Ne bude li sjednice, Carević bi mogao izgubiti fotelju

Koalicioni partneri spočitavaju gradonačelniku dogovor sa turskom kompanijom koja bi gradila u Budvi
8028 pregleda 20 komentar(a)
Carević i šef budvanskih Demokrata Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Carević i šef budvanskih Demokrata Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović

Politička kriza u Budvi, mogla bi još više da se produbi, a opstanak na funkciji aktuelenog gradonačelnika Marka Bata Carevića (DF) doveden u pitanje ukoliko danas ne bude održana sjednica Skupštine opštine (SO), koju je po hitnom postupku zakazao predsjednik lokalnog parlamenta Krsto Radović.

Na osnovu juče dostupnih informacija, sjednice neće biti, jer za njeno održavanje nijesu u Demokratskom frontu (DF), političkom savezu na čijem se čelu u Budvi nalazi Carević.

„Vijestima“ je nezvanično rečeno da Radović nije sjednicu zakazao po pravilniku.

Predsjendik SO Budva, inače kadar Demokrata, optimista je da će sjednice biti i da neće biti opstrukcija.

Dvanaest odbornika - osam iz Demokrata, tri iz Crnogorske i jedan Građanskog pokreta URA, zatražili su da se u dnevni red skupštinskog zasjedanja nađe i zaključak o utvrđivanju mjera u cilju zaštite i unapređenja prostora, kojim se jednostavnije rečeno poništava Protokol o donaciji koji je Carević zaključio sa turskom kompanijom “Mia investment”.

Zaključak je prvobitno bio uvršten u dnevni red sjednice, koja je trebalo da bude održana juče, ali je minulog petka došlo do previranja u koliciji i na insistiranje DF-a, sjednica je odložena do daljeg. Međutim, tada je 12 odbornika zatražilo hitno zakazivanja posebne sjednice, što je Radović i prihvatio.

Carević je u petak za “Vijesti” kazao da neće povući potpis sa protokola, te ujedno kazao da je glasanje za tu odluku, ujedno i glasanje o njegovom povjerenju.

Koalicija broji 18 odbornika, a preostalih šest su iz DF-a. Ukoliko ne bude održan skupštinski odbor za statut i propise, koji juče nije održan, to će ujedno značiti da sjednice SO neće biti. Ono što je sigurno je da je opstanak Carevića, ukoliko bude održana sjednica u rukama 12 odbornika opozcije iz redova Demokratske partije socijalista (DPS). Opozicija u Budvi nijednom nije obezbijedila kvorum vladajućoj većini pa je za očekivati da ukoliko šest odbornika DF-a ne dođu na sjednicu, da ona bude odložena.

Takođe, jasno je da odbornici DPS-a neće podržati poništenje protkola o donaciji, jer osim toga što ne bi glasali za odluku koju kandiduju Demokrate, ne bi ni glasali da se na prostoru ispred Jadranskog sajam spriječi gradnja.

Inače, turska kompanija planira gradnju dva solitera od 15 spratova, hotel “Mia Budva”, na parceli koja je uknjižena na firmu “Safiro beach”.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, za kojim je raspisana potjernica Interpola, tvrdi da iza te kompanije stoje Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović, što su njih dvojica demantovala. Protokolom o donaciji oni su ponudili gradu da izgrade, opreme i poklone vrtić, vrijedna dva i po miliona eura. Turski investitori su bili decidni da oni vrtićem ne kupuju dozvolu za gradnju, jer po planskim dokumentima oni grade samo ono što je zakonom dozvoljeno, te da iza njihovog projekta ne stoje političari bliski DPS- u. Odbornici Demokrata, Crnogorske i URA, insistiraju da se na parceli tik uz Slovensku plažu gradi kongresni centar i u perspektivi kongresni hotel, a za njih je i upitna vlasnička struktura “Mia investmenta”. Carevićevi koalicioni partneri u obrazloženju zahtijevaju da se Protokol mora poništiti i podsjećaju da je Skupština, usvajanjem Odluke o zabrani gradnje u obuhvatu detaljnih urbanističkih planova Budva Centar i Petrovac Centar početkom februara 2017. godine, jasno iskazala stav da “pomenuti urbanistički planovi nijesu nastali kao posljedica ekonomskog rasta i razvoja opštine Budva niti državne strategije razvoja turizma, već kao volja vladajuće interesne grupe pojedinaca”.

Ovo sporenje nije prva kriza u budvanskoj vladajućoj koaliciji koja je vlast od DPS-a preuzela na izborima 2016. godine. Vlast opozicije na državnom nivou u budvanskoj opštini ranije je spasila Crnogorska koja se priključila koaliciji na vlasti nakon što odbornik Stevan Džaković nije želio da daje kvorum na sjednicama. Tada se spekulisalo i najavljivalo da će biti raspisani prijevremeni izbori.

Bonus video: