Odbor za politički sistem ispitaće šta se dešava u pravosuđu

Predstavnici vladajuće koalicije u Odboru nijesu prihvatili predlog poslanika PzP Koče Pavlovića da se na istu sjednicu pozove i ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.
0 komentar(a)
Ervin Spahić, Foto: Arhiva Vijesti
Ervin Spahić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.02.2011. 13:18h

Članovi Odbora za politički sistem i pravosuđe podržali su inicijativu Ervina Spahića (SDP) da to skupštinsko tijelo uskoro organizuje konsultativno saslušanje u vezi sa stanjem u oblasti pravosuđa i preporuka Evropske komisije, koje se tiču vladavine prava.

Oni su, prethodno, sat vremena vijećali kako da nazovu temu o kojoj će organizovati saslušanje. Jednoglasno su, potom, odlučili da u naslovu inicijative ne treba da se pominje uloga Skupštine u tom procesu, što je bio slučaj, pa je, kao radni naslov, izabran "Reforma pravosudnog sistema, u kontekstu preporuka EK".

Toj sjednici Odbora, prema planu, prisustvovaće predstavnici Ministarstva pravde, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, te predstavnici EK, OEBS-a, UNDP-a i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Predstavnici vladajuće koalicije u Odboru nijesu prihvatili predlog poslanika PzP Koče Pavlovića da se na istu sjednicu pozove i ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, kako bi govorio o korupciji u policiji, koja se, kako je kazao, takođe pominje u Analitičkom izvještaju Brisela.

On nije prihvatio obrazloženje da se radi o dvije potpuno različite teme, pojašnjavajući da su te dvije stvari itekako povezane i da bi u paketu trebalo razgovarati o njima.

Članovi Odbora složili su se da na konsultativnu sjednicu pozovu i predstavnika Pravnog fakulteta, jer će, između ostalog, razgovarati i o eventualnim izmjenama Ustava, u dijelu izbora sudija i tužilaca.

Bonus video: