Lukšić: Krivični postupci protiv državnih funkcionera su mogući

Premijer je kazao da je organizovani kriminal i korupcija globalni problem, i da se napori Crne Gore u borbi protiv tog problema ne razlikuje od ostalih zemalja
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2011. 13:10h

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić kazao je da u Crnoj Gori ne postoje političke prepreke koje onemogućavaju krivične postupke protiv visokih državnih funkcionera.

On je kazao da su organizovani kriminal i korupcija globalni problem, i da se napori Crne Gore u borbi protiv tog problema ne razlikuje od ostalih zemalja.

Lukšić je rekao i da Evropska unija nije uspostavila hapšenja kao mjerilo ispunjavanja zahtjkeva EK za početak pregovora.

"Politički i javno podržavam sve institucije u sprovođenju zakona bez obzira da li su predmet istrage nadležnih državnih organa visoki funkcioneri, njihovi najbliži prijatelji ili srodnici. Pri čemu naglašavam da su sve institucijie u Crnoj Gori dužne da poštuju princip vladavine prava čije je osnovno obilježje jedanakost svih građana pred zakonom", kazao je Lukšić na sjednici posvećenoj premijerskom satu.

Beograd uvidio da je pretjerao sa aspiracijama

Lukšić je ponovio da popis stanovništva, koji treba da se održi od 1. do 15. aprila, treba da bude statističko pitanje i da ne smije biti nikakvih zloupotreba.

Na popisu se, kako je kazao, ne brani bilo koja nacionalnost , pismo ili jezik nego vrijednosti skladnog i tolerantnog društva. Popis 2011. godine, smatra on, značajno je unaprijeđen u odnosu na ranije jer je pripremljen u saradnji sa evropskim ekspertima.

Komentarišući strategiju Vlade Srbije o jačanju odnosa sa Srbima u regionu, Lukšić je kazao da taj dokument nije stav pojedinca ili političke partije, već da se radi o zvaničnoj državnoj strategiji. Naknadne izmjenama tog dokumenta, smatra on, potvrdile su da je Beogradu procjenjeno da se pretjeralo sa aspiracijama.

"Na žalost posebno je simbolično da je strategija usvojena u danima kada sam boravio u neformalnoj posjeti u Beogradu , koristeći i tu priliku da naglasim značaj regionalne politike dobrosusjedskih odnosa. I površno čitanje strategije potvrđuje konstataciju da je ovaj dokument replika rješavanja pitanja statusa Srba u regionu iz devedesetih", kazao je on, i dodao da je legitiman cilj srpskih partija da traže konstitutivni status u Crnoj Gori.

„Iz vaše političke vizure je to legitimno, ali ni kada druga država to predlaže. Još je više sporno kada za to predlažu mjere. Smatram da je mišljenje Valde Srbije nepromjenjeno i mi ćemo na toj liniji nastaviti komunikaciju sa Srbijom“, kazao je on.

Bonus video: