktivnosti Vlade u implementaciji Akcionog plana za ispunjavanje obaveza iz Mišljenja Evrospke komisije, smatram da se radi o ozbiljnom problemu koji može značajno da uspori naš evropski put“, kazao je Damjanović agenciji MINA.Umjesto predloga, Vlada je krajem februara sačinila takozvanu Analizu potrebe promjene Ustava u odnosu na jačanje pravosuđa i na tome se stalo.„Zašto se stalo, to je pravo pitanje za ministra pravde, kao najodgovornijeg za materiju koju bi trebalo da tretiraju ustavne promjene“, ocijenio je Damjanović.On je podsjetio da je SNP saopštila da će sačekati do kraja aprila Vladu da se predomisli i završi preuzetu obavezu predlaganja ustavnih promjena u funkciji reforme pravosuđa, a da će, ukoliko to Vlada ne učini, preuzeti odgovornost i to inicirati.“Naravno, sačekaćemo i ovih nekoliko dana, i inicirati postupak za promjenu Ustava kod predstavnika ostalih šest klubova poslanika i iz parlamentarne većine i iz parlamentarne manjine”, najavio je Damjanović.Prema njegovim riječima, za podnošenje predloga za promjenu Ustava neophodna je inicijativa 25 poslanika.“SNP, kao druga po snazi parlamentarna partija, ima 16 poslanika, što znači da sami ne možemo završiti ovu evropsku obavezu. Ipak, očekujemo načelnu podršku za eventualnu inicijativu i političke razgovore sa kolegama o tome”, kazao je Damjanović.

Promjene Ustava u dijelu pravosuđa

On je najavio da SNP ima namjeru da inicira promjene Ustava isključivo u dijelu pravosuđa, u funkciji jačanja njegove nezavisnosti, smatrajući to prioritetom u ovom trenutku. “To ne znači da nismo spremni da u budućim političkim razgovorima saslušamo naše kolege iz drugih klubova i uvažimo eventualne drugačije stavove oko neophodnosti nekih drugih promjena”, kazao je Damjanović.SNP, kaže on, smatra da je sve u zakonodavnoj sferi, pa je i Ustav podložan unapređivanju ako isto za cilj ima usvajanje onih rješenja koja korespondiraju sa potrebama dinamičnog razvoja i brzih reformi crnogorskog društva. “U tom smislu, smatramo, da bi za šire ustavne zahvate odgovornost bila na onoj većini koja je i donijela Ustav prije dvije i po godine, a SNP će u tom smislu dati konstruktivan doprinos”, kazao je Damjanović.Odgovarajući na pitanje šta je glavni razlog zbog čega bi trebalo promjene u vezi sa reformom pravosuđa regulisati promjenama Ustava, a ne postojećih zakona, on je rekao da su razlozi su slični onima koje u pomenutoj Analizi i navodi Vlada. “One se tiču ustavnog definisanja novog, efikasnijeg, i manje “političkog” načina biranja predsjednika Vrhovnog suda, odnosno Sudskog savjeta, kao i reorganizacije sastava Sudskog savjeta u smislu jačanja uticaja sudija”, objasnio je poslanik SNP-a. On smatra da je neophodno ustavno definisati poziciju i sastav Tužilačkog savjeta, u kome tužioci moraju da imaju presudan uticaj i preciznije definisati norme u vezi položaja i odgovornosti sudija i tužilaca, naročito u dijelu razloga za prestanak njihove funkcije. “SNP CG sprema i predloge koji su na fonu ovoga, a u jednom dijelu se razlikuju od stavova Vlade. Ipak, o konkretnim predlozima ćemo govoriti ako i kada budemo podnijeli zvaničnu inicijativu našim kolegama u Skupštini”, rekao je Damjanović

Bonus video: