ASK podnijela 179 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka

Kako je saopšteno, ASK je podnio zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 36 javnih funkcionera na državnom i 141 javnog funkcionera na lokalnom nivou, kao i protiv dva državna službenika
1297 pregleda 1 komentar(a)
Logo Agencije za sprječavanje korupcije
Logo Agencije za sprječavanje korupcije

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) podnijela je 179 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima zbog nepredavanja redovnog godišnjeg izvještaja o prihodima i imovini za prošlu godinu, u zakonskom roku do 31. marta ove godine.

Kako je saopšteno, ASK je podnio zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 36 javnih funkcionera na državnom i 141 javnog funkcionera na lokalnom nivou, kao i protiv dva državna službenika.

Iz ASK-a su kazali da je broj kršenja zakona usljed nedostavljanja redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini smanjen u odnosu na prethodne dvije godine.

Kako se navodi, Agenciji je od početka do 24. juna ove godine, prema podacima iz elektronske baze podataka tog organa, podnijeto 7.028 Izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera i državnih službenika.

U istom periodu prethodne godine bilo je 6,51 hiljada predatih Izvještaja.

Iz ASK-a su naveli da, u skladu sa zakonom, provjeravaju predate Izvještaja o prihodima i imovini, prema godišnjem planu provjera za određeni broj i kategoriju javnih funkcionera.

“U prvoj fazi provjere, administrativno - tehničkoj provjeri predatih Izvještaja o prihodima i imovini, svi predati Izvještaji su prošli tehničku i administrativnu verifikaciju i objavljeni su na internet stranici Agencije”, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su rekli da je u toku druga faza provjere, koja se odnosi na tačnost i potpunost podataka iz Izvještaja o prihodima i imovini zakonskih obveznika.

Ta provjera, kako su objasnili, vrši se upoređivanjem sa podacima iz evidencija drugih državnih organa i pravnih lica koji raspolažu tim podacima.

“S tim u vezi, u toku su postupci provjere 203 Izvještaja, koji su u 169 slučajeva pokrenuti metodom slučajnog odabira u okviru postojećih kategorija javnih funkcionera, a u 34 slučaja su pokrenuti po drugim osnovima, na zahtjev fizičkih i pravnih lica, na osnovu medijskih natpisa”, dodaje se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da do kraja ove godine planiraju provjeru 839 Izvještaja, u skladu sa Godišnjim planom provjere javnih funkcionera i državnih službenika za ovu godinu.

Godišnji plan provjere, kako su dodali, sačinjen je uz uvažavanje preporuka eksperata Savjeta Evrope koje su date u cilju daljeg unapređenja postupka provjere podataka iz izvještaja javnih funkcionera.

U drugoj polovini godine, Agencija će izvršiti i dodatnu provjeru, kao treću fazu kontrole predatih Izvještaja o prihodima i imovini.

“Dodatnom provjerom biće obuhvaćeno 20 javnih funkcionera, sa navišim nivoom osjetljivosti na korupciju oblasti rada i javne funkcije koju javnu funkcioner pokriva”, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su podsjetili da su kroz informacioni sistem uspostavili pristup bazama podataka nekoliko državnih institucija u realnom vremenu, čime je dodatno unaprijeđena efikasnost kontrola Izvještaja o prihodima i imovini.

Bonus video: