Apel CRNVO-a Vladi i Skupštini: Slušajte što pričamo

"Država mora pojačati komunikaciju sa civilnim sektorom i da je to jedan od uslova Evropske komisije za dalje integracije Crne Gore", kazala Ana Novaković
52 pregleda 0 komentar(a)
CRVNO, Foto: Luka Zeković
CRVNO, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2011. 10:36h

Predstavnici Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) saopštili su da Skupština treba da pokaže veću otvorenost za projekte i sugestije nevladinih organizacija i pozvali da se, u tom cilju, potpiše sporazum, sa definisanim principima saradnje.

Izvršna direktorica te NVO Ana Novaković kazala je da država mora pojačati komunikaciju sa civilnim sektorom i da je to jedan od uslova Evropske komisije za dalje integracije Crne Gore.

Ona je podsjetila da je Vlada kreirala akcioni plan za praćenje realizacije preporuka iz Mišljenja EK i najavila da će CRNVO predloge o “unapređenju tog dokumenta” uputiti do 24. januara, kada se završava javna rasprava o tom tekstu.

“Neophodno je i što prije realizovati Strategiju saradnje Vlade i civilnog sektora, kojom je predviđeno obrazovanje mješovite radne grupe za normativno uređivanje pitanje informisanja, konsultovanja i učešća NVO u postupku kreiranja javnih politika”, rekla je Novaković.

Osim toga, naglasila je, treba napraviti analizu finansiranja NVO iz javnih fondova, koje će, kako je rekla, biti osnov za promjenu dosadašnjeg lošeg stanja u toj oblasti.

“I definisati model za kofinansiranje projekata iz fondova EU, koji će doprinijeti kvalitetnom korišćenju opredijeljenih sredstava i realizaciji projekata od javnog interesa”, rekla je Novaković.

Bonus video: