Darmanović: Crna Gora je naredna članica EU

Ministar vanjskih poslova očekuje da će država posljednje pregovaračko poglavlje otvoriti tokom godine
2946 pregleda 29 komentar(a)
Ne takmičimo se sa susjedima: Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ne takmičimo se sa susjedima: Darmanović, Foto: Boris Pejović

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, saopštio je da očekuje pozitivan izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku na putu ka EU, te da će Crna Gora biti sljedeća članica Unije.

„Preliminarni dokument koji je rađen u novembru iz oblasti vladavine prava za nas je bio vrlo ohrabrujući. Ukoliko dobijemo pozitivan izvještaj, pogotovo o sprovođenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, to bi bio značajniji momenat za naš dalji pravac prema EU, nego da li ćemo u prvom ili drugom semestru otvoriti posljednje pregovaračko poglavlje“, kazao je Darmanović u intervjuu Radiju Crne Gore.

Darmanović je istakao da nema nikakvog spora da je Crna Gora u regionu apsolutni lider u evropskim integracijama:

„Mi se ne takmičimo sa drugima, naprotiv, vrlo podržavamo naše susjede u njihovim evropskim aspiracijama, ali sasvim je jasno da je Crna Gora sljedeća članica EU“.

On je naveo da očekuje da će Crna Gora posljednje pregovaračko poglavlje otvoriti tokom godine, i podsjetio na prošlogodišnji februarski izvještaj EU o zapadnom Balkanu u kojem je naglašeno da politika regate nije napuštena, da će oni koji ostvaruju bolje rezultate napredovati brže i da bi do 2025. godine moglo da dođe do proširenja EU.

Ministar je ocijenio da je važno da Crna Gora počne sa zatvaranjem poglavlja, te da u ovom momentu možemo ponuditi EU najmanje pet ili šest poglavlja koja bismo mogli zatvoriti.

On je naglasio da u Vladi imaju jasno opredjeljenje kuda ide Crna Gora, “što će biti krunisano njenim članstvom u EU kada za to dođe vrijeme”.

Bonus video: