Šabović i Spahić protiv sporazuma sa Hrvatskom

Rastoder je kazao da je, nepažnjom dva ministarstva, zaključen Sprrazum koji nije u skladu sa Ustavom.
68 pregleda 0 komentar(a)
Spahić Šabović, Foto: Arhiva Vijesti
Spahić Šabović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.04.2011. 16:23h

Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su Sporazum o zaštiti hrvatske zajednice u Crnoj Gori i crnogorske zajednice u Hrvatskoj, ali je protiv tog dokumenta, skupa sa opozicijom, glasalo i nekoliko poslanika vladajućeg SDP-a.

Većinom glasova, prethodno, odbijen je amandman dvojice poslanika te stranke Rifata Rastodera i Ervina Spahića, koji su tražili da se u tekstu definiše da crnogorsku zajednicu u Hrvatskoj ne čine samo Crnogorci, kako se iz teksta da zaključiti, već da se pod tim podrazumijevaju građani Hrvatske “koji su porijeklom ili se sa Crnom Gorom identifikuju u državnom, kulturološkom i civilizacijskom smislu”.

Voljom većine odbijeno je, potom, i alternativno rješenje – zaključak, sa sadržajem istovjetnim amandmanu poslanika SDP-a, a koji bi u “domaćoj upotrebi” podjećao na koga se odnose rješenja iz sporazuma i ne bi bio obavezujući za drugu stranu.

Rastoder je kazao da je, nepažnjom dva ministarstva, zaključen Sprrazum koji nije u skladu sa Ustavom i da bi bilo dobro da Skupština, ako ne amandman, makar usvoji zaključak.

Za zaključak je glasala prosta većina, ali je, uprkos protivljenju iz DPS-a, šef parlamenta ostao pri stavu da je i za njegovo usvajanje potrebna podrška većine od ukupnog broja poslanika.

Poslanik SDP-a Džavid Šabović kazao je "Vijestima" da su on i Spahić glasali protiv, zato što je sporazumom predviđeno da Crna Gora mora da štiti samo Hrvate u Crnoj Gori, a ne i ostale državljane Hrvatske koji se nacionalno osjećaju Srbima, Bošnjacima... On je naglasio da isto važi i za građane Hrvatske porijeklom iz Crne Gore, zato što će država Hrvatska morati jedino da štiti one koji se nacionalno iozjašnjavaju kao Crnogorci.

Iz DPS-a su indirektno poručili da je sporazum već ratifikovan u hrvatskom parlamentu I da se zbog toga tekst ne može naknadno mijenjati.

Bonus video: