Medojević: Spasio si mi život, ali ti ne vjerujem

Marković je na čelo DB-a postavljen kao čovjek od ličnog povjerenja Đukanovića, sa zadatkom da se brine o bezbjednosti režima i njihovih ekonomskih interesa, kazao lider PzP-a
112 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2011. 19:36h

Lider PzP-a Nebojša Medojević kazao je da ima informacije da je bivši šef tajne policije i sadašnji ministar pravde Duško Marković spriječio atentat na njega, koji je pripremala jedna kriminalna organizacija.

On je rekao da je, uprkos tome i Markovićevim pokušajima da od DB-a napravi profesionalnu službu, prevagu odnijela činjenica – da su svi putevi organizovanog kriminala vodili do vrha partije i Mila Đukanovića.

“Vjerovatno bi imao i boljih rezultata da nije bio u dilemi šta da radi sa činjenicom da su svi putevi organizovanog kriminala išli prema vrhu partije, čiji je član i prema Đukanoviću, kome je lično lojalan i odan. Ipak ocjenu o njegovom radu i radu ANB dala je EU, koja je kao uslov za nastavak evropskih integracija Crne Gore, postavila konkretne rezulate u borbi protiv narkomafije i korupcije u vrhu vlasti.

Da su ANB i Marković radili svoj posao profesionalno, EU nam ne bi postavila ovaj uslov”, ocijenio je Medojević, reagujući na intervju Markovića u “Vijestima”.

Jedino profesionalno brinuo o bezbjednosti Đukanovićevog režima

On je konstatovao da je Marković na čelo DB-a postavljen kao čovjek od ličnog povjerenja Đukanovića, sa zadatkom da se brine o bezbjednosti režima i njihovih ekonomskih interesa.

“Jedino je taj zadatak obavio profesionalno i na tome Đukanović i režim treba da mu odaju priznanje. UDBA, DB i ANB prozivod su iste ideološke matrice zloupotreba službi bezbjednosti u cilju očuvanja režima i bile su u nejvećoj mjeri upotrijebljene protiv političkih neistomišljenika, disidenata, i opozicije”, kazao je Medojević.

Marković ne može, prema njegovim riječima, da demantuje svedočenja Momira Bulatovića da je DB bio mozak operacije šverca i bogaćenja privilegovanih pojedinaca bliskih vrhu režima.

Krajem 90-ih godina, dodao je, stvorena je opasna kriminalna organizacija na čelu sa Đukanovićem, koja je od posrednika u međunarodnom švercu postala i sama značajna mafijaška organizacija na globalnom planu.

Političko krilo te mafije, kazao je, bio je i ostao DPS, uz podršku SDP-a i ostalih kupljenih struktura zarobljene Crne Gore, a Marković, razumljivo, želi da se otarasi od krvavog i prljavog nasljeđa službi bezbjednosti.

Crna Gora je mala...

“U maloj Crnoj Gori teško je sakriti ko je naručio ubistvo Duška Jovanovića, Gorana Žugića, Belog Raspopovića, Blagote Sekulića, Slavoljuba Šćekića, Srđana Vojićića, Ivana Šćepanovića, Dragana Dudića.

Svim ovim ubistvima zajednička je veza sa vrhom režima i ugrožavanje interesa pet ljudi koji upravljaju iz podzemlja Crnom Gorom. Aktivnosti crnogorske mafije u švercu cigareta, droge, oružja i ljudi, likvidacije nezgodnih svjedoka i konkurenata i pranje novca nije bilo moguće bez logističke i operativne podrške službi bezbjednosti.

Milionska imovina u zemlji i inostranstvu operativaca DB-a, ANB-a i policije direktna je posljedica njihovog učešća u kriminalnim poslovima. Dugogodišnji šverc goriva prema Kosovu i osnivanje fabrike za šverc cigareta u Mojkovcu, nisu bili mogući bez podrške ANB i znanja vrha države”, kazao je Medojević.

Đukanović je pokazao da nas prati tajna služba

Medojević je kazao da je netačna i Markovićeva tvrdnja da opozicija nije bila pod mjerama službe. Najbolji dokaz, prema njegovim rječima, je izjava Đukanovića u Skupštini - da su mu službe bezbjednosti dale podatke da je opozicija “Bolja Crna Gora” sastavljena u kabinetu predsjednika Srbije.

“Neko ne govori istinu. Ili Đukanović ili Marković”, kazao je Medojević. Drugi dokaz, rekao je, pružio je Marković, na sjednici Odbora za bezbjednost: “Tada je pomenuo i moje ime, kao nekoga ko je učestvovao u distribuciji video-snimka sa svadbe narkobosa Kalića. Odakle ta informacija Markoviću, ako ja nisam pod mjerama tajnog nadzora”, pitao je Medojević.

Bonus video: