"PRAVOSUDNA FARSA I SPRDANJE S CRNOGORSKOM JAVNOŠĆU"

DF o slučaju "Sinđelić": Klasična prevara, pozavidjeli bi i članovi "Pink pantera"

"DF sa tragikomičnim osvrtom posmatra svakodnevno urušavanje ostataka crnogorskog pravosuđa uz blagi optimizam da će Saša Sinđelić ubrzo biti predložen i za člana Sudskog savjeta"
4612 pregleda 3 komentar(a)
Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Sinđelić, Foto: Savo Prelević

Pravosudna farsa i sprdanje s crnogorskom javnošću dobija svoj nastavak odvojenim saopštenjima Višeg suda i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o sudbini "heroja našeg doba" Saše Sinđelića.

"Tako je Viši sud izdao saopštenje da je Saša Sinđelić uhapšen i da mu je određen ekstradicioni pritvor po crvenoj Interpolovoj potjernici zbog ubistva u Hrvatskoj, da bi samo dva sata kasnije sa saopštenjem reagovao i MUP apostrofirajući činjenicu da je Saša Sinđelić zatražio politički azil u Crnoj Gori. Ovoliki nivo zbunjujće koordinacije Višeg suda i MUP samo ukazuje da su ove dvije nazovi institucije zbog pritiska javnosti u jednom danu izvele klasičnu prevaru da bi im pozavidjeli i članovi "Pink panter" grupe", navodi se u saopštenju DF.

Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda potvrdila je juče za "Vijesti" da je Saši Sinđeliću, svjedoku saradniku u slučaju pokušaja terorizma u oktobru 2016. godine, određen je ekstradicioni pritvor.

MUP je nakon toga saopštio da je Sinđelić podnio zahtjev za međunarodnu zaštitu.

Iz DF su dodali da je upravo specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić u Skupštini 16. juna izjavio da je Saša Sinđelić prebjegao preko neprohodnih staza i bogaza iz Srbije u Crnu Goru, i da je istog trenutka kad se našao na teritoriji Crne Gore zatražio politički azil.

"Dan nakon toga SDT je dodatno pojasnilo da se Saša Sinđelić nalazi u prihvatnom centru za migrante u Spužu. Istog dana MUP je demantovao da je Saša Sinđelić zatražio politički azil, ne otkrivajući gdje se uopšte nalazi, iako je njihova zakonska obaveza bila da ga liše slobode zbog nelegalnog prelaska granice. Onda je crnogorska javnost saznala da su Viši sud i Apelacioni donijeli odluku o neizručenju Saše Sinđelića Hrvatskoj jer je bio nedostupan crnogorskim organima, a naivni Sinđelić ponovo postaje dostupan čim je saznao za odluke ovih sudova. Tako ispada da je Milivoje Katnić zbilja Tajnovidac, jer je on jedini prije skoro 20 dana tvrdio da je Saša Sinđelić zatražio politički azil u Crnoj Gori, a da su se Viši sud i MUP pravili neznavenima, što im uopšte nije teško", kazali su iz DF.

Iz tog političkog saveza su poručili da sad imamo sljedeću situaciju: Saša Sinđelić bježi iz Srbije koja neće da ga izruči Hrvatskoj, i to u Crnu Goru koja je dužna da ga izruči po potjernici Hrvatskoj.

"Mjesec dana već boravi u Crnoj Gori, a da Viši sud i MUP ne znaju gdje se nalazi, dok SDT uporno tvrdi da se Sinđelić nalazi u migrantskom centru u Spužu i da je zatražio politički azil. Pošto je Viši sud najzad poslije mjesec dana utvrdio da je Sinđelić u Crnoj Gori, istražni sudija mu određuje ekstradiocioni pritvor ( o kom se može odlučivati u narednih šest mjeseci), ali Sinđelić dan ranije prije nego će biti izveden pred istažnog sudiju traži politički azil iako zna da ga ne može dobiti zbog ubistva koje je počinio. Ali pošto Saša Sinđelić traženjem azila odlaže odluku o izručenju Hrvatskoj, svakom je jasno da se radi o udruženoj akciji Višeg suda i MUP u izvršenju krivičnog djela ometanje pravde i pomoć optuženom u skrivanju od krivičnog djela teško ubistvo i razbojništvo", rekli su iz DF.

Iz tog političkog saveza su kazali i da poslije ovih pobrojanih činjenica o nezavisnosti crnogorskih institucija i ne čudi što je francuski predsjednik Makron jasno saopštio da će Crna Gora ući u EU tek kad se EU raspadne.

"Zato DF sa tragikomičnim osvrtom posmatra svakodnevno urušavanje ostataka crnogorskog pravosuđa uz blagi optimizam da će Saša Sinđelić ubrzo biti predložen i za člana Sudskog savjeta", zaključuje se u saopštenju DF.

Preporučujemo za Vas