Lukšić: Zakon o radu je na korak od socijalističkog

"Vlada zatražila od resornih ministarstava da narednih dana pripreme poseban set potencijalnih amandmana na izmjene Zakona o radu".
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.04.2011. 20:18h

Premijer Igor Lukšić kazao je da u Zakonu o radu treba reducirati barijere preduzetništvu kako bi se firme prilagodile novonastalim okolnostima na tržištu.

Nakon posjete Danilovgradu Lukšić je rekao da smo “često imali priliku da čujemo kritiku na račun zakona o radu da je neoliberalan”, ali da on misli da je taj zakon samo na korak od socijalističkog.

" I mislim da moramo konačno shvatiti da nema oporavka crnogorske ekonomije ukoliko ne podstaknemo preduzetništvo, a preduzetništvo nije moguće podstaći ukoliko je tržište rada rigidno i to je jedna od strukturnih reformi koju danas imate u Evropi" kazao je premijer.

On je rekao da je Vlada zatražila od resornih ministarstava da narednih dana pripreme poseban set potencijalnih amandmana na izmjene Zakona o radu, nakon čega bi se kroz dijalog sa sindikatima i poslodavcima pokušalo doći do saglasnosti.

I mislim da moramo konačno shvatiti da nema oporavka crnogorske ekonomije ukoliko ne podstaknemo preduzetništvo

"Predstavnicima poslodavaca i sindikata sam saopštio svoj stav da, kada govorimo o ključnom pitanju da li ugovore zasnivati na određeni ili neodređeni period, nemam problem sa tim da dominiraju ugovori na neodređeno, ali da bi to zaista bilo svrsishodno i da ne bi donijeli zakon koji bi u ovom trenutku bio takav da bi svojom primjenom sasvim sigurno zadržao visoku nezaposlenost ili proizvodio sivu ekonomiju, potrebno je reducirati određene barijere koje postoje u zakonodavstvu" istakao je Lukšić.

On je dodao da treba razumjeti da socijalni dijalog nije dijalog Vlade i sindikata, već dijalog u kom učestvuje i treća strana - poslodavci.

"Moramo kreirati određena rješenja koja bi se testirala sa sindikatima i na osnovu kojih bi se vidjelo da li se oko toga možemo postići kompromis" kazao je Lukšić.

Premijer je najavio da je Evropska investiciona banka adresa je na koju će Vlada pokucati ako kineske kompanije odustanu od izgradnje autoputa ili ako Vlada ne bude zadovoljna ponudama, odnosno ako tih ponuda uopšte ne bude.

"Opcija koju smo uvijek imali, iako je nešto duža i vremenski zahtjevnija, je saradnja sa Evropskom investicionom bankom koja je do sada već izrazila spremnost da sa nama na tom projektu sarađuje, ali smo mi željeli da damo šansu javnom privatnom partnerstvu nastojeći da tu investiciju kroz, prije svega rizik koji bi privatni sektor nosio, realizujemo u kraćem periodu.

Ukoliko to ne bude rezultiralo adekvatnim ponudama sa kineske strane onda bi Evropska investiciona banka bila adresa " rekao je Lukšić.

Sada ne razmišljam o mjestu predsjednika DPS-a

Na pitanje "Vijesti" da li će prihvatiti kandidatu za predsjednika DPS-a na predstojećem kongresu, Lukšić je odgovorio da o tome ne razmišlja.

Pred nama stoji još nekih četri mjeseca, realno to što do kraja jula budemo uradili naći će se u izvještaju koji se priprema

"Mislim da je prioritetno važno da pripremimo sve ono što je osnova za organizaciju kongresa, o tome smo ovih dana razgovarali. Tek kada se završi nominacija ili kandidovanje u skladu sa našom partijskom procedurom, negdje kasnije ovog mjeseca se dogovaramo i oko svih tih pitanja tako da zaista na tu temu nemam nikakvih ambicija" rekao je on.

Lukšić je istakao je da je vremenski period u kome treba uraditi sve preporuke evropske komisije kratak ali i da je optimista po tom pitanju.

"Pred nama stoji još nekih četri mjeseca, realno to što do kraja jula budemo uradili naći će se u izvještaju koji se priprema, ali istovremeno sam optimista.

Mi možemo ponuditi odgovore na svih sedam pitanja i to vrlo opipljive odgovore i na taj način nastojati da ubjedimo evropsku komisiju da i dalje nastave proces proširenja.

To naravno treba razdvojiti od naših napora koji će trajati u budućem periodu da se nastavimo baviti izgradnjom institucija koje će se adekvatno suočavati sa svim problemima koji u jednom društvu postoje jer sam ulazak bilo koje zemlje u EU ne znači da je ona lišena korupcije, organizovanog kriminala ili lišena problema socijalno strukturne prirode.

Ono što je važno jeste da do kraja jula ponudimo odgovore na sedam kriterijuma i mislim da već sada, kada sumiramo rezultate za prvo tromjesečje, možemo da kažemo da je na tom planu jako puno urađeno" kazao je Lukšić.

Vlada želi da pomogne turizmu a ne Grboviću

Upitan da li će tražiti odgovornost bivšeg ministra turizma zbog dešavanja u ski centru Durmitor i da li će u vezi tih zbivanja tražiti istragu, te zbog čega će Vlada nadomjestiti dug koji je napravio Radovan Grbović, Lukšić je rekao da se ne bave Grbovićem već rješavanjem problema skijališta.

"Ovdje govorimo o jednom pitanju koje nije do kraja ispravno interpretirano a primjetio sam da ministarstvo održivog razvoja i turizma nije medijima ponudilo adekvatne odgovore na određena pitanja koja su postavljana.

Mislim da to treba hitno ispraviti.

U ovom konkretnom slučaju ne govorimo o kompaniji gospodina Grbovića, mi govorimo o stečaju koji se vodi u ski-centru, koji je vjerovali ili ne posle dvadeset godina sudskih raznih gimnastika, vratolomija i dalje društveno preduzeće, nikada nije bilo transformisano" kazao je premijer.

On je dodao da je ambicija Vlade da stvori uslove da izlaskom iz stečaja oslobodi imovinu kakva je skijalište, hotel Durmitor i niz nekih drugih lokacija “što nema apsolutno nikakve veze sa firmama gospodina Grbovića”.

"Dakle to društveno preduzeće treba transformisati ili po nekom drugom modelu koji će ministarstva finansija i održivog razvoja dogovoriti kako bi stvorili uslove da se daju na koncesiju skijališta odnosno privatizacijom hotela Durmitor pokrene investicioni ciklus, ali ono što je prije svega Vladi bilo važno, jeste da se riješi problem skijališta, jer zimskog turizma nema ukoliko skijališta na Žabljaku i skijalište, recimo, Lokve u Beranama ostanu u takvom stanju" kazao je Lukšić.

Bonus video: