Medojević pozvao premijera da smijeni ministra Roćena

Potrebna je hrabra i državnička poruka premijera i konrektne sankcije prema ministru koji djeluje samostalno i suprotno politici Vlade”, kazao je Medojević.
108 pregleda 0 komentar(a)
igor luksic, Foto: Zoran Đurić
igor luksic, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.02.2011. 15:54h

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je premijera Igora Lukšića da smijeni šefa diplomatije Milana Roćena, jer ovaj, kako je kazao, ugrožava strateški nacionalni cilj - početak pregovora sa Evropskom unijom.

Medojević je kazao da je pripajanje Ministartsva za evropske integracije resoru vanjskih poslova, bilo upozoravajući signal da (Milo) Đukanović želi da kontroliše procese ispunajvanja uslova Evropske komisije i da ih blokira, ukoliko bi mogli da ugroze njegovu kriminlanu organizaciju.

On je ocijenio da se drugačije ne može tumačiti potez, kojim je resor evropskih integracija dat u ruke “osvjedočenom antireformskom i antievorpskom ministru, koji ima krajnje negativan imidž u ključnim zemljama EU i SAD”.

“Prepuštanje strateškog procesa evropskih intergacija u ruke Roćena, i u Crnoj Gori i u Brisleu , ali i u nekim drugim ključnim evropskim metropolama, doživljeno je kao očajnički pokušaj odlazećeg Đukanovića da kontroliše taj proces i da ga po potrebi zaustavi i blokira”, rekao je Medojević.

Šef PzP-a ocijenio je da je Roćen, skandaloznom izjavom - da svi znaju da Crna Gora ne može ispuniti sve obaveze iz Akcionog plana, direktno provocirao Lukšića.

“On (Lukšić) na tu poruku mora odgovoriti jasno i eksplicitno. Potrebna je hrabra i državnička poruka premijera i vrlo konrektne sankcije prema ministru koji djeluje samostalno i suprotno politici Vlade”, kazao je Medojević.

“Očekujem od Lukšića, koliko je sjutra da pokrene proceduru za razrješenja Roćena, koji svojim javnim i tajnim nastupima, degradira autotiret Vlade i premijera, ugrožava ostvarivanje strateškog nacionlanog cilja - otvaranja pregovora o članstvu Crne Gore u EU”.

Dodao je da, ako Lukšić to ne učini, PzP-u ne preostaje ništa drugo nego da konstatuje da je suštinski premijer Milan Roćen, koji za svoju politiku ima podršku Đukanovića.

“A, da je Igor Lukšić formalni premijer, koji služi za zamajavanje domaće demokratske javnosti, NVO, medija i sindikata i skretanje pažnje sa osnovnog problema Crne Gore - politčkog uticaja organizovanog kriminala na čelu sa bivšim premijerom, koji evropske integracije i refrome doživljava kao neposrednu opasnost po slobodu i kapital, svih članova kriminalne organziacije”, naglasio je Medojević.

Lukšić zato, kako kaže Medojević, nema mnogo vremena i mora povući politčke poteze - adekvatne izazovu mafije koji mu je upućen.

“Smjena Roćena i savjetnika za naciolanu bezbjednost Mašulovića, koji je otpušten iz ANB zbog osnovanih sumnji da je saradnik nekih stranih obavještajnih službi i da je dostavljao bezbjednosne izvještaje Roćenu, minimum je što premijer mora raditi, ako želi da Crna Gora počne sa realizacijom obaveza prema EK”, dodao je Medojević.

Bonus video: