SNP sljedeće sedmice predlaže izmjenu Ustava

Damjanović je ranije najavio da niko, pa ni Vlada, ne bi trebalo da ima bojazan zbog ustavnih promjena, jer će se njegova stranka baviti jedino pitanjem reforme pravosuđa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 07:34h

Predstavnici SNP-a sljedeće nedjelje najvjerovatnije će predložiti izmjene Ustava, u dijelu koji se isključivo tiče reforme pravosuđa i za takvu odluku tražiti podršku svih poslaničkih klubova.

“Vijestima” je potvrđeno da će se tim pitanjem rukovodstvo stranke baviti na sastanku u ponedjeljak, kada će definisati i konkretan predlog vezan za pravo glasa i sticanje crnogorskog državljanstva, što su najspornije tačke u novom izbornom zakonu.

Ako Vlada ili parlamentarna većina u međuvremenu ne iniciraju izmjene najvišeg pravnog akta, prema istim informacijama, šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović tražiće da se o oba predloga raspravlja na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine u četvrtak.

Damjanović je ranije najavio da niko, pa ni Vlada, ne bi trebalo da ima bojazan zbog ustavnih promjena, jer će se njegova stranka baviti jedino pitanjem reforme pravosuđa, koje se odnose na izbor predsjednika Vrhovnog suda, sudskog i tužilačkog savjeta.

On je nedavno na sjednici NSEI kritikovao Nebojšu Medojevića što je, u ime tog tijela, evropskom komesaru Štefanu Fileu kazao da izmjenama Ustava treba definisati ko čini nacionalne manjine.

Nije isključena mogućnost da predstavnici najjače opozicione partije uspiju do kraja sljedeće nedjelje da postignu dogovor sa vladajućom koalicijom i dogovore da se, uporedo sa izbornim zakonom, izglasaju i promjene Ustava. U oba slučaja potrebna je dvotrećinska većina, a od predloga za promjenu Ustava do glasanja treba da prođe mjesec dana javne rasprave.

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: