Predragu Popoviću oduzeta sva lična dokumenta

Popović je ocijenio da se režim, predvođen SDP-om, na taj način ne obračunava sa njim, već da, uoči popisa, šalje jasnu poruku kompletnom srpskom narodu u Crnoj Gori
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 14:18h

Lideru Narodne stranke (NS) Predragu Popoviću oduzeta su sva lična dokumenta, kao posljedica nedavnog rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da se dugogodišnjem crnogorskom poslaniku oduzme crnogorsko državljanstvo.

Popović je ocijenio da se režim, predvođen Socijaldemokratskom partijom (SDP), na taj način ne obračunava sa njim, već da, uoči popisa, šalje jasnu poruku kompletnom srpskom narodu u Crnoj Gori.

“Ovo smatram vrlo jasnom porukom režima, čiju ideologiju jasno potvrđuje slika Miraša Dedeića u kancelariji načelnice, koja je donijela ovo rješenja. Vrlo sam ponosan što sam se našao na udaru onih koji su nasrnuli na Crnu Goru. Ovo se tiče svih građana, prije svega onih, koji se bore za očuvanje istorijskog identiteta koji su nam u nasljeđe ostavili naši preci”, kazao je on novinarima, nakon što je izašao iz zgrade MUP-a.

Popović je objasnio da mu je oduzet pasoš, lična karta, saobraćajna i vozačka dozvola.

Politički progon

Sredinom oktobra 2007. godine, Popović je na zasjedanju Skupštine pokazao da je primljen u državljanstvo Srbije, što su aplauzom pozdravili poslanici tadašnje Srpske liste i Socijalističke narodne partije.

U javnosti se od tada licitiralo mogućnošću da predsjednik NS ostane bez državljanstva Crne Gore.

Popović je najavio da će se žaliti crnogorskim sudovima zbog odluke MUP-a, iako, kako je kazao, ne gaji iluzije da bi se nešto moglo promijeniti.

Objasnio je da će na taj način, prolazeći najprije domaće sudske instance, steći pravo žalbe i pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu.

“Ovo je flagrantan dokaz da se radi o političkom progonu, o obračunu sa srpskim narodom kome pripadam i pritiskom pred predstojeći popis. Zato pozivam sve one koji se u nacionalnom smislu osjećaju i izjašnjavaju kao Srbi, da hrabro izađemo na ovaj popis... Tako ćemo najbolje odgovoriti ovome što nam pripremio režim, posebno onaj dio fanatiziovane antisrpske stranke, koju presonifikuje predsjednik parlamenta (Ranko Krivokapić) i ministar unutrašnjih poslova (Ivan Brajović)”, kazao je Popović.

Nastaviće svoju misiju

Najavio je da će njegova partija uskoro početi sa prikupljanjem potpisa za inicijativu promjene Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Popović je ranije kazao da je, u vrijeme kada je on upisan u državljane Srbije, na snazi bio Zakon o državljanstvu bivše Srbije i Crne Gore, “po kojem su oni meni mogli da uzmu državljanstvo, po automatizmu”.

To što vlasti do sada nijesu reagovale, prema njegovim riječima, dokaz je da se radi o pritisku pred izjašnjavanje građana na popisu.

On je dodao da mu je drago zbog rješenja MUP-a, zbog svih koji su dovodili u pitanje da li je NS nastavila da zagovara ideje, zbog kojih je osnovana.

“Nastavljamo svoju misiju, uvjereni u ispravnost ovoga što radimo i uvjereni da ćemo odbraniti Crnu Goru i naše pretke”, kazao je Popović.

Galerija

Bonus video: